1. Aktualności
  2. Polska

Tak smakuje Dolce Vita

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita
Autor: Monika Czaplicka
© tak smakuje dolce vita

Parmigiano Reggiano, Gorgonzola, Asiago… wszystkie trzy sery, chociaż pochodzą z północnych regionów Włoch, są znane, popularne i lubiane w całym kraju. Jest to niewątpliwie zasługa ich niepowtarzalnego smaku. Dzięki kampanii „Tak smakuje Dolce Vita” również Państwo mogą poznać lepiej ich smak oraz długą historię.
Przepisy znajdą Państwo na stronie www.taksmakujedolcevita.pl

Najmniej znany w Polsce jest ser Asiago, dlatego właśnie o ten gatunek sera dopytujemy Marco Ghia –ambasadora kampanii, doskonałego kucharza, rodowitego Włocha pochodzącego z Lombardii w północnych Włoszech.
–„Ser Asiago jest we Włoszech bardzo znany. Może nie cieszy się aż tak wielką sławą co Parmigiano Reggiano, jednak Włosi z chęcią używają go na co dzień do przygotowywania najróżniejszych potraw. Najczęściej stosuje się go do risotto, pasty, polenty oraz sosów. Często również jako farsz do ravioli. Zachęcamy do wypróbowania przepisów z użyciem zarówno sera Asiago, jak i dwóch pozostałych serów – Gorgonzola i Parmigiano Reggiano”.