Sery żółte z wartością dodaną: Kiedy warto zapłacić więcej

Paulina Łuszczak
Forum Mleczarskie Handel 6/2011 (49)
Sery z dodatkami to ciekawie rozwijający się segment mleczarstwa. Ciekawe kompozycje smakowe, atrakcyjny wygląd, wielość zastosowań, pozwalają na przyciągnięcie uwagi klientów w tym kierunku. Dodając do tego, że jest to wciąż młoda dziedzina w Polsce, można prognozować, że będzie się ciągle rozwijała, co przyniesie nowe, produkty, które jeszcze bardziej urozmaicą nasze stoły i doznania smakowe.

Tadeusz Bruj

Prezes w Polmlek

Polski rynek nie jest jeszcze gotowy na asortyment serów funkcjonalnych, gdyż najpierw potrzebna jest kampania edukacyjna w tym zakresie, a jak na razie nie ma zbyt wielu chętnych na prowadzenie tego typu działań. W swojej ofercie Grupa Polmlek nie posiada jeszcze serów funkcjonalnych, natomiast posiada szeroki asortyment jogurtów funkcjonalnych produkowanych przez Polmlek Maćkowy. W przypadku jogurtów funkcjonalnych drogę edukacji mamy już w pewnym sensie za sobą, natomiast w przypadku serów jesteśmy dopiero na początku tej drogi.

Rynek serów plasterkowanych w opakowaniach typu „otwórz-zamknij” stale rośnie. Klienci lubią wygodę i komfort spożywania produktów, a opakowania serów w plastrach typu „otwórz-zamknij” spełniają tą potrzebę w 100%. Dodatkowo opakowania serów w plastrach oferowany przez Grupę Polmlek posiadają srebrną metalizę, która poza atrakcyjnym i przykuwającym uwagę wyglądem dba o najwyższą jakość. Srebrna metalizą ma mniejszą przepuszczalność powietrza i słońca w stosunku do standardowego i transparentnego opakowania, przez co zachowuje najwyższe walory jakościowe produktu.

Sery z dodatkami smakowymi to dość niszowy segment rynku, ale mają swoich zwolenników. Grupa Polmlek ma w swojej ofercie Ser Lidzbarski z Ziołami, z Pieprzem oraz z dodatkiem Chilli. Konsumenci spożywają sery z dodatkami okazjonalnie, czyli jak zawsze lubią klasyczną goudę, to od czasu do czasu szukają jakiejś odmiany i sięgają wtedy właśnie po sery z dodatkami.

Przewaga sprzedaży serów typu holenderskiego nad sprzedażą serów typu szwajcarskiego dotyczy zarówno plastrów jak i serów w blokach i uwarunkowana jest dwoma aspektami. Po pierwsze sery typu holenderskiego to klasyka smaku, a po drugie ich oferta jest zdecydowanie większa na rynku. Grupa Polmlek posiada w swojej ofercie zgodnie z potrzebami rynku więcej serów typu holenderskiego, natomiast na uwagę zasługuje także ser typu szwajcarskiego Mlekdamer z dużymi i owalnymi oczkami.



Strona 5 z 6