Sery typu holenderskiego: Holenderski, czyli polski
- Należy sprawdzić wszystkie cięte sery i usunąć ewentualną pleśń. Owinąć ser czystą folią
- Przeciąć kilka najbardziej popularnych serów na pół, ich liczba zależy od spodziewanej sprzedaży
- Wyczyścić szyby lodówki ekspozycyjnej
- W odniesieniu do lodowki ekspozycyjnej sprawdzić: czy wystawione są wszystkie gatunki sera, czy wyłożona jest wystarczająca ilość sera, czy ser jest dobrze wyeksponowany, stroną przecięcia do przodu, czy każdy gatunek sera zaopatrzony jest w etykietę z nazwą i ceną, czy posprzątano w dziale i czy jest czysto.
- czy deski do cięcia, noże i krajalnica są na miejscu i czy są czyste?
- czy dostępna jest odpowiednia ilość materiałów do pakowania?
- czy waga jest włączona i wytarowana?
Codziennie po zamknięciu:
- przykryć wszystkie cięte sery folią.
- umyć noże, deski do cięcia i krajalnicę gorącą wodą.
- posprzątać dział serów. (z materiałów firmy EuroSer)