Sery plasterkowane: Wygoda (prawie) nie ma ceny

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 1/2012 (50)

Peleton ściga czołówkę

Bez wątpienia w wyścigu do koszyków klientów sery w plasterkach są częściej wybierane niż sery w kawałkach. Sprzedawcy serów kroją je głównie w plastry, a proszeni o kawałki upewniają się czy na pewno o to chodzi. Podobnie sytuacja wygląda na samoobsłudze, gdzie kawałki „spadają” z półek na wysokości wzroku na niższe miejsca. Kupcy wiedzą doskonale, co jest towarem chodliwym, a co nie. Coraz więcej firm sprzedaje ser w plasterkach, a dostawcy sera w blokach do marketów ostro konkurują między sobą o miejsce na wyspie serowej. Szybsza rotacja w dziale samoobsługowym daje zaś większą gwarancję uzyskania lepszej ceny i marży.

Firma Arla Foods celuje wyżej niż średnia półka i kreuje trend na sery z dodatkami. Oprócz sera Śmietanowego naturalnego oferuje bowiem ser Śmietanowy z dodatkiem szczypiorku i papryki. Salami firmy Arla Foods również zaskakuje: zamówić możemy sery z Arla Salami (plastry 300 g) i Arla Salami Jalapena (plastry 275 g). Dodajmy, że sery Arla Foods z dodatkami znajdują się w grupie liderów swojej kategorii.

W grupie obecnej na samoobsłudze i rozpoznawalnej przez konsumentów znajdują się sery plasterkowane z mleczarni Włoszczowa (OSM). Flagowym produktem jest tu ser Włoszczowski typu ementalerjeden z najbardziej znaczących i najlepiej rozpoznawalnych produktów spółdzielni. W grupie serów oferujących opcję łatwego otwierania i zamykania znajdują się także: Gouda, Edamski, Mazdamer, Edam i Rajski. Ważnem aspektem asortymentu z mleczarni Włoszczowa (OSM) jest fakt jego dalszego poszerzania mimo ostrej konkurencji nasycającej rynek serami podpuszczkowymi. W ofercie dla detalistów i hurtowników znajduje się również ser Alpener, Gouda, Edamski, Podlaski w opakowaniu z miękkiej folii. Innym rozpoznawalnym producentem jest mleczarnia Łowicz (OSM) z serami Ementaler, Emdamer, Gouda, Tylżycki i Salami, które w ostatnich miesiącach zyskały dynamiczną i bardziej łowicką szatę graficzną.

Serki śmietankowe w plastrach – w opakowaniach 150 g typu otwórz/zamknij – są nową propozycją mleczarni Kalisz (OSM). Produkty te zostały zaproponowane konsumentom w trzech wariantach smakowych: naturalny, z ziołami, z papryką, oraz otrzymały atrakcyjną szatę graficzną. Poza serkami śmietankowy w takim samym opakowaniu mleczarnia Kalisz proponuje również Ser Salami w plastrach pakowany także po 150 g.

Produkty w tych opakowaniach są bardzo wygodne w użyciu i doskonale nadają się na przekąski podczas wyjazdów oraz wakacyjnych wycieczek i podróży.

W grupie dostawców warto również wymienić mleczarnię Kosów Lacki (OSM), która oferuje sery Jubilat i Edamer w plastrach.

Na uwagę zasługuje konfekcjoner serów firma TMT w Łomży dostawca marki Dolina Narwi, dzięki której kojarzy się z czystym regionem pogranicza mazowiecko-podlaskiego. Uwagę każdego kupca powinny zwrócić: bardzo szeroka oferta, rosnąca skala działania, a także dobry gust w doborze opakowań i wyczucie kolorystyczne. Firma oferuje szeroki asortyment serów plasterkowanych w wygodnych opakowaniach otwórz/zamknij, jak również w folii miękkiej typu flowpack. TMT w Łomży to firma, która uczestniczy w budowie kategorii w sposób wykraczający poza spotykaną często formę konfekcjonera, który z reguły nie inwestuje w jakość, ani w opakowanie ani w wizerunek.

Powiew wielkiego świata w grupie serów plasterkowanych zapewniają kupcom firmy Temar (PPH), Franser (Laktopol) i Euroser. Temar (PPH) oferuje Emmentaler, Gruyere, Cheddar, Chevrette Frico, sery Gouda i Maasdam Frico, Mimolette Frico, Raclette i Manchego w formie plastrów, dzięki czemu jest jedynym kontrahentem o tak szerokiej propozycji serów plasterkowanych z grupy premium. Franser jest tą firmą, która proponuje sery plasterkowane z grupy serów szwajcarskich. Oferuje bowiem ser raclette, ementaler i maribiere. Euroser proponuje plastry holenderskiego sera Westberg.

Strona 5 z 5