Spada produkcja masła w Europie, rosną ceny
Najważniejsze informacje z krótkoterminowego raportu Komisji Europejskiej z rynku mleczarskiego:
- styczeń-sierpień 2024 r.: skup mleka krowiego w UE wzrósł o +0,5%; (+0,1% po uwzględnieniu roku przestępnego); w sierpniu 2024 r. skup spadł o -1,4%;
- najwyższy skup mleka w okresie styczeń-sierpień 2024 r. (po uwzględnieniu roku przestępnego): Estonia (+6,6%), Litwa (+4,5%) i Austria (+4,4%); a największe spadki: Bułgaria (-5,9%), Irlandia (-4,9%) i Niderlandy (-2,3%);
- w sierpniu 2024 r. produkcja mleka wzrosła o +2,8% w Australii i o +9% w Nowej Zelandii, podczas gdy spadła o -0,1% zarówno w USA, jak i Wielkiej Brytanii.
- ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-sierpień 2024 r.: masło (-2,2%), SMP (-1%); WMP (-1,1%), mleko zagęszczone (+8,6%), śmietana (+3,7%), mleko pitne (+0,8%), mleko fermentowane (+4,1%), ser (+3%);
- 4% całkowitego mleka surowego zebranego w sierpniu 2024 r. stanowiły produkty ekologiczne
- najwyższy udział mleka ekologicznego w całkowitym mleku surowym w sierpniu 2024 r.: Austria (17,3%), Dania (10,7%) i Szwecja (10,2%); najniższy udział zaś jest w Polsce i Irlandii (0,1%).
- ceny masła w UE: 790 €/100 kg, +2,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny SMP w UE: 250 €/100 kg, -2,4% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny WMP w UE: 415 €/100 kg, -3,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny cheddara w UE: 418 €/100kg, +4,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- cena spot mleka utrzymuje się na poziomie 65 c/kg (13.10.2024);
- wzrost kosztów paszy o +2,1% i kosztów energii o +1,8% w 41. tygodniu w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami;
USA są bardziej konkurencyjne cenowo w przypadku masła i cheddaru, UE w przypadku SMP, a Oceania w przypadku WMP. Ostatnia aukcja GDT (15.10.2024): ogólny wskaźnik cen -0,3%, przy odnotowanym wzroście cen: AMF (+0,3%) i serów (+4,2%), oraz spadku cen masła (-0,3%), laktozy (-5,8%) i SMP (-1,8%).