Branża Mleczarska 100 Firm

Wywiady (wszytkich: 151, strona 9 z 11)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Włoszczowa (OSM): Rośniemy stabilnie, dodano 2010-07-15

Rozmowa ze Stanisławem Skórą, Prezesem w mleczarni Włoszczowa (OSM)

Jaka jest Pana ocena pierwszych miesięcy 2010 r. w handlu nabiałem, zwłaszcza serami podpuszczkowymi (żółtymi)?
Pierwsze miesiące roku były niezwykle dynamiczne i wymagały błyskawicznej reakcji na sytuację rynkową. Większy popyt na sery w pierwszym kwartale doprowadził do wzrostu cen, natomiast poświąteczna stagnacja spowodowała zwiększone akcje promocyjne w celu przywrócenia większej płynności w rotacji sprzedażowej serów.


Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Stokrotka: Opieramy się na produktach regionalnych, dodano 2010-07-08

Rozmowa z Pawłem Wiśniewskim, Specjalistą ds. Zakupów, odpowiedzialnym za kategorię nabiał w spółce Stokrotka

Jak długo pracuje Pan w handlu oraz jak długo odpowiada Pan za nabiał?
W handlu pracuję cztery lata, za nabiał w sieci supermarketów Stokrotka w całej Polsce odpowiadam od 2009 roku. To dosyć specyficzna kategoria. Dużą rolę odgrywają w niej produkty regionalne, po które Klienci sięgają najczęściej. Jako Dział Zakupów dbamy o to, aby na pólkach sklepów Stokrotka nasi Klienci zawsze znaleźli swoje ulubione produkty, a jednocześnie towar najwyższej jakości w przystępnej cenie.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Bakoma: Marka w centrum uwagi, dodano 2010-06-10

Wywiad z Christianem Kaczmarkiem, Prezesem firmy Bakoma

Panie Prezesie, jak Pan ocenia z perspektywy Bakomy rok 2009?
W końcu 2008 roku mieliśmy bardzo poważne obawy. Wszystko wskazywało na to, że rok 2009 może być bardzo ciężki, z bardzo przykrymi konsekwencjami dla firm i zakładów mleczarskich. Tymczasem rok 2009 okazał się bardzo pomyślny – przynajmniej dla nas. Na pewno nasza strategia, jaką założyliśmy w porozumieniu z menadżerami i właścicielem, sprawdziła się. Nasze nowe produkty, nowe pozycjonowanie marek oraz przeprowadzone kampanie reklamowe zostały przyjęte bardzo optymistycznie przez konsumentów. Dowodem tego jest rosnąca sprzedaż. Sądzę, że wielu producentów żywności skorzystało z tamtej niepewnej koniunktury. Ludzie oszczędzali na wyjazdach wakacyjnych, a z drugiej strony pozostawali w kraju i... konsumowali. W tej sytuacji często decydowali się popełniać małe grzechy. Były nimi chwile przyjemności z produktami mlecznymi Bakoma.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Piotr i Paweł: Otwieramy drzwi dla innowacji, dodano 2010-06-09

Wywiad z Maciejem Stoińskim, Dyrektorem Handlowym w sieci supermarketów Piotr i Paweł

Jak to się stało, że trafił Pan do handlu?
Początek mojej pracy zawodowej przypada na wczesne lata 90. Był to okres burzliwego rozwoju handlu w naszym kraju. Zacząłem jako przedstawiciel handlowy w hurtowni spożywczej. Potem pracowałem również w firmie producenckiej. A od sierpnia ubiegłego roku pracuję w Piotrze Pawle. Myślę, że moja „kariera” nie różni się znacząco od karier wielu kolegów po fachu.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Piotr i Paweł: Jeszcze lepszy rok 2010, dodano 2010-05-27

Rozmowa z Piotrem Wosiem, Właścicielem w sieci Piotr i Paweł

Sieć Piotr i Paweł obchodzi w tym roku jubileusz 20-lecia od chwili, kiedy otwarto pierwszy sklep w Poznaniu. Jak do tego doszło, że związał Pan swoją karierę zawodową z handlem i że 20 lat temu zaryzykowali Państwo własnym sklepem?
W 1990 roku otwierały się całkiem nowe możliwości. Poza tym wystąpiło kilka innych czynników. Po pierwsze: rząd wprowadził preferencje podatkowe, po drugie razem z bratem kończyliśmy wówczas edukację i chcieliśmy spróbować własnych sił. Gdyby nie było to wzajemnie skorelowane, prawdopodobnie nasze losy potoczyłyby się inaczej. Istotny jest w tym wszystkim także udział naszej mamy, która zawsze miała podejÊcie handlowe i zarażała nas swoimi pomysłami. Stąd powstała idea własnego sklepu. Pomogła dobra lokalizacja i wszystko w tym momencie zagrało.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Piotr i Paweł: Prawdziwe wyzwanie to fachowe doradztwo, dodano 2010-05-21

Rozmowa z pracownikami serowego stoiska otwartego oraz z kierownikiem marketu sieci Piotr i Paweł, przy ul. Tatrzańskiej 1/5 w Poznaniu

