1. Aktualności
  2. Polska

Tak smakuje Dolce Vita: Historia serów Asiago

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita
Autor: Monika Czaplicka
© tak smakuje dolce vita

Ten smaczny ser produkowany jest od roku tysięcznego na Płaskowyżu Asiago, od którego pochodzi nazwa sera. Początkowo stosowano mleko owcze, a od roku 1500, wraz ze stopniowym zwiększeniem liczby stad bydła na płaskowyżu, używanym surowcem jest tylko krowie mleko. Na początku XVII wieku produkcja rozszerzyła się na obszary położone w pobliżu Płaskowyżu Asiago: pogórze, okoliczne równiny i pobliskie górskie pastwiska Trydentu. Najstarszy Asiago, który jest najbardziej zbliżony do tradycji serowarów z płaskowyżu i ma bardziej intensywny smak, to ser dojrzewający (Asiago Stagionato).
Więcej na: http://www.taksmakujedolcevita.pl/sery/asiago/

Na początku XX wieku, dzięki tradycji obszaru chronionej nazwy pochodzenia i najbardziej innowacyjnym technologiom powstał Asiago Fresco (świeży Asiago). Smak tego sera, który jest słodki i miękki, umożliwił jego upowszechnienie się na świecie.
Asiago Fresco i Asiago Stagionato są produkowane na obszarze ciągnącym się od nawadnianych pól doliny Padu po górskie pastwiska Płaskowyżu Asiago i Trydentu.
Obszar produkcji mleka i sera Asiago ChNP (o Chronionej Nazwie Pochodzenia) obejmuje cztery prowincje: Vicenza, Trydent oraz część Padwy i Treviso. Wytwarzany jest z mleka pochodzącego z gospodarstw rolnych i całkowicie przetwarzany na wysokości ponad 600 metrów n.p.m., dlatego przysługuje mu dodatkowe oznaczenie „wyrób górski”. Tylko Asiago produkowany na tym obszarze jest autentycznym serem Asiago ChNP (o Chronionej nazwie Pochodzenia).
http://www.taksmakujedolcevita.pl/sery/asiago/