Dodatki: Dodatki modyfikujące konsystencję

dr hab. inż. Małgorzata Ziarno
Forum Mleczarskie Biznes 1/2012 (12)

W przytoczonym wyżej Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1129/2011 podzielono produkty żywnościowe na kategorie i poklasyfikowano dopuszczone dodatki do żywności do stosowania w poszczególnych kategoriach produktów. Produkty mleczne i ich analogi podzielono następująco:

1.1 Mleko pasteryzowane i sterylizowane (włączając sterylizację UHT), bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących,

01.2 Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, włączając maślankę naturalną bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyjątkiem maślanki sterylizowanej), niepoddane obróbce cieplnej po fermentacji,

01.3 Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, poddane obróbce cieplnej po fermentacji,

01.4 Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, w tym produkty poddane obróbce cieplnej,

01.5 Mleko odwodnione (zagęszczone i w proszku),

01.6 Śmietanka oraz śmietanka w proszku,

01.6.1 Śmietanka pasteryzowana bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących (z wyjątkiem śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu),

01.6.2 Fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, o zawartości tłuszczu poniżej 20%,

01.6.3 Pozostałe śmietanki,

01.7 Sery i produkty serowe,

01.7.1 Sery niedojrzewające,

01.7.2 Sery dojrzewające,

01.7.4 Ser serwatkowy,

01.7.5 Sery topione,

01.7.6 Produkty serowe inne,

01.8 Analogi produktów mlecznych, w tym zabielacze do napojów.

Masło, lody i desery natomiast znajdują się w osobnych kategoriach:

02.2.1 Masło i koncentrat masła oraz olej maślany i bezwodny tłuszcz mleczny,

03. Lody spożywcze,

16. Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 01.

Strona 3 z 6