Czy pamięta Pani swój pierwszy dzień pracy na dziale tradycyjnym? Co było dla Pani najtrudniejsze, nowe? Czego musiała się Pani nauczyć?
Właściwie wszystko było dla mnie nowe. Z nabiałem dotąd nie pracowałam w żadnym markecie, dlatego koleżanki przyuczały mnie. Znajomość serów krajowych osiągnęłam po miesiącu. Inaczej było z serami holenderskimi. Jako że posiadamy w ofercie ciągle nowe sery holenderskie, to trzeba uczyć się na bieżąco. Co chwila pojawiają się jakieś nowości. Poza tym trzeba było nauczyć się, jak obchodzić się z maszyną krajalniczą oraz jak przechowywać sery.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Tetra Pak: Współtworzymy sukces, dodano 2010-05-13

Rozmowa z Brianem McGuinnessem, Dyrektorem Generalnym firmy Tetra Pak w Polsce

20 lat istnienia firmy Tetra Pak w Polsce skłania do refleksji i przemyśleń. Mówię tak, bo od 1990 roku Tetra Pak obserwuje i uczestniczy w rewolucji technologicznej w kraju, który był za żelazną kurtyną. Jak zmiany w branży mleczarskiej w Polsce ocenia dziś Dyrektor Generalny Tetra Pak?
Tak to prawda, firma Tetra Pak zarejestrowała swoją działalność w Polsce 29 marca 1990 roku, a więc dokładnie 20 lat temu. Jednakże pierwsze opakowania zostały wprowadzone już w 1989 roku w zakładzie firmy Hortex w Przysusze. Były to litrowe opakowania Tetra Brik Aseptic, do soków oraz napojów owocowych. Co zmieniło się od tamtej pory? Tetra Pak dzięki oferowanym opakowaniom i technologiom przyczyniła się do zrewolucjonizowania oraz zmodernizowania branży mleczarskiej oraz sokowej w Polsce. Pomagaliśmy podnosić jakość produktów naszych Klientów oraz wprowadzaliśmy innowacje, które wspierały rozwój ich biznesu.


Forum Mleczarskie Handel 1/2010 (38)
Bongrain Polska: Stać nas na więcej, dodano 2010-04-08

Rozmowa z Marcinem Czarneckim, Dyrektorem Generalnym w Bongrain Polska

Panie Dyrektorze, Bongrain Polska nie jest pierwszą firmą mleczarską, którą Pan zarządza. Proszę nam powiedzieć jakie ma Pan doświadczenie w zarządzaniu firmami mleczarskimi?
Od 13 lat jestem związany z branżą mleczarską, ale najpierw pracowałem w firmie Raisio Polska, gdzie byłem szefem działu eksportu. Później otrzymałem ofertę podobnej pracy dla firmy Danone. W firmie Danone przepracowałem 8 lat, najpierw w Polsce, później zostałem Szefem Danone na Ukrainie. Następnie kierowałem jedną z marek Danone w Europie Centralnej i Wschodniej. Potem dostałem ofertę pracy w Bongrain.


Forum Mleczarskie Handel 1/2010 (38)
Ostrołęka (SML): Sieci oczekują czegoś nowego, dodano 2010-04-02

Rozmowa z Tadeuszem Nadrowskim, Prezesem w Ostrołęka (SML)

Panie Prezesie, wprowadził Pan w 2006 roku na rynek markę Milandia, a teraz w Państwa ofercie znalazły się: masło i sery z kwasami Omega3&6. Do tego dochodzi ser Milander Blue. To tempo i odwaga rzadko spotykane wśród przedsiębiorstw mleczarskich w Polsce.
W dzisiejszej dobie wymagającego konsumenta trzeba wychodzić mu naprzeciw i proponować wszelkie rozwiązania technologiczne, produktowe itp. Robimy to tak jak Pan zauważył skutecznie, wynajdując to, co jeszcze klientowi jest obce lub inaczej podane. Inspiracja zaczęła się od budowy nowego zakładu, w którym mogliśmy zainstalować nowe technologie i maszyny. Marka Milandia stworzona jest dla produktów wysokojakościowych i innowacyjnych. Dzisiaj obejmuje ona nie tylko mleko ESL, ale również śmietany, masła, serki z owocami, kefir, twarogi. Jest również marką „matką” dla marek Milander – serów oraz Milani – deserów. Pod marką Milandia powstają grupy produktowe i taką są produkty z kwasami Omega 3&6.


Forum Mleczarskie Handel 6/2009 (37)
Tradis: Nie wystarczy tylko wyprodukować, dodano 2010-03-26

Rozmowa z Urszulą Ciuraj, Dyrektorem Kategorii w Tradis

Jak długo zajmuje się Pani handlem i jak długo ma Pani do czynienia z nabiałem?
Handlem zajmuję się od 1996 roku, a nabiałem od sześciu lat. Zmiana grup towarowych umożliwiła mi rozwój zawodowy i przyczyniła się do awansu na stanowisko Dyrektora Kategorii w Tradisie w 2008 roku. Dzięki skali Tradisu zarządzam kategorią „nabiał” naszej sieci dystrybucyjnej w całej Polsce. To ogromna odpowiedzialność, ale też i satysfakcja. Dzięki temu mogę się nieustannie rozwijać.


