Sery z dodatkami smakowymi: Więcej niż ser

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2013 (08)

Sery kozie

Wśród produktów oferowanych przez Temar (PPH) znajdziemy hiszpański półtwardy ser kozi firmy Garcia Baquero z dodatkiem czerwonego wina. Swój niezwykły smak ser zawdzięcza zarówno dodatkowi wina jak i koziemu mleku, z którego jest produkowany. Doskonale smakuje jako przekąska, jest idealnym uzupełnieniem deski serowej. Zawiera min. 45% tłuszczu w suchej masie.

W ofercie Eurial Polska znajdziemy też kilka serów kozich z dodatkami. Jednym z nich jest ser kozi o smaku miodu. Produkt odznacza się delikatnym smakiem charakterystycznym dla produktów kozich i słodką nutką miodu. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa, polecany jest też jako przekąska. Innym takim serem kozim jest ser z dodatkiem wyselekcjonowanych włoskich ziół, co sprawia, że nabiera on charakterystycznego śródziemnomorskiego smaku i aromatu.

W kategorii serów świeżych znajdziemy m.in. roladę kozią Bettine z dodatkiem żurawiny, która może być serwowana z orzechami jako wykwintna przekąska, znakomicie pasuje też na deskę serową, podawaną po daniu głównym. Kolejnym serem jest ser kozi z nutą czosnkową marki Goldschmidt. Jest to świeży ser twarogowy o delikatnej konsystencji, produkowany z mleka koziego; o charakterystycznym puszystym smaku i lekko słonawym odcieniu. Dodatek czosnku sprawia, że jego aromat nabiera większej intensywności, a twarożek nabiera zupełnie nowego charakteru. Doskonale harmonizuje się ze świeżym pieczywem. Twarożek można dodawać do sałatek z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki i innych nowalijek. W ofercie znajduje się także serek kozi z ziołami.

Kolejną kategorię stanowią kozie twarogowe roladki z pasteryzowanego mleka marki Merci Chef! firmy Eurial Polska. W ofercie znajduje sie m.in. roladka twarogowa z czosnkiem i ziołami, miodem oraz popiołem. Roladki kozie idealnie nadają się do kanapek, warzyw i do sosów oraz jako składnik deski serów.

Kolejna kategoria to serki kozie twarogowe typu Crottin w wersjach ze szczypiorkiem, pikantny z papryką lub na słodko z żurawiną. Serki kozie twarogowe cechują się delikatnym typowo kozim smakiem, formowane są w kształcie cylindrów, obtoczonych wybranym dodatkiem. Doskonale komponują się na kanapkach, ale mogą też stanowić składnik sosów, sałatek albo dodatek do mięs. Serek w wersji słodkiej może być spożywany, jako indywidualny posiłek, np. deser, albo jako element deserów bądź kanapek na słodko.

Eurial Polska jest też importerem produktów marki Soignon, pod którą znajdziemy również serek do smarowania z ziołami oraz roladę z czosnkiem i ziołami oraz miodem. Serek kozi do smarowania to produkt na bazie mleka pasteryzowanego, o delikatnej i puszystej konsystencji serka do smarowania z dodatkiem aromatycznych ziół. Idealny na kanapki oraz jako składnik sosów lub w wersji na słodko z miodem. Rolada z czosnkiem i ziołami (1 kg) oraz z miodem marki Soignon, to twarogowy ser kozi na bazie mleka pasteryzowanego; o naturalnym kozim smaku, z dodatkiem czosnku i ziół lub miodu.

Sery z przyprawami na półkach

Sery z przyprawami pojawiają się też na półkach konsumenckich z serami żółtymi. Sery z dodatkami mają w swojej ofercie: Grupa Mlekovita (gouda z ziołami i z pieprzem); Arla Foods (śmietankowy z papryką); Hochland Polska (gouda z ziołami). Ofertę w tej kategorii posiada także Grupa Polmlek, która proponuje ser Śmietankowy ze szczypiorkiem. Spośród polskich producentów serów kozich należy z pewnością wyróżnić również firmę Agro-Danmis, która w swojej ofercie posiada m.in. roladę kozią z pieprzem oraz papryką.



Strona 4 z 4