1. Aktualności
  2. Świat
Norwegia

Tine zamyka dwa zakłady mleczarskie

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© tine

Zarząd największej norweskiej mleczarni Tine podjął decyzję o zamknięciu zakładów mleczarskich w Sem i Kristiansand. Jednocześnie wprowadzane są zmiany w zakładach Frya, Sola, Jæren, Lom i Skjåk, aby zapewnić firmie konkurencyjność. Jak zwraca uwagę Zarząd mleczarni, spożycie mleka w Norwegii w dalszym ciągu spada, a Tine posiada znaczną nadwyżkę mocy produkcyjnych w kilku zakładach. Do tego zwiększony import nabiału prowadzi do ostrej konkurencji na rynku. 

Tine poprzez działania restrukturyzacyjne planuje osiągnąć 8,5 mln euro. Pracę straci około 100 osób. – Zamykanie stanowisk pracy nigdy nie jest łatwe. Jednocześnie nie możemy uchronić się przed trudną rzeczywistością, w której sprzedaż mleka białego w Tine spadła o prawie 40% w ciągu ostatnich 10 lat. W połączeniu ze znaczącym importem i silną konkurencją musimy być świadomi naszej odpowiedzialności za budowanie przyszłej struktury Tine – powiedziała Marit Haugen, Prezes Tine. Jest jasne, że Tine musi zawsze posiadać strukturę produkcji dostosowaną do rynku i zapewniającą bazę życiową hodowcom bydła mlecznego w całym kraju.  

Jak podaje Zarząd norweskiej mleczarnia, zakłady w Sem i w Kristiansand zostaną zamknięte pod koniec 2025 r., natomiast w zakładach w Sola i Frya rozlew mleka i śmietany zostanie wstrzymany odpowiednio w latach 2024 i 2025. Zakład w Sola będzie pełnił funkcje magazynowo-logistyczne, a zakład we Frya będzie głównym zakładem produkującym jogurty, crème fraîche i sery białe. 

Zarząd poddał analizie również plany produkcyjne brązowych serów, z których słynie Norwegia. Niestety mimo agresywnego marketingu spożycie brązowego sera spadło na przestrzeni 15 lat o ponad 30%. Dlatego działalność zakładów w Lom i Skjåk będzie kontynuowana na mniejszą skalę. Jednocześnie w planach jest osobna koncepcja produkcji brązowego sera oparta na tradycyjnej, autorskiej recepturze z Gudbrandsdalen.  

– Część obecnej produkcji będzie stopniowo przenoszona do Byrkjelo lub Storsteinnes, co będzie oznaczać redukcję zatrudnienia. Jednocześnie będziemy rozwijać inwestycję w brązowy ser produkowany w tradycyjny sposób w Lom i Skjåk. Jeśli nam się to uda, może to pozytywnie wpłynąć na rozwój sprzedaży – powiedział Dyrektor Wykonawczy Forsyning, Christian Granlund.   

– Będziemy pracować nad znalezieniem dobrych przyszłych rozwiązań wspólnie z konkretnym pracownikiem – w Tine lub poza nim. Tine ma dobre tradycje prawidłowego radzenia sobie z takimi problemami, we współpracy zarówno z zainteresowanymi pracownikami, jak i przedstawicielami związków zawodowych – podsumował Granlund. 

Warte przeczytania