Sytuacja na rynku mleka w Unii Europejskiej

mgr inż. Krzysztof Sałacki
Przegląd Mleczarski 7/2013

Skup mleka w Unii Europejskiej

Skup mleka w pierwszych miesiącach 2013 r. w porównaniu do poprzedniego roku. zmalał. W UE 27 ilości skupionego mleka w lutym br. zmalała o 3,7% w porównaniu do lutego 2012 r. i wyniosła 10.581,0 tys. ton (tabela nr 1).

Tabela 1. Skup mleka w tys. ton



Wśród dwudziestu siedmiu państw UE w dwunastu skup mleka kształtuje się na poziomie większym niż 200 tys. ton mleka miesięcznie. Tylko w trzech państwach przekracza poziom 1.000 tys. ton mleka. Do liderów należą Niemcy w których skupiono 2.296 tys. ton; Francja 1.967 tys. ton i Wielka Brytania 1.005 tys. ton (skup mleka w lutym br.). Polska wśród tych dwunastu państw należy do średnich producentów mleka o poziomie skupu 700-900 tys. ton mleka.

Na spadek ilości skupowanego mleka mogły mieć wpływ niekorzystne warunki pogodowe oraz wysokie koszty pasz. Wg wstępnych danych Komisji Europejskiej w I kwartale br. mleczarnie europejskie skupiły ok. 3% mniej surowca niż w analogicznym okresie 2012 r. Najwyższe spadki skupu mleka wśród czołowych producentów mleka odnotowano w Wielkiej Brytanii ok. 7%; Włoszech ok. 8% i Francji ok. 4%. Poprawa sytuacji pogodowej, korzystne ceny skupu mleka mogą spowodować wyhamowanie tendencji spadkowej. Wg szacunków produkcja towarowa mleka w UE 27 będzie w 2013 r. większa o ok. 0,4% w porównaniu do 2012 r.

Cena skupu mleka w UE

Cena skupu mleka w I kwartale br. w Unii Europejskiej utrzymuje się na wysokim stabilnym poziomie (tabela nr 2). Wzrost cen rozpoczął się od połowy 2012 r. a wyhamował pod koniec roku. Na tendencje wzrostową ceny miały wpływ rosnące ceny przetworów mleczarskich na rynkach światowych i mniejsza niż zakładano światowa podaż surowca.

Tabela 2. Cena skupu mleka w UE w euro/100 kg



Średnia cena skupu mleka w marcu br. dla UE 27 wyniosła 35,55 euro/100 kg(wzrost o 1% r/r); dla UE 15 35,80 euro/100 kg (wzrost o 0,7% r/r) i UE 10 33,97 euro/100 kg (wzrost o 0,5% r/r). Poziom ceny wśród czołowych producentów mleka jest zróżnicowany i w marcu br. wynosił od 30,02 euro/100 kg w Polsce do 38,66 euro/100 kg w Szwecji.

W marcu 2013 roku cen skupu mleka w USA nieznacznie wzrosła i wyniosła w przeliczaniu ok. 32,2 EUR/100 kg, tym samym przeciętna cena skupu mleka w USA była o ok. 9% niższa niż średnia dla UE 27.

Produkcja przetworów mlecznych w UE

W I kw. 2013 r. w UE oprócz spadku skupu mleka (-2,8%) odnotowano spadek produkcji wszystkich przetworów mleczarskich (tabela nr 3).

Tabela 3. Ważniejsze dane UE w tys. ton i zmiana w %



W 2012 r. skup mleka wzrósł o 0,6%. Wzrost odnotowano także w przypadku produkcji następujących przetworów mlecznych: mleka płynnego o 0,3%; masła o 2,4%; OMP (odtłuszczone mleko w proszku) o 3,0%; mleka zagęszczonego o 10,3% i śmietany o 3,1%. Spadek produkcji w ub. r. odnotowano w przypadku trzech przetworów mleczarskich: produktów fermentowanych o 2,7%; sera o 0,3% i PMP (pełne mleko w proszku) o 2,1%.

W I kw. 2013 r. nastąpił szczególnie duży spadek produkcji mleka w proszku: OMP o 11,5% i PMP o 10,1% w porównaniu w I kw. ub.r. W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowane spadki produkcji w pierwszych trzech miesiącach 2013 r. nie były większe niż 2,5%. W najmniejszym stopniu w analizowanym okresie spadła produkcja sera o 0,9% i śmietany o 0,8%.

Mniejszy skup mleka spowodował spadki produkcji przetworów mlecznych w pierwszych miesiącach br. w UE. Jeżeli zgodnie z przewidywaniami ilość skupowanego mleka w kolejnych kwartałach wzrośnie, poprawie ulegnie także ich produkcja. Ocenia się że w 2013 r. popyt na produkty mleczarskie będzie duży, a ich ceny na rynkach światowych będą wzrastały. Jedynym ograniczeniem może być niedostateczna ilość surowca do produkcji.

Strona 1 z 3