Sery z dodatkami smakowymi: Szczypta smaku

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 3/2010 (03)

Sery z dodatkami coraz częściej zwracają uwagę polskich konsumentów. Choć wprowadzone do obrotu już jakiś czas temu, dopiero od 2-3 lat zyskują rosnącą popularność. Znakiem zmian jest rosnąca liczba producentów proponujących tego typu sery.


W czym mogą dziś wybierać konsumenci? Paleta możliwości jest coraz większa, a wśród serów z dodatkami prym wiodą sery z pieprzem, szczypiorkiem, ziołami oraz papryką. Do najbardziej wyszukanych serów należą te z dodatkiem pamarańczy, oliwek, czarnego bzu lub czerwonego wina. Wśród firm, które wytwarzają w Polsce tego typu wyroby znajdują się: Arla Foods, Mlekpol (SM), Mlekovita (GK) i Łowicz (OSM). Wszystkie one są produkowane z mleka krowiego i są coraz częściej wybierane z racji atrakcyjnej ceny.

W przypadku serów sprowadzanych do polskich placówek detalicznych z zagranicy dominują sery z mleka krowiego, rzadziej są to sery kozie lub owcze. Swoje propozycje mają tu: Temar (PPH), EuroSer i Jansen. Największe doświadczenie w handlu serami z dodatkami ma firma Arla Foods, która od wielu lat eksperymentuje z serami z dodatkami smakowymi. Równolegle sprowadzane były coraz ciekawsze i bardziej wyrafinowane sery z zagranicy. Najbardziej znane stały się sery z szałwią, pieprzem oraz popiołem. Kolejno w tym segmencie pojawili się także inni gracze: Mlekovita (GK), Łowicz (OSM) oraz Mlekpol (SM).

Katarzyna Grabowska

Pełnomocnik Zarządu ds. Handlu i Marketingu w Polmlek Olsztyn

Grupa Polmlek posiada w swojej ofercie Sery Lidzbarskie z dodatkami smakowymi (pieprz, zioła czy orzech włoski) oferowane w blokach 3 kg. Sery te dedykowane są na tradycyjne stoiska sprzedaży. Ponadto Grupa Polmlek oferuje ww. sery z dodatkami w plastrach w opakowaniach typu „otwórz-zamknij”.

Rynek serów z dodatkami smakowymi stale rośnie, natomiast nie jest to dynamiczny, lecz stały i ciągły wzrost. Część konsumentów sięga po te produkty okazjonalnie, ale są też stali smakosze i koneserzy wybranych serów, którzy poszukują coraz to nowych smaków. Dziś już nikogo nie dziwi ser Gouda z papryką i chili, a przyszłość zapowiada się jeszcze bardziej niesamowicie.

Na tradycyjnym stoisku sprzedaży sery z dodatkami smakowymi należy eksponować w ladzie chłodniczej w przekroju, tak aby w pełni zaprezentować zawarte w serze dodatki. Dodatkowo sery te należy kroić w trochę grubsze niż tradycyjnie plastry, aby zachować wszystkie walory produktu.

Dla smakoszy:

  • Lidzbarski z pestką dyni i orzechem włoskim
  • Cheddar z czerwonym winem
  • Sage Derby (ser angielski z dodatkiem szałwi
  • Gouda Basiron Marmelade z pomarańczą
  • Morbier z popiołem
  • Gouda Basiron Pesto Verde z bazylią i czosnkiem
  • Rocinante z rozmarynem
  • Ser Trapistów z piwem
  • Holunder z czarnym bzem


Strona 1 z 5