Stanole i sterole: Produkty na serce

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 1/2013 (16)

Produkty z fitosterolami

W Polsce najbardziej znanymi markami oferującymi produkty z fitosterolami roślinnymi są: Benecol (margaryny, jogurty i desery) oferowane przez firmę Raisio, Flora pro active produkowana przez firmę Unilever oraz Danacol (jogurty) proponowana przez firmę Danone oraz najnowszy produkt margaryna Optima – wdrożona przez firmę Bunge.

Na świecie lista produktów z fitosterolami roślinnymi jest znacznie dłuższą. Składniki te wprowadzane są do najrozmaitszych kategorii, tj. mleko (HeartActive milk), soki i napoje (Coca-Cola Minute Maid, DelMonte Orange drink, Pineapple & Tropical Fruits! Oasis Health Break CholestPrevent), czekolada, jogurty (Bio Best), majonezy (Smart Balance) oraz muesli i produkty zbożowe, sery dojrzewające, serki homogenizowane, produkty mięsne, galanteria cukiernicza i oleje roślinne.

Rynek rozwija się systematycznie i należy w najbliższych latach spodziewać się wzrostu zainteresowania tym segmentem – zarówno konsumentów chcących podreperować swoje zdrowie, jak i producentów, którzy widzą szanse na rozwój swojego potencjału produkcyjnego.

Zgodnie z badaniami agencji Nielsen, całkowity rynek żywności zawierającej fitosterole w 2006 roku na świecie był szacowany na 75 mln USD w USA, 600 mln USD w Europie i 130 mln w Japonii.



Przy opracowaniu artykułu korzystano m.in. z piśmiennictwa:

  1. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych – A. Kopeć, E. Nowacka, E. Piątkowska, T. Łeszczyńska. Żywność; Nauka. Technologia. Jakość. 2011,3 (79); 5-14
  2. Stanole – znaczenie w leczeniu hipercholesterolemii – Dariusz Włodarek; Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii; ISSN1734-3321
  3. Podwyższony cholesterol – kiedy stosować sterole roślinne a kiedy włączyć statyny? W. Bryl; Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń metabolicznych i Nadciśnienia; Uniwersytet Medyczny w Poznaniu.
  4. Miażdżyca – choroba cywilizacyjna XXI wieku – A. Czopek, A. Zagórska, M. Pawłowski; Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum; Katedra Chemii Farmaceutycznej; grudzień 2010, nr 52/30; www.aptekarzpolski.pl
  5. British Dietetic Association – Stanols and Sterols – Food Facts; January 2012
  6. Sterole i stanole roślinne – udowodnione działanie obniżające stężenie – Instytut Żywności i Żywienia – 07.10.2008
Strona 3 z 3