Sery z opcją otwórz-zamknij: Kiedy innowacja staje się standardem

Paulina Łuszczak
Forum Mleczarskie Handel 3/2012 (52)
Sery w opakowaniach typu otwórz-zamknij przeszły już etap, kiedy traktowane były, jako rozwiązanie innowacyjne. Szeroka gama tych produktów na półce sklepowej w każdej grupie serów świadczy o tym, że dziś jest to standardowy produkt w ofercie większości polskich przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem mleka. Wygoda jest już raczej wymogiem, nie innowacją.

Przegląd oferty

Oferta serów żółtych z wykorzystaniem tego typu opakowań stanowi obecnie bardzo szeroką gamę produktów. Można je znaleźć pod parasolem produktowym wielu zakładów i spółdzielni mleczarskich w Polsce. Nie inaczej jest w mleczarni Łowicz (OSM), która do zaprezentowania ma wiele rodzajów serów i opakowań. Pod brandem łowickiej firmy sprzedawane są sery Gouda w kostkach o masie 250 g i 400 g, Edamski i Podlaski w kostkach 250 g. Łowicz (OSM) produkuje też sery w plasterkach, w opakowaniach 150 g, 250 g, 300 g i 1000 g. Bardzo popularna i lubiana przez konsumentów seria w opakowaniach 150 g otrzymała niedawno nową szatę graficzną. I tak, opakowania Tylżyckiego, Rolady wędzonej, Salami, Goudy, Ementalskiego i Ementalera, dodały nową jakość produktowi. Producent zachwala swoje sery, jako idealne składniki kanapek, tostów, szybkich przekąsek, które dodatkowo poza walorami smakowymi są źródłem niezbędnego dla organizmu pierwiastka, jakim jest wapń. Poza serami żółtymi, Łowicz (OSM) ma w swojej gamie również inne produkty otwórz-zamknij. Twarogi łowickie, serki włoskie i wiejskie, w opakowaniach o zróżnicowanej gramaturze uzupełniają ofertę spółdzielni w tym segmencie rynku.

Konkurencja na polskim rynku nie śpi. W przypadku firmy Mlekovita (GK), teza ta sprawdza się w zupełności. Liczba produktów w opakowaniach z wielokrotnym zamykaniem jest tu naprawdę imponująca. Od tradycyjnych żółtych w plasterkach (z których można wymienić takie specjały, jak Sokół, Mazdamer, Sokole Oko, Cheddar, Gouda, Edamski, Salami, Morski) po specjał, jakim są pierwsze na rynku sery mierzwione, które charakteryzują się bardzo cienkimi plasterkami, dużo cieńszymi niż w przypadku tradycyjnych produktów tego typu. Producent zachwala, że mierzwione Gouda, Edamski, Prymus i Morski oferują konsumentowi interesujące walory smakowe. Wszystkie wspomniane sery dostępne są na sklepowych półkach w opakowaniach 150 g (folia miękka). Mlekovita (GK) oferuje również sery topione w kubkach. Bardzo wygodne i łatwe w zamykaniu, a zawartość pozostaje chroniona przed działaniem czynników zewnętrznych. Można je spokojnie przenosić bez niebezpieczeństwa zgniecenia, a raz już otwarte nadal są przechowywane w higieniczny i przystępny do ponownego otwarcia sposób. Dostępna jest gama 5 smaków: Gouda tradycyjna oraz z pieprzem i ziołami, a także Cheddar i Mazdamer. Serki topione możemy kupić również w plasterkach. Selam, to kolejny produkt, którym spółdzielnia chce zdobyć kolejnych konsumentów. Zaciekawionym klientom pozostaje do sprawdzenia, jak smakuje Selam bez dodatków, albo z ziołami lub wędzony. Opakowania typu otwórz-zamknij w firmie Mlekovita (GK) wykorzystywane są również do pakowania serów białych i twarogów. Twarożek sernikowy Hanusi można kupić w poręcznych wiaderkach 500 g i 1000 g. W opakowaniach 200 g, można zaś nabyć trzy rodzaje twarogu (chudy, półtłusty i tłusty). Na zakończenie przeglądu oferty mleczarni Mlekovita (GK) warto również wspomnieć o serkach Deliser. Są to cienkie plasterki sera twarogowego, sprzedawane w opakowaniach 150 g. Idealnie nadają się do szybkiego przygotowania kanapek lub do ekspozycji na talerzu i dostępne są w dwóch wersjach: naturalnej i z ziołami.



Strona 2 z 5