Twarogi tradycyjne: Biały ser
Szeroką ofertę w obszarze twarogów posiada Mlekpol (SM). Firma podkreśla, że „twaróg, zwany również popularnie białym serem, występuje w trzech formatach tłuszczowych: chudym (do 0,5% tłuszczu), półtłustym (do 4%) i tłustym (ok. 8%). Twaróg jest bogatym źródłem naturalnego, dobrze przyswajalnego białka i aminokwasów, elementem wielu zdrowych diet, a jeżeli chodzi o zastosowania kulinarne – jednym z najbardziej uniwersalnych produktów. Można go przyprawić na pikantnie, słono lub słodko, a także zastosować jako nadzienie bądź też składnik ciasta, zwłaszcza na pierogi lub kluski. Wiele osób ceni sobie również twaróg jako podstawę smacznych past z dodatkiem jajek albo ryb”. Bogata oferta Mlekpol (SM) pozwala odpowiedzieć na różne potrzeby konsumenta. W portfolio produktowym znaleźć można m.in. linię twarogów Mazurski Smak, która obejmuje Twaróg lekki 0% tłuszczu, półtłusty oraz tłusty. Każdy z nich o gramaturze 250 g dostępny jest w formie klinka. Linia Mazurski Smak to również Twaróg półtłusty i tłusty, dostępne w formie krążków o gramaturze 275 g i 450 g lub rozety o gramaturze 300 g. Mlekpol (SM) oferuje również półtłuste twarogi Augustów w formie kostki lub klinka, twarogi Rolmlecz chude, półtłuste i tłuste w formie kostki, chude i tłuste twarogi Somlek w formie klinka, jak również twaróg półtłusty Zambrowski oraz twarogi Osowa chude i półtłuste.
Twarogi ma w swoim portfolio również mleczarnia Włoszczowa (OSM). Na całkiem nowej i ciekawej pod kątem wizualnym stronie www.osmwloszczowa.com.pl można zapoznać się z ofertą firmy w obszarze twarogów – znajdują się w niej m.in. Twaróg półtłusty krajanka (400 g i 1 kg) oraz Twaróg półtłusty w kostce (250 g). Na stronie widnieje informacja, że każdy z tych produktów „doskonale sprawdza się na kanapkach, jako składnik ciast i farsz do domowych pierogów”.
W grupie tradycyjnych twarogów wyróżniają się produkty mleczarni Jogo (ŁSM). Tradycyjna, ale prawdziwie wiejska grafika, sprawdzony format i gramatura opakowania, pozostają atrakcyjnym produktem w kanale nowoczesnym jak i tradycyjnym. Pełną ofertę twarogów możemy poznać oglądając nowy serwis internetowy mleczarni oraz sprawdzając świeżo uruchomiony blog, na którym jak dotąd przeczytać możemy o walorach produktów mleczarskich pochodzących z tej mleczarni. W ofercie znajdujemy m.in.: ser twarogowy chudy, półtłusty i tłusty w pergaminie 1 kg, ser twarogowy chudy, półtłusty i tłusty w folii 1 kg, ser twarogowy chudy, półtłusty i tłusty w folii 250 g.
Wybór między twarogami chudymi, półtłustymi i tłustymi oferuje konsumentom również Kosów Lacki (OSM). Spółdzielnia zdobyła statuetkę za wyróżniającą się jakość, za zestaw serów twarogowych, na targach Mleko-Expo. Lactalis Polska oferuje natomiast Twaróg Naturalny 0% oraz Twaróg Naturalny pod znaną marką Président. Na markę stawia również Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM) – w ramach linii Miss Talia oferuje twaróg 0% tłuszczu, dostępny w formie klinka o gramaturze 250 g. Oprócz niego w portfolio produktowym firmy znajdują się: Twaróg chudy i półtłusty formowany, Twaróg chudy i półtłusty w formie klinka o kształcie serduszka oraz Twaróg półtłusty formowany mielony trzykrotnie.
Również Grupa Polmlek zdecydowała się na sprzedaż swoich twarogów pod silną marką. Konsument, kupujący produkty tej firmy, ma duży wybór. Na sklepowej półce znaleźć można: Ulubiony Twaróg krążek chudy, półtłusty lub tłusty, Ulubiony Twaróg klinek chudy, półtłusty lub tłusty oraz Ulubiony Twaróg kostka chudy, półtłusty lub tłusty.
Ale! Twaróg półtłusty, Ale! Twaróg tłusty, jak również Hej! Twaróg półtłusty, Hej! Twaróg półtłusty krajanka, Hej! Twaróg tłusty krajanka oraz Twaróg delikatesowy półtłusty to wyroby, które produkuje Radomsko (OSM). Z kolei Twarogi pod nazwą Hula Krasula to propozycja Mlecz (ZPM) należącego do Grupy Lacpol.
Wielozadaniowość twarogów jest często podkreślana przez ich producentów. Możliwość wykorzystania ich w wielu daniach przyrządzanych w kuchni sprawia, że często są jednym ze składników przepisów. To stwarza przed firmami wiele możliwości ich promocji – m.in. poprzez współpracę z blogerem kulinarnym. Warto rozważyć taką formę promowania produktów, ponieważ blogi kulinarne cieszą się obecnie w Polsce dużą popularnością. Moda na gotowanie, potęgowana m.in. przez programy kulinarne, zachęca Polaków do eksperymentowania w kuchni.
Ewa Gromadzka
Kierownik Marketingu Mlekpol (SM)
Twaróg, potocznie nazywany białym serem, jest obecny w polskiej kuchni od pokoleń. Kiedyś robiony w domu, dzisiaj najczęściej zastępowany jest tym gotowym. Mlekpol (SM) oferuje konsumentom wyśmienity Twaróg Mazurski Smak w trzech wariantach tłuszczowych: chudy, półtłusty i tłusty. W swoim portfolio mamy także twaróg sernikowy. W 2016 r. z myślą o osobach nie tolerujących cukru mlecznego wprowadziliśmy twarogi bez laktozy, także w trzech wariantach tłuszczowych. Sezon na twarogi trwa cały rok. Zmienne jest zapotrzebowanie na stopień zawartości tłuszczu. Wiosną i latem konsumenci częściej wybierają twarogi chude, którymi uzupełniają np. sałatki. Twarogi tłuste zdecydowanie chętniej kupowane są jesienią i zimą. Najbardziej popularnym jest użycie plastra tłustego twarogu na poranną kanapkę w wersji słonej lub słodkiej. Tłusty twaróg sprawdza się także jako pełnowartościowa baza wszelkiego rodzaju past i dipów. Przez cały rok najchętniej kupowanym jest twaróg półtłusty, który zaspakaja potrzeby większości konsumentów. Zdecydowane wzrosty sprzedaży twarogów szczególnie tego tłustego odnotowujemy w okresie świątecznym zarówno przed świętami Wielkiejnocy jak i Bożego Narodzenia. Wtedy także konsumenci, częściej korzystają z udogodnienia jakim jest twaróg sernikowy – gotowy do przygotowania tego popularnego ciasta.
Polacy po latach odejścia od tradycyjnej kuchni wracają do menu dzieciństwa. Jednym z bardziej poszukiwanych, prostych smaków, jest właśnie ten polskiego twarogu, czyli popularnego białego sera, bez którego nie było codziennego śniadania.
Przed laty najczęściej wykorzystywany był, jako uzupełnienie kanapek i baza serników. Dziś twarogi dodawane są do sałatek, dipów, past o różnych smakach. Największym powodzeniem wśród polskich konsumentów cieszą się twarogi tradycyjne, naturalne, bez dodatków – takie jakie kiedyś robiły nasze babcie. Mlekpol (SM) spełnia te oczekiwania. Twarogi Mazurski Smak, jak również linia twarogów bez laktozy, powstają z najlepszego polskiego mleka od krów wypasanych na podlaskich i mazurskich łąkach, najczystszych w Polsce.
Warto przypomnieć konsumentom, że twaróg ze swej natury bogaty jest w magnez, potas, cynk, a także witaminy A, D, te z grupy B, a także witaminę młodości E.
Istotnym czynnikiem przy wyborze produktu jest także możliwość wyboru wariantu tłuszczowego twarogu a także samo opakowanie, które łatwo się otwiera i zamyka nie narażając wyrobu na szybkie zepsucie. Oferowane przez Mlekpol twarogi dostępne są w różnych formach i gramaturach, w opakowaniach typu otwórz-zamknij oraz tradycyjnych kostkach do szybkiego spożycia.
W związku z coraz większym zainteresowaniem konsumentów twarogami, sieci handlowe chętnie uzupełniają swój asortyment nabiałowy właśnie tymi produktami. Twarogi Mlekpol (SM) dostępne są zarówno w kanale handlu nowoczesnego, jak i tradycyjnego.