Prawo: Witaminy i minerały w produktach w świetle prawa

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2013 (57)

Aktualizacja i zmiany Rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006

Jednocześnie należy pamiętać, iż dokonano zmian w ww. rozporządzeniu przez wprowadzenie następujących aktów prawnych:

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 108/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 39 z dnia 13.2.2008)
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady, w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych (Dz. Urz. UE L 314 36 z dnia 1.12.2009)
  • Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1161/2011 z dnia 14 listopada 2011 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 w odniesieniu do wykazów składników mineralnych, które można dodawać do żywności (Dz. Urz. UE L 296 z dnia 15.11.2011).

Etykietowanie, prezentacja i reklama

Jak podaje ustawodawca etykietowanie, prezentacja i reklama żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych nie mogą zawierać stwierdzeń ani sugestii, że zrównoważona i zróżnicowana dieta nie może zapewnić właściwych ilości składników odżywczych. Wszelkiego typu oświadczenia stosowane na opakowaniach nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd lub podawać nieprawdy, co do wartości odżywczej, jaką żywność może mieć na skutek dodania tych składników odżywczych.

Oznaczenie i podawanie informacji o wartości odżywczej produktów z dodatkiem witamin i składników mineralnych jest obowiązkowe. Wymagana informacja zawiera elementy określone w przepisach dotyczących znakowania wartością odżywczą jako grupa 2 (tj. wartość energetyczna oraz zawartość białka, węglowodanów, cukrów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika pokarmowego i sodu) oraz całkowite ilości witamin i składników mineralnych obecne w żywności po ich dodaniu. Sposób wyrażenia i prezentacji wymaganego zakresu informacji o wartości odżywczej musi być zgodny z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą. Etykietowanie produktów z dodatkiem witamin i składników mineralnych może zawierać informację o takim dodatku, o ile jest to zgodne z wymogami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006.

Rozporządzenie nr 1925 /2006 określa także procedurę postępowania w przypadku składników, które dodawane do żywności w ilościach przekraczających zalecenia lub jeżeli stwierdzono szkodliwy wpływ którejś z substancji za szkodliwe dla zdrowia lub używanie substancji zostało zakazane. W przypadku gdy dany kraj członkowski uzna, iż dany produkt może zagrażać zdrowiu, mimo iż spełnia wymogi rozporządzenia nr 1925 /2006 ma prawo do czasowego zawieszenia przepisów na terenie swojego kraju.

Komisja Europejska ustanawia i jest odpowiedzialna za prowadzenie rejestru wspólnotowego dotyczącego dodawania do żywności witamin i składników mineralnych. Rejestr zawiera m.in. wykaz witamin i składników mineralnych które mogą być dodawane do żywności (załącznik I do rozporządzenia), formy chemiczne (załącznik 2), maksymalne i minimalne ilości witamin i składników mineralnych, które mogą być dodawane do żywność, substancje, których stosowanie jest zakazane (załącznik 3).

Przepisy wspólnotowe i informacje dotyczące żywności wzbogacanej są dostępne na stronie Komisji Europejskiej i znajdują się na następującej stronie: http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/vitamins/index_en.html

Strona 2 z 2