Dodatki: Dodatki modyfikujące konsystencję
W przytoczonym wyżej Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1129/2011 podzielono produkty żywnościowe na kategorie i poklasyfikowano dopuszczone dodatki do żywności do stosowania w poszczególnych kategoriach produktów. Produkty mleczne i ich analogi podzielono następująco:
1.1 Mleko pasteryzowane i sterylizowane (włączając sterylizację UHT), bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących,
01.2 Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, włączając maślankę naturalną bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyjątkiem maślanki sterylizowanej), niepoddane obróbce cieplnej po fermentacji,
01.3 Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, poddane obróbce cieplnej po fermentacji,
01.4 Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, w tym produkty poddane obróbce cieplnej,
01.5 Mleko odwodnione (zagęszczone i w proszku),
01.6 Śmietanka oraz śmietanka w proszku,
01.6.1 Śmietanka pasteryzowana bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyjątkiem śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu),
01.6.2 Fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, o zawartości tłuszczu poniżej 20%,
01.6.3 Pozostałe śmietanki,
01.7 Sery i produkty serowe,
01.7.1 Sery niedojrzewające,
01.7.2 Sery dojrzewające,
01.7.4 Ser serwatkowy,
01.7.5 Sery topione,
01.7.6 Produkty serowe inne,
01.8 Analogi produktów mlecznych, w tym zabielacze do napojów.
Masło, lody i desery natomiast znajdują się w osobnych kategoriach:
02.2.1 Masło i koncentrat masła oraz olej maślany i bezwodny tłuszcz mleczny,
03. Lody spożywcze,
16. Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 01.