Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

dr inż. Katarzyna Godlewska, Forum Mleczarskie Biznes 4/2016 (26)

Standardy jakości:

Higiena – element systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności


Cz. III – wymagania standardów sieci

W poprzednich numerach Forum Mleczarskiego Biznes omówiono zagadnienia związane z wymogami prawa, wymogami norm i standardów oraz planowania i realizacji procesu higienizacji, a także jego weryfikacji w zakładzie mleczarskim. W niniejszym numerze zostaną omówione wymagania standardów sieci handlowych związane z higienizacją.

Najpopularniejsze wymagania sieci handlowych zebrane są w dwóch standardach – standardzie BRC Food, wydanie 7 z 2015 r. i IFS Food, wydanie 6 z 2012 r. Każdy z nich opisuje wymagania względem higieny co najmniej w kilku obszarach. Wymagania te są zebraniem informacji omówionych w poprzednich numerach Forum Mleczarskiego Biznes.

Standard IFS (International Food Standard) to 10 wymagań zawierających ocenę ryzyka związanego z higienizacją, a także analizę zagrożeń, na które odpowiadać ma higienizacja. Mocno podkreślany jest aspekt ustalenia celów higienizacji (czyli po co działania są wykonywane) oraz wskazania osób odpowiedzialnych, a także dokumentowania procesów i ich skuteczności. Wymagania standardu IFS dotyczące higienizacji zamieszczono w tabeli 1.



copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25