Twarogi konfekcjonowane: Jak na drożdżach

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 4/2011 (47)

Ciekawy produkt:

Na rynek trafił niedawno całkowicie nowy twaróg z mleczarni Sierpc (OSM). Vitea to twaróg przeznaczony dla osób, które poszukują produktów 0%. Stylistyka sera dostępnego postaci cylindra nawiązuje do grupy docelowej. Vitea stanowi rozwinięcie cenionych przez konsumentów twarogów: Capri, Twaróg Królewski i Twaróg Wyborny.

Producent: Sierpc (OSM)


Dostępne w plasterkach Capresi okazało się odkryciem zarówno dla branży jak i dla detalistów. Grupa Polmlek wykorzystała debiut produktu do wprowadzenia opakowania metalizowanego, które wyróżnia się na półkach i stanowi tworzywo odporne na wiele uszkodzeń mechanicznych. Marka Capresi oferuje ser śmietankowy naturalny, z ziołami, z papryką. Brzemienne w skutki dla tej kategorii jest wejście z ofertą mleczarni Mlekovita (GK). Serki twarogowe DeliSer mleczarni Mlekovita (GK) oferują podobny poziom innowacyjności co pierwowzór: pierwsze produkty dostępne są w wersji naturalnej i z ziołami oraz w opakowaniu metalizowanym typu otwórz/zamknij. Innym przykładem tej kategorii jest Rarytas Piasecki wytwarzany przez Piaski (OSM).



Nowy trend wykorzystuje również mleczarnia Kalisz (OSM). Od niedawna handlowcy mogą zamawiać sery twarogowe w opakowaniu otwórz/zamknij pod nazwą Serek śmietankowy Prymus w plastrach: naturalny, z ziołami, z papryką. Ta zupełnie nowa oferta pozwala zaliczać mleczarnię Kalisz (OSM) do grona firm elastycznie odpowiadających na potrzeby rynkowe i dobrze świadczy o innowacyjności zakładu. Warto także dodać, że stałą ofertą są również serki kanapkowe Prymus: śmietankowy, ze szczypiorkiem, z czosnkiem.

Nową jakość tworzą także sery z innych stron świata. Przykładem może być Bałkanka, oryginalny ser szopski krowi, dystrybuowany w Polsce przez Temar (PPH). Jest on niezastąpionym składnikiem sałatek. Bardzo dobrze się kroi. Zawiera 30% tł. w s.m. Więcej o serach bałkańskich pisaliśmy w ubiegłym numerze.

Strona 7 z 8