Sery z przerostem pleśni: Niebieski skrawek sera

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2013 (57)

Sery z przerostem pleśni na świecie

Największymi producentami serów z przerostem pleśni są niewątpliwie Francuzi, Włosi, Anglicy, Australijczycy i Amerykanie. W Polsce dostępne są wyłącznie sery europejskie, głównie z Francji, Włoch lub Niemiec i Danii. Oczywiście nasza paleta serów w sklepach nie wyczerpuje propozycji oferowanych na różnych rynkach światowych. Poniżej przedstawiamy przykłady serów z przerostem pleśni z Europy, Ameryki Północnej i Australii.

Sery z przerostem pleśni z rynku amerykańskiego

  • Maytag to niebieski ser pleśniowy typu Roquefort produkowany przez firmę Maytag Dairy Farms pod Newton w stanie Iowa. Receptura sera została opracowana przez mikrobiologów Clarence’a Lane i Bernarda W. Hammera w 1938 r., na Iowa State University. Receptura sera bazowała na zastosowaniu zhomogenizowanego mleka krowiego zamiast owczego. Produkcja sera została zapoczątkowana w 1941 roku przez wnuków założyciela firmy Maytag Dairy Farms – Fredericka L. Maytag II i Robert Maytaga. Obecnie Maytag jest jednym z najlepiej znanych serów z przerostem pleśni w USA.
  • Bergere Bleue to ser typu Roquefort odznaczający się bogatym aromatem lanoliny i drożdży. Opisywany jest jako ser o teksturze rozpływającej się w ustach jak masło. Ser odznacza sie lekkim karmelowym zapachem i pikantnym posmakiem.
  • Ser Blackberry Blue to ser pochodzący z okolic Tennessee w USA. Wytwarzany jest z surowego mleka owiec rasy fryzyjskiej i dojrzewa około 3-4 miesięcy, podczas których rozwija się niebieska pleśń. Ser ma naturalną skórkę. Blackberry Blue odznacza się lekko maślaną teksturą, z aromatem ziół i roślin, które jedzą owce. Pozostawia w też w ustach smak karmelu i prażonych orzechów.

Ciekawy produkt

Ser Blaui Geiss to szwajcarski półtwardy ser w kształcie cylindra. Pokryty jest naturalna skórką pleśniową. Ma kremowy miąższ poprzecinany niebieskozieloną pleśnią. Wytwarza się go z mleka koziego. Smak kwasowości i słodyczy z mleka łączy się ze sobą w harmonii, co daje rozkosz dla podniebienia. Ser na przekąski, przy lampce wina Chenin Blanc.

Sery z przerostem pleśni z Kanady

  • Ser Blue Haze to półmiękki ser pleśniowy z mleka krowiego, wędzony. Wytwarzany jest w opactwie Saint-Benoît-du-Lac w Quebec, gdzie dojrzewa przez ok. 10 tygodni, a następnie na 2-3 tygodnie jest przewożony do Fine Foods w Toronto, gdzie dojrzewa i jest poddawany wędzeniu na zimno na łupinach orzecha laskowego, od 30 do 40 minut. Ser pokryty jest naturalną, jasnobrązową skórką i ma jasne, kremowe wnętrze z niebieskimi żyłkami pleśni. Odznacza się słodko-słonym smakiem, podkreślonym nutą dymu. Zawiera 45% tłuszczu. Polecany do sosów, sałatek i grillowania.
  • Bleu Benedictin to ser z głęboko usytuowanymi żyłkami niebieskiej pleśni. Bleu Benedictin jest wytwarzany przez mnichów z opactwa benedyktynów Saint-Benoît-du-Lac, w Quebec. Dojrzewanie sera trwa ponad 90 dni. Ser zawiera 30% tłuszczu w suchej masie. Jest to ser o zapachu grzybów, z kremowym, delikatnie słonym smaku, pokryty lekko szarą skórką. Laureat nagród: Grand Prix des Fromages Canadiens (w 2002 i 2006 r.) w kategorii niebieski i Grand Champion we wszystkich kategoriach (2000).
  • Bleu d’Élizabeth wytwarzany jest w regionie Centre du Québec przez firmę Fromagerie du Presbytére. Ser wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego. Odznacza się niepowtarzalnym smakiem i doskonałą równowagą soli. Wytwarzany w kształcie cylindra obsypany jest ochrą. Wnętrze (półmiękkie) zawiera niebieską pleśń, czasem zielonkawą. Dojrzewa 60 dni. Stosowany często, jaki dodatek do makaronu, dań mięsnych i warzywnych, zagęszczania sosów oraz do fondue. Ser zawiera 28% tłuszczu.

Sery z przerostem pleśni z Australii

Ser Blue Opal Tasmanian Heritage wytwarzany jest w kształcie koła. Odznacza się miękką, maślaną teksturą. Kremowa konsystencja przeplatana jest niebieskimi żyłkami pleśni. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Najlepiej smakuje dojrzały. Ser wyróżnia rozbudowana struktura smakowa, gdzie mleczny smak połączy się z pikantnym, słonym smakiem serów niebieskich.

Sery francuskie

Bleu de Haut Jura
Bleu d'Auvergne
Fourme d'Ambert
Bleu Caprin
Bleu de Bocage
Bleu de Bonneval
Bleu de Koss
Bleu du Vercors-Sassenage

Sery niemieckie

Cambozola
Bergarder Blu
Edelpilz/Edelpilzkäse
Dorblu
Bavarian Blu
Montagnolo
Blue Star
Alpen Blu
Blue Bayou

Sery angielskie

Stilton
English Blue Cheshire
Dorset Blue Vinney
Beenleigh Blue
Blacksticks Blue
Blacksticks Velvet
Blengdale
Blue Hills
Blue Monday

Sery włoskie

Blu di Bufala
Blu di Frabosa

Sery hiszpańskie

Cabrales
Blau del Nét

Strona 2 z 2