Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)

Joanna Górska

Rynki międzynarodowe:

Boże oszczędź brytyjskie mleko

Do Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii zalicza się Anglię, Walię i Szkocję oraz Irlandię Północną. Wielka Brytania, była członkiem Wspólnot Europejskich od 1 stycznia 1973. W ciągu ostatnich dwóch dekad rząd dokonał prywatyzacji wielu przedsiębiorstw państwowych oraz odszedł w znacznym stopniu od zasad tzw. państwa opiekuńczego.

W ubiegłym roku Wielka Brytania podjęła decyzję o odłączeniu się od Unii Europejskiej. Za brexitem głosowało 51,9% obywateli biorących udział w referendum. Na wyjście z UE Wielka Brytanii ma 2 lata. Co przyniesie ten proces trudno dzisiaj powiedzieć. Proces rozłąki z europejskimi strukturami wydaje się nieuchronny. Wielu analityków jest sceptycznych, co do sukcesu tego przedsięwzięcia. Czas pokaże, czy była to słuszna decyzja. Przyjrzyjmy się, zatem, w którym miejscu jest dzisiaj mleczarstwo w kraju Jej Królewskiej Mości Elżbiety II.

Rolnictwo Wielkiej Brytanii

Rolnictwo Wielkiej Brytanii zaspokaja potrzeby żywnościowe kraju w 60%, zatrudniając zaledwie 1,5% społeczeństwa. Rolnictwo Zjednoczonego Królestwa jest uwarunkowane jest przez trzy główne czynniki: zróżnicowane środowisko geograficznego, wielkość gospodarstw oraz rynki zbytu. W Wielkiej Brytanii użytki rolne stanowią około 70% powierzchni kraju. Dominującą formą użytkowania ziemi są łąki i pastwiska (około 45% powierzchni), przy czym dominujący udział gruntów ornych ma Anglia.

Rolnictwo brytyjskie jest intensywne, wysoko zmechanizowane i bardzo wydajne. Cechuje je wysoki poziom specjalizacji produkcji (farmy mleczarskie, drobiarskie, zbożowe, warzywne itd). Zaledwie 305 rolników jest właścicielami ziemi. Blisko 70% to więksi lub mniejsi dzierżawcy. W Wielkiej Brytanii przeważają średnie i duże gospodarstwa rolne (średnia wielkość 72,6 ha). Około 30% gospodarstw rolnych to gospodarstwa o powierzchni od 20 do 50 ha, a około 34% – 50 ha i więcej.

Wielką Brytanię cechuje głównie intensywna uprawa zbóż, w tym pszenicy, jęczmienia, owsa, rzepaku, a także buraków cukrowych. Wokół dużych ośrodków miejskich rozwinęło się warzywnictwo, a południe Anglii może poszczycić się doskonałymi zasobami ogrodniczymi i sadowniczymi.

Hodowla bydła

Hodowla bydła i owiec dostarcza około 30%. wartości produkcji rolnej. Hodowla owiec jest szczególnie rozwinięta na terenach górskich Szkocji, Walii i północnej Anglii. Hodowla trzody chlewnej prowadzona jest głównie w południowo-wschodniej Anglii i Irlandii Północnej. Drób hoduje się powszechnie w całym kraju.

Produkcja mleka skoncentrowana jest w południowo-zachodniej oraz północno-zachodniej części Anglii (okolice Devon), Somerset, Cheshire oraz Cumbrii. Nowym terenem wypasu stały się także tereny Walii, Szkocji oraz Północnej Irlandii.

W Wielkiej Brytanii większość krów na dostęp do naturalnych wypasów na pastwiskach nie tylko latem, ale także w ciągu całego roku. Istnieje tu szerokie spektrum farm, począwszy od małych farm rodzinnych, gdzie krowy są cały czas wypasane na pastwiskach, a skończywszy na wielkich farmach, gdzie krowy podczas okresu laktacji przebywają w specjalistycznych, nowoczesnych oborach.

Obecnie w Wielkiej Brytanii hodowane jest około 1,9 mln krów mlecznych (na świecie 250 mln, w Europie 23 mln), które żyją na 14 550 farmach mlecznych. Co roku w Wielkiej Brytanii rodzi się ponad 2 mln cieląt. Krowy mleczne trzymane są w stadach o średniej wielkości około 125 szt., ale wartości te mogą się różnić, w zależności od wielkości i typu farmy.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25