Jogurty typu greckiego: Sukces typu greckiego

Aleksandra Karpińska
Forum Mleczarskie Handel 3/2015 (70)

Ciekawy produkt

W grupie produktów niedawno wprowadzonych na sklepowe półki wyróżnia się Jovikos. Nowa odsłona jogurtów w niebieskiej kolorystyce kusi amatorów spragnionych gęstych prawdziwie południowych akcentów jogurtu.

Producent: Lactalis Polska.

Kierunek eko

Jogurt typu greckiego zadomowił się również na półkach polskich sklepów oraz w lodówkach polskich konsumentów. Godnym zauważenia produktem jest jogurt naturalny typ grecki Eko oferowany przez firmę EkoŁukta. Jak można dowiedzieć się ze strony producenta produkt „charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją”, a zawarte w nim bakterie nadają mu „niepowtarzalny smak i aromat”. Polecany jest jako baza i zagęstnik do sosów i dipów, jak również podczas przyrządzania sałatek, deserów i dań z mięsa. Producent podpowiada również, że „świetnie smakuje z owocami, a także z warzywami np. jako greckie tzatziki”. Na stronie firmy znajduje się informacja o wartościach odżywczych jogurtu, tj.: witaminy A i B, kwas foliowy, potas, magnez, cynk i jod. Zaznaczone jest również, że wyrób zawiera wyłącznie laktozę pochodzącą z mleka i nie ma w nim innych cukrów.

W nazwie produktu użyto słowa „Eko” – ze strony producenta można dowiedzieć się dlaczego. Wśród argumentów wymienionych przez firmę znajdują się m.in. korzystanie z naturalnych składników otrzymanych z gospodarstw o statusie gospodarstw ekologicznych, umiejscowienie mleczarni na jednym z najmniej zanieczyszczonych obszarów Polski, brak w produktach m.in. pestycydów czy produkowanie wyrobów w tradycyjny sposób. Potwierdzeniem ekologicznej produkcji są zdobyte przez firmę certyfikaty. Należy również zwrócić uwagę na wyróżniające się na tle konkurencji, pod względem szaty graficznej, opakowanie.

Oryginalnym opakowaniem w kolorze zieleni pochwalić może się również firma Łowicz (OSM), którego Jogurt grecki light bez laktozy wchodzi w skład niedawno wprowadzonej linii produktów bez laktozy. Linia produktów została stworzona przez producenta dla osób nietolerujących laktozy. W ofercie spółdzielni jest również Jogurt Grecki w częściej spotykanym opakowaniu w kolorze niebieskim.

Urozmaiconą ofertę ma Bakoma, która proponuje konsumentom Jogurt grecki brzoskwiniowy lub truskawkowy. Na sklepowej półce można również znaleźć Jogurt naturalny typ grecki oraz Jogurt naturalny typ grecki light, który zawiera o 60% mniej tłuszczu – 100 g każdego z tych produktów ma odpowiednio 102 kcal lub 60 kcal.



Strona 2 z 3