1. Aktualności
  2. Świat

USA: Konsumpcja jogurtów podwoiła się w ostatnim 10-leciu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© fmh

Według raportu firmy badawczej NPD jesteśmy świadkami zdumiewającego wzrostu konsumpcji jogurtów w USA, za którą są odpowiedzialni młodzi dorośli konsumujący jogurty w domu, głównie w porze śniadaniowej. Jak oblicza NPD już 1/3 Amerykanów spożywa jogurty. Życie w kategorię tchnęło zainteresowanie jogurtami typu greckiego oraz modyfikacje opakowań.

Jak raportuje NPD, 75% konsumpcji jogurtów odbywa się w domu i przy okazji każdego posiłku. Jogurt traktowany jest w USA jako posiłek, jako zastępstwo dla niego, jako snack i jako deser.
W 39% przypadków jogurt był spożywany od śniadania do lunchu: w 20% jako snack między posiłkami i 19% jako lunch.
Ponad połowę wzrostu zainteresowania jogurtami w porze śniadaniowej generują osoby w wieku 18-34 oraz 45-64 lata.