Forum Mleczarskie Praktyka 1/2010 (01)
Real: Podstawa to dobry personel, dodano 2010-01-29

Rozmowa z Tomaszem Wasilewskim, Kierownikiem Stoiska Świeże/Mrożone w placówce Real Puławska w Warszawie

Od jak dawna pracuje Pan z nabiałem?
Można uznać, że od dawna, a dokładniej od 11 lat. Przez praktycznie cały ten czas związany byłem z działami produktów świeżych np: piekarnią, mięsem-wędlinami. Natomiast pracę na stoisku serowym rozpocząłem w lipcu 2009 roku.


Forum Mleczarskie Handel 6/2009 (37)
Grupa Lacpol: Wiemy, gdzie idziemy, dodano 2010-01-21

Wywiad z Kazimierzem Łosiem, Prezesem Grupy Lacpol

Panie Prezesie, Grupa Lacpol (PHZ SM) to jeden z największych podmiotów branży mleczarskiej w Polsce grupujący 8 zakładów produkcyjnych. Jakich wyrobów wytwarza się w Grupie Lacpol najwięcej?
Jeśli chodzi o wartość obrotów, to największe przychody uzyskujemy w grupie produktów suszonych. Ma to swoją genezę w fakcie, że początek firmy to zakup urządzeń przeznaczonych do wytwarzania wyrobów proszkowanych. To były produkty głównie przeznaczone na eksport.. Od roku jednak zaczyna dominować produkcja wyrobów bardziej przetworzonych tj. sery dojrzewające i wyroby świeże (mleko spożywcze, śmietanki, jogurty).


Forum Mleczarskie Handel 6/2009 (37)
AMA Marketing: Gwarantujemy jakość, dodano 2010-01-18

Wywiad z Reinhardem Schusterem, Menadżerem Marketingu Produktów Eksportowanych

Agrarmarkt Austria Marketing to organizacja, która wspiera sprzedaż produktów z Austrii na rynkach zewnętrznych. Proszę powiedzieć coś więcej o AMA i jej aktywności w Europie.
AMA Marketing powstała w następstwie przystąpienia Austrii do UE w 1995 roku. Jej głównym zadaniem jest promowanie krajowych produktów w Austrii i upowszechnianie austriackich produktów spożywczych na rynku wewnętrznym UE oraz wybranych rynkach państw spoza Unii, takich jak Japonia i USA. Organizacja jest finansowana z wkładu rolników zależnego od obrotu. Wysokość składek ustala się według wielkości produkcji, tj. ilości litrów lub kilogramów, powierzchni produkcyjnej lub liczby sztuk (np. zwierząt hodowlanych); składki pobierane są jako obciążenie podobne do podatkowego. Działalność organizacji obejmuje mleko i przetwory mleczne, mięso i produkty mięsne, jaja i drób, owoce i warzywa, ziemniaki, a od niedawna także kwiaty i rośliny ozdobne. W branży spożywczej 10% potrącanych składek przeznaczane jest bezpośrednio na reklamę produktów ekologicznych. Odpowiada to mniej więcej udziałowi produktów ekologicznych w austriackim rynku. Przeznaczenie składek jest ściśle zgodne z ich pochodzeniem, czyli wkład producentów mleka jest wykorzystywany w działaniach marketingowych dotyczących mleka; podobnie w przypadku pozostałych obszarów produkcji.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2009 (06)
Mlekomat: Spełniamy wyśrubowane oczekiwania, dodano 2009-12-16

Wywiad z Radosławem Pietrasikiem, Prezesem firmy Mlekomat

18 lat doświadczeń w pracy z zakładami mleczarskimi pozwala spojrzeć z dystansu na ewolucję techniczną zakładów mleczarskich. Jak zmieniają się Pana zdaniem potrzeby przetwórców mleka?
W latach 90. główny kierunek rozwoju zakładów mleczarskich skupiał się na dostosowaniu produkcji do norm Unii Europejskiej i systemu HACCP. W okresie przedakcesyjnym tylko zakłady spełniające powyższe normy mogły eksportować swoje towary na chłonne rynki Unii.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2009 (06)
GEA Westfalia Separator Polska: Jak zaoszczędzić na serwisie, dodano 2009-12-14

Wywiad z Dariuszem Błasiakiem, Kierownikiem Serwisu w GEA Westfalia Separator Polska

Czego dziś najbardziej potrzebują zakłady mleczarskie od serwisu firmy GEA Westfalia Separator?
Według mnie najważniejsze oczekiwania naszych klientów to: pomoc on-line przy rozwiązywaniu bieżących problemów, szybka obecność serwisu w zakładzie w wypadku problemów których klient nie umie rozwiązać własnymi siłami, