Perspektywy rozwoju polskiego rynku mleka po zniesieniu kwot mlecznych
Wysokie ceny światowe przetworów mlecznych skutkowały rozwojem intensywnej produkcji mleka w Nowej Zelandii oraz w krajach Południowej Ameryki, co doprowadziło do zdecydowanego wzrostu kosztów produkcji i cen mleka surowego w tych krajach w tym zwłaszcza w Nowej Zelandii i Brazylii (rys. 3). Zmniejszyły się więc różnice cen surowego, ale ceny mleka surowego w Unii Europejskiej nadal należą do najwyższych na świecie, przede wszystkim ze względu na bardzo wysokie ceny mleka w starych krajach członkowskich. W 2010 r. przeciętne ceny w mleka surowego w Unii Europejskiej były o 9-12% wyższe niż w Nowej Zelandii i USA, a w porównaniu z Brazylią były tylko o 3% wyższe. W 2009 r. różnice te sięgały 30-40%. W pierwszym półroczu 2011 r. różnice te utrzymały się w stosunku do USA, a w stosunku do krajów południowo-amerykańskich znacząco zmalały, ale uwzględnić tu trzeba różnice w cyklicznym rozkładzie produkcji i cen mleka między półkulą północną i południową. W drugim półroczu 2011 r. w tych krajach nastąpi sezonowy spadek cen płaconych rolnikom za mleko.
Rysunek 3. Ceny skupu mleka (EUR/100 kg)
W Polsce ceny skupu mleka dotychczas były niższe o 10% niż średnio w UE-25 i o 15% w porównaniu z UE-15. Niższe ceny mleka surowego niż w Polsce były tylko w Rumunii, Słowenii, Litwie, Łotwie i Estonii, a ze starych krajów członkowskich w Wielkiej Brytanii. W pozostałych krajach członkowskich ceny płacone rolnikom za mleko były wyższe o 7-45%. W porównaniu z naszymi najgroźniejszymi konkurentami (Niemcy, Francja, Holandia, Irlandia) ceny skupu mleka w Polsce były dotychczas o 13-15% niższe.
Mimo przewidywanego spadku cen światowych przetworów mlecznych po 2011 r. będą one nadal znacznie przekraczały poziom cen interwencyjnych, ale będą wyraźnie niższe od aktualnych cen zbytu przetworów mlecznych w Polsce (tab. 2). Szczególnie duże różnice cen będą dotyczyły masła i pełnego mleka w proszku.
Tabela 2. Ceny zbytu przetworów mlecznych w Polsce (euro/100 t)
Rok | Masło | OMP | PMP | Ser Edamski | Kurs EUR/PLN |
---|---|---|---|---|---|
1997-2006* | 2290 | 1860 | 2220 | 2770 | 3,67-4,53 |
2007 | 3020 | 2940 | 3410 | 3630 | 3,7837 |
2008 | 2550 | 2210 | 2820 | 2850 | 3,5166 |
2009 | 2430 | 1620 | 2080 | 2530 | 4,3298 |
2010 | 3490 | 2280 | 2990 | 3260 | 3,9945 |
I półr. 2011 | 3830 | 2440 | 3380 | 3510 | 3,9538 |
Źródło: obliczenia własne na podstawie danych GUS
Ceny masła w pierwszej połowie 2011 r. w Polsce przekraczały 3800 euro/t (rys. 4, 5, 6, 7), a ceny pełnego mleka w proszku i sera Edamskiego były niewiele niższe (odpowiednio prawie 3400 i ponad 3500 euro/t). W tym czasie ceny chudego mleka w proszku w Polsce wynosiły prawie 2450 euro/t. Spadek cen światowych po 2011 r. skutkować będzie więc obniżkami cen zbytu trwałych przetworów mlecznych w Polsce. To doprowadzi również do obniżek cen produktów świeżych, które w zdecydowanej większości są kierowane na rynek wewnętrzny.