Sery z przerostem pleśni: Niebieski skrawek sera
Sery z przerostem pleśni na świecie
Największymi producentami serów z przerostem pleśni są niewątpliwie Francuzi, Włosi, Anglicy, Australijczycy i Amerykanie. W Polsce dostępne są wyłącznie sery europejskie, głównie z Francji, Włoch lub Niemiec i Danii. Oczywiście nasza paleta serów w sklepach nie wyczerpuje propozycji oferowanych na różnych rynkach światowych. Poniżej przedstawiamy przykłady serów z przerostem pleśni z Europy, Ameryki Północnej i Australii.
Sery z przerostem pleśni z rynku amerykańskiego
- Maytag to niebieski ser pleśniowy typu Roquefort produkowany przez firmę Maytag Dairy Farms pod Newton w stanie Iowa. Receptura sera została opracowana przez mikrobiologów Clarence’a Lane i Bernarda W. Hammera w 1938 r., na Iowa State University. Receptura sera bazowała na zastosowaniu zhomogenizowanego mleka krowiego zamiast owczego. Produkcja sera została zapoczątkowana w 1941 roku przez wnuków założyciela firmy Maytag Dairy Farms – Fredericka L. Maytag II i Robert Maytaga. Obecnie Maytag jest jednym z najlepiej znanych serów z przerostem pleśni w USA.
- Bergere Bleue to ser typu Roquefort odznaczający się bogatym aromatem lanoliny i drożdży. Opisywany jest jako ser o teksturze rozpływającej się w ustach jak masło. Ser odznacza sie lekkim karmelowym zapachem i pikantnym posmakiem.
- Ser Blackberry Blue to ser pochodzący z okolic Tennessee w USA. Wytwarzany jest z surowego mleka owiec rasy fryzyjskiej i dojrzewa około 3-4 miesięcy, podczas których rozwija się niebieska pleśń. Ser ma naturalną skórkę. Blackberry Blue odznacza się lekko maślaną teksturą, z aromatem ziół i roślin, które jedzą owce. Pozostawia w też w ustach smak karmelu i prażonych orzechów.
Ciekawy produkt
Ser Blaui Geiss to szwajcarski półtwardy ser w kształcie cylindra. Pokryty jest naturalna skórką pleśniową. Ma kremowy miąższ poprzecinany niebieskozieloną pleśnią. Wytwarza się go z mleka koziego. Smak kwasowości i słodyczy z mleka łączy się ze sobą w harmonii, co daje rozkosz dla podniebienia. Ser na przekąski, przy lampce wina Chenin Blanc.
Sery z przerostem pleśni z Kanady
- Ser Blue Haze to półmiękki ser pleśniowy z mleka krowiego, wędzony. Wytwarzany jest w opactwie Saint-Benoît-du-Lac w Quebec, gdzie dojrzewa przez ok. 10 tygodni, a następnie na 2-3 tygodnie jest przewożony do Fine Foods w Toronto, gdzie dojrzewa i jest poddawany wędzeniu na zimno na łupinach orzecha laskowego, od 30 do 40 minut. Ser pokryty jest naturalną, jasnobrązową skórką i ma jasne, kremowe wnętrze z niebieskimi żyłkami pleśni. Odznacza się słodko-słonym smakiem, podkreślonym nutą dymu. Zawiera 45% tłuszczu. Polecany do sosów, sałatek i grillowania.
- Bleu Benedictin to ser z głęboko usytuowanymi żyłkami niebieskiej pleśni. Bleu Benedictin jest wytwarzany przez mnichów z opactwa benedyktynów Saint-Benoît-du-Lac, w Quebec. Dojrzewanie sera trwa ponad 90 dni. Ser zawiera 30% tłuszczu w suchej masie. Jest to ser o zapachu grzybów, z kremowym, delikatnie słonym smaku, pokryty lekko szarą skórką. Laureat nagród: Grand Prix des Fromages Canadiens (w 2002 i 2006 r.) w kategorii niebieski i Grand Champion we wszystkich kategoriach (2000).
- Bleu d’Élizabeth wytwarzany jest w regionie Centre du Québec przez firmę Fromagerie du Presbytére. Ser wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego. Odznacza się niepowtarzalnym smakiem i doskonałą równowagą soli. Wytwarzany w kształcie cylindra obsypany jest ochrą. Wnętrze (półmiękkie) zawiera niebieską pleśń, czasem zielonkawą. Dojrzewa 60 dni. Stosowany często, jaki dodatek do makaronu, dań mięsnych i warzywnych, zagęszczania sosów oraz do fondue. Ser zawiera 28% tłuszczu.
Sery z przerostem pleśni z Australii
Ser Blue Opal Tasmanian Heritage wytwarzany jest w kształcie koła. Odznacza się miękką, maślaną teksturą. Kremowa konsystencja przeplatana jest niebieskimi żyłkami pleśni. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Najlepiej smakuje dojrzały. Ser wyróżnia rozbudowana struktura smakowa, gdzie mleczny smak połączy się z pikantnym, słonym smakiem serów niebieskich.
Sery francuskie Bleu de Haut JuraBleu d'Auvergne Fourme d'Ambert Bleu Caprin Bleu de Bocage Bleu de Bonneval Bleu de Koss Bleu du Vercors-Sassenage |
Sery niemieckie CambozolaBergarder Blu Edelpilz/Edelpilzkäse Dorblu Bavarian Blu Montagnolo Blue Star Alpen Blu Blue Bayou |
Sery angielskie StiltonEnglish Blue Cheshire Dorset Blue Vinney Beenleigh Blue Blacksticks Blue Blacksticks Velvet Blengdale Blue Hills Blue Monday |
Sery włoskie Blu di BufalaBlu di Frabosa Sery hiszpańskie CabralesBlau del Nét |