Sery śródziemnomorskie: Bałkany w polskim markecie

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2011

Arla Foods oferuje:

  • Apetinę Classic (w kostkach 200 g)
  • Apetinę Classic z czosnkiem i pietruszką (w kostkach 200 g)
  • Apetinę Light z bazylią i oregano (w kostkach 200 g)
  • Apetinę Classic (w kostkach 1 kg)
  • Apetinę chili (70 g)
  • Apetinę z czarnymi oliwkami (60 g)
  • Apetinę z suszonymi pomidorami (70 g)
  • Apetinę z ziołami prowansalskimi (200 g w bloczku)
  • Apetinę Classic (200 g w bloczku)
  • Apetinę Light (200 g w bloczku)
  • Apetinę (150 g w plastrze)
  • Apetinę (4 kg).

Znaczącą ofertę, która obrazuje ambicje i dalekosiężne plany ma także mleczarnia Łowicz (OSM). W portfolio firmy znajdują się następujące sery typu feta:

  • Fellada (30%) 200 g w kartoniku
  • Fellada (45%) 200 g w kartoniku
  • Fellada (45%) w pojemniku 1000 g
  • Fellada (45%) kubek 200 g.

Inny, ciekawy produkt oferuje EuroSer. Aristides to sałatkowy, świeży ser typu feta wytwarzany przez niemiecką firmę Rucker. Jest to świeży, solankowy ser z krowiego mleka pasteryzowanego. Na rynku dostępny jest również ser typu solankowego Twaróg bankietowy z mleczarni Top-Tomyśl z dodatkiem ziół oraz kolorowego pieprzu. Oprócz wymienionych firm ser typu feta dostarcza Agro-Danmis (produkty marki Festkoz).

Nową ciekawą ofertę przedstawił również Temar (PPH). Produkty marki Sirtakis wytwarzane są zgodnie z grecką tradycją i historią, która opiera się na oryginalnej recepturze Greków. Według dostawcy, produkty Sirtakis wytwarzane są z codziennie nowego, świeżego mleka, dlatego klienci mogą czuć się usatysfakcjonowani ich kremową, specjalną konsystencją i wyjątkowym, delikatnym smakiem.

W linii Sirtakis Temar (PPH) oferuje ser sałatkowy typu greckiego (min. 50% tł. w s.m.) Jest to ser o wyjątkowo łagodnym naturalnym smaku i delikatnej konsystencji. Idealny do sałatek, jak również nadaje się do przygotowywania różnym uniwersalnych potraw serowych. Drugi w linii: ser sałatkowy w oleju Sirtakis to ser z mleka krowiego, dostępny w kostkach w oleju z ziołami (min. 45% tł. w s. m). Producent dedykuje go do sałatek oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Obydwa sery są wytwarzane w Niemczech i są serami typu feta.

Ciekawy produkt:
Oryginalna feta Mevgal posiada chronione Oznaczenie Pochodzenia – PDO.

Produkowana jest z mieszanki mleka owczego (70%) i koziego (30%), którym zawdzięcza intensywny, oryginalny smak. Wyraźnie różni się zarówno smakiem jak i kruchością od swych nieoryginalnych odpowiedników. Zawiera 45% tł. w s.m.

Dostawca: Temar (PPH).

Odpowiednikiem greckiej fety jest bułgarski sirene, wywodzący swe korzenie ze starożytnej Macedonii i Tracji. Jest on tak samo popularny w Bułgarii jak feta w Grecji. Oryginalny sirene wytwarza się z mleka owczego i w takiej postaci pozostaje dość rzadkim bywalcem półek krajowych marketów.

Rumuńskim odpowiednikiem fety jest z kolei telemea otrzymywana z mleka owczego. Jest to miękki i elastyczny ser twarogowy, dojrzewający przez miesiąc w solance.

Świeżym serem sałatkowym od niedawna obecnym na krajowych półkach jest Bałkanka, oryginalny ser szopski z Bułgarii. Wytwarzany z mleka pasteryzowanego zawiera „zaledwie” 30% tłuszczu i jest niezastąpionym składnikiem sałatek. Do kraju sprowadza go firma Temar (PPH).

Strona 2 z 5