Jogurty naturalne: Naturalny znaczy dobry

Zuzanna Karska
Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)

„Jogurt powinien stanowić składnik codziennej diety wszystkich powyżej 1 roku życia. Zalecany jest zwłaszcza ludziom nie tolerującym cukru mlecznego – laktozy, osobom w czasie kuracji antybiotykowej i podczas rekonwalescencji. Ze względu na wartości odżywcze i dietetyczne jogurty powinny spożywać również kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.

Jogurt trawiony jest 2-3 razy szybciej niż mleko słodkie, wiąże się to z tym, że białka w jogurcie w wyniku działania drobnoustrojów ulegają nadtrawieniu, dzięki czemu są bardziej podatne na działanie enzymów trawiennych”.

Źródło: www.smbieluch.pl


Chociaż na sklepowej półce nietrudno znaleźć klasyki w kategorii jogurtów naturalnych, to trafiają na nią również nowości. Przykładem jest jogurt naturalny bio oferowany przez firmę Bakoma. Jak informuje producent na swojej stronie internetowej jogurty te powstają „tylko ze składników posiadających certyfikat bio, co jest gwarancją, że zostały przygotowane z produktów które uprawiano bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów oraz owoców, które nie były genetycznie modyfikowane”. Bakoma ma w swojej ofercie również Jogurt Naturalny Gęsty, który według zapewnień producenta posiada aksamitną i gęstą konsystencję, która jest wynikiem szczególnego sposobu produkcji. Produkt ten dostępny jest w trzech wariantach, w tym o 0% zawartości tłuszczu oraz 10% zawartości tłuszczu. Jak można się dowiedzieć z opakowania produktów Jogurt Naturalny Gęsty ma różne zastosowanie: produkt 0% tłuszczu sprawdzi się podczas przyrządzania lekkich sałatek oraz dipów, natomiast 10% tłuszczu będzie dobrym wyborem do sałatek i zup. W spocie reklamowym Bakoma zwraca uwagę, że jogurt naturalny może być mniej kalorycznym zamiennikiem śmietany.

Dla fanów jogurtów naturalnych Bakoma przygotowała również Jogurt Naturalny Łagodny smak, który zawiera 1,5% tłuszczu. Według informacji podanych na stronie producenta produkt ten ma korzystny wpływ na układ trawienny oraz wzmacnia układ kostny. Jeszcze inną propozycją firmy jest Jogurt Naturalny 0%, który nie zawiera tłuszczu oraz dodatku cukru. Producent informuje na swojej stronie internetowej, że w Jogurcie Naturalnym 0% znajdują się żywe bakterie jogurtowe oraz specjalny szczep BB12, czyli „żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w odpowiedniej ilości korzystnie oddziałują na organizm” – przyczyniają się one m.in. do lepszej tolerancji laktozy czy wzrostu poczucia komfortu jelitowego. W szerokiej ofercie jogurtów naturalnych tej firmy znajduje się również produkt skierowany do mężczyzn – Jogurt Naturalny Wysokoproteinowy MEN.

Ciekawy produkt znajduje się również w ofercie Łowicz (OSM). W ramach swojej linii produktów bez laktozy, w której znaleźć można m.in. serki wiejskie, twarogi, mleko, masło lub sery, mleczarnia oferuje również Jogurt naturalny bez laktozy. Produkt zawiera 2,5% tłuszczu. Konsument, który będzie zainteresowany jogurtem naturalnym bez laktozy, może również sięgnąć po produkt importowany przez Temar (PPH) – Jogurt naturalny Minus L (z 3,8% tłuszczu). Na stronie importera, znajduje się informacja, że jogurt jest nieco słodszy niż jogurty naturalne produkowane w tradycyjny sposób. Nie przekłada się to jednak na większą kaloryczność tego produktu. W ofercie Temar (PPH) znajduje się także bezglutenowy bio jogurt naturalny Demeter (o 3,7% tłuszczu). Jest to dobry wybór dla tych konsumentów, którzy poszukują produktów bez sztucznych dodatków. Importer ma w swoim portfolio również produkt skierowany do kupujących, którym zależy na niskiej zawartości tłuszczu – bio jogurt naturalny o 0,1% zawartości tłuszczu. Jogurt ten, wytwarzany z odtłuszczonego mleka, jest produktem bezglutenowym. Jak można się dowiedzieć ze strony internetowej importera produkt nie zawiera „żadnych substancji aromatycznych ani dodatków smakowych”. Konsument ma do wyboru również BIO Jogurt naturalny o 1,8% zawartości tłuszczu. Wszystkie wymienione jogurty naturalne bio znajdujące się w ofercie Temar (PPH), zawierają składniki pochodzące wyłącznie z gospodarstw ekologicznych.

W tym miejscu warto wspomnieć o propozycji Mleczarni EkoŁukta, która ma w swojej ofercie Eko jogurt naturalny, który powstaje z mleka pasteryzowanego pochodzącego z rolnictwa ekologicznego. W jego składzie znajdują się również kultury bakterii jogurtowych – jak zapewnia producent „to właśnie dzięki dobroczynnym bakteriom jogurt jest niezwykle pyszny i zdrowy. Jest cennym źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej i biologicznej”. Na swojej stronie internetowej, Mleczarnia EkoŁukta, wyjaśnia dlaczego jest EKO. Oto przykłady wybranych argumentów: „korzystamy jedynie z naturalnych składników pozyskanych z gospodarstw posiadających status gospodarstw ekologicznych”, „nasze ekologiczne produkty są wolne od pestycydów, zanieczyszczeń i innych niepożądanych składników”, „połączenie tradycyjnych metod wytwarzania oraz wysokiej klasy surowca skutkuje najwyższą jakością produktu końcowego, który trafia do rąk naszych Klientów”. Takie podejście do stosowanych składników oraz procesu produkcji może być docenione przez konsumentów szukających wysokojakościowych produktów.

Strona 2 z 3