Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Žemaitijos pienas: Džiugas - ser z Litwy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-07-03 13:12:07

© žemaitijos pienas

Džiugas, to słynny twardy, długodojrzewający ser litewski. Sery Džiugas dojrzewają 12, 18, 24 lub 36 miesięcy. Ser jest produkowany z czterech podstawowych składników: mleka, soli, kultur bakterii kwasu mlekowego, enzymu koagulującego.
Do produkcji sera nie używa się żadnych dodatków i konserwantów. Ser nie zawiera laktozy, jest więc doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują mleka.


Džiugas doskonale nadaje się do spożycia przez wegetarian, ponieważ w procesie produkcji wykorzystywane są enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Ser jest bogaty w wapń, 100 g sera Džiugas zawiera zalecaną dzienną dawkę magnezu. Jest również źródłem białka; 100 g sera Džiugas dostarcza nawet 33 g wartościowego, łatwo przyswajalnego białka.

Džiugas Mild, dojrzewający 12 miesięcy. W serze pojawiają się już elementy charakterystyczne dla klasycznego sera dojrzałego. Ma przyjemnie pikantny aromat i delikatnie ostry smak. Wyróżnia się kremową barwą, jego tekstura jest zwarta i łatwa do kruszenia.

Džiugas Piquant, dojrzewający 18 miesięcy. Ser dojrzewający przez 18 miesięcy łączy harmonię intensywnych aromatów oraz pikantnego smaku. Widoczne kryształki wapnia tworzą delikatną kruchość struktury. Wyróżnia go też żółtawa barwa.

Džiugas Delicate, dojrzewający 24 miesięce. Dojrzały ser charakteryzujący się subtelnym bogactwem smaku. Ostry smak sera przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców.

Džiugas Gourmet, dojrzewający 36 miesięcy. Ser o wyrazistym, mocnym, pikantnym smaku. Kruchy, z widocznymi białymi kryształkami wapnia, co świadczy o dojrzałości sera. Jest to pyszna przekąska do wina, serwowana przed posiłkiem lub podczas obiadu lub kolacji.

Ser Džiugas ma bardzo szeroki zakres zastosowania, nadaje się:
• jako dodatek do różnych sałatek, makaronów, zup, ciast, ryb, steków,
• do jedzenia z różnymi dodatkami: owocami, jagodami, orzechami z miodem lub konfiturami,
• jako przekąska do wina lub innych napojów.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25