1. Aktualności
  2. Polska
Belgia

Milcobel ogranicza produkcję mleka w proszku

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
Proszkownia mleka w Kallo
Proszkownia mleka w Kallo
© milcobel

Spółdzielnia mleczarska Milcobel ogłosiła zamiar zreformowania swojej struktury organizacyjnej w nadchodzących miesiącach, aby uczynić firmę bardziej wydajną i odporną na przyszłość. Różne działy mleczarskie w firmie zostaną zintegrowane, a działalność w zakresie produkcji proszku zostanie częściowo ograniczona. Jest to konieczne po danych o stratach w 2023 r. Niestety oznacza to, że może zniknąć nawet 130 stanowisk pracy.

Wyzwania na rynku mleczarskim

Rok 2023 był szczególnie trudnym rokiem w branży mleczarskiej. Bardzo burzliwy światowy rynek mleczarski, zarówno po stronie popytu, jak i podaży, wymaga większej elastyczności. Po stronie popytu coraz bardziej globalny rynek mleczarski niesie ze sobą większą niepewność geopolityczną i gospodarczą. Po stronie podaży znacznie zaostrzone regulacje dotyczące rolnictwa i hodowli zwierząt w Europie i Belgii prowadzą do kurczenia się zasobów mleka, co oznacza, że należy wziąć pod uwagę malejącą jego podaż.

Jak konstatuje Milcobel wyraźnie rosły koszty energii, surowców, usług oraz wynagrodzeń (indeksacja na poziomie 11%). Istotny wpływ finansowy miało trudne wdrożenie pakietu oprogramowania ERP (SAP) w dziale Produktów Konsumenckich, co spowodowało wysoki jednorazowy koszt. Wydarzenie to ujawniło potrzebę wdrożenia innej struktury organizacyjnej w celu uzyskania większej synergii.

Milcobel zamknął rok stratą netto w wysokości 11,6 mln euro przy obrotach na poziomie 1,315 mln euro (o 3,7% mniej niż w roku poprzednim).

Oprócz tego w działalności Milcobel wystąpiły także pozytywne tendencje. Milcobel zainwestował w udaną współpracę z Arla Foods w zakresie serwatki z fabryki mozzarelli w Langemark. Spółka zależna Ysco osiągnęła dobre wyniki, a działalność Kaasbrik również wygenerowała duże zyski.

Aby przywrócić rentowność firmy i przygotować organizację na przyszłość, Milcobel zamierza zintegrować swoje jednostki mleczarskie (składniki premium i produkty konsumenckie), aby współpracować wydajniej dzięki bardziej płaskiej strukturze.

Ponadto Milcobel zamierza od września 2024 r. częściowo ograniczyć działalność w zakresie produkcji proszku w Kallo, zwłaszcza w dwóch mniejszych wieżach. Jest to bezpośredni skutek kurczących się zasobów mleka i niskich notowań produktów mleczarskich na proszek. Mleko w proszku byłoby wówczas produkowane głównie w najnowocześniejszej instalacji. Reorganizacja wiąże się z utratą aż 130 stanowisk pracy, głównie pracowników i kadry kierowniczej oraz pracowników wydziału produkcji proszków w Kallo. Mleczarnia w związku z tym również nie wypłaci premii menadżerskich za 2023 r. i ograniczy liczbę konsultantów zewnętrznych.

Prezes Milcobel Betty Eeckhaut skomentowała: – Naszą ambicją jako spółdzielni jest wzmocnienie długoterminowych relacji z naszymi członkami, w tym poprzez płacenie konkurencyjnych cen mleka. Zdecydowanie posiadamy własną jakość, o czym świadczą najlepsze produkty, które dzisiaj produkujemy. Co więcej, ważne jest, aby być silną jako spółdzielnia, aby trwale zakotwiczyć lokalnie hodowlę i przetwórstwo mleka w Belgii oraz nadal oferować przyszłość”.

Warte przeczytania