Interwencje UE: Powściągliwe podejście na polu interwencji

Grzegorz Rykaczewski
Forum Mleczarskie Biznes 3/2015 (22)

Mleko w szkole

Coraz większą rolę w ramach WPR odgrywają programy wsparcia spożycia określonych produktów przez dzieci i młodzież, mające na celu kształtowanie się poprawnych nawyków żywieniowych. Ogromny sukces w naszym kraju odniósł program „Mleko w szkole”, znany jeszcze niedawno pod potoczną nazwą „szklanka mleka”.

Jak podaje ARR, tylko w roku szkolnym 2014/2015 w programie uczestniczyło 2,54 mln dzieci z ponad 14 tys. placówek oświatowych.

Program „Szklanka Mleka” jest finansowany z trzech źródeł: dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych, dopłata krajowa dotyczy dostarczania mleka i jego przetworów do szkół podstawowych, dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka (FPM) obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.

W 2014 r. tym, w ramach realizacji programu „Mleko w szkole”, wypłacono z tytułu dopłaty unijnej, dopłaty krajowej i dofinansowania z Funduszu Promocji Mleka 152,2 mln zł. Z budżetu krajowego pochodziło 110 mln zł (72% wydatkowanych środków), ze środków unijnych – 40,8 mln zł (27%), a z FPM – 1,4 mln zł (1%).

PO Pomoc Żywnościowa 2014-2020

W ramach wspierania konsumpcji realizowane są również programy zakupów żywności dla najuboższych. W bieżącej perspektywie budżetowej realizowany jest Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, który zastąpił program Dostarczania nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej. W porównaniu do lat ubiegłych, mechanizm żywnościowej pomocy najuboższym został wyłączony z systemu Wspólnej Polityki Rolnej. Jego źródłem finansowania został specjalny fundusz.

Instytucją zarządzającą nowego programu jest Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Jak podaje MPiPS, PO Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD).

PO PŻ jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych w podziale 85% i 15%. Alokacja Funduszu dla Polski na okres realizacji w latach 2014-2020 wynosi około 473 mln euro. Wkład środków krajowych wynosić będzie około 83 mln euro.

PO PŻ ma się przyczyniać do ograniczania ubóstwa, poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

W ramach realizacji programu w danym roku, organizowane są postępowania przetargowe na dostarczenie do wybranych organizacji produktów żywnościowych, w tym mleka i przetworów mlecznych. Przetargi na zakup produktów są organizowane przez ARR.

W latach 2014 i 2015 w ramach przetargów kupowane były m.in.: mleko UHT, sery topione, ser podpuszczkowy dojrzewający.

Strona 3 z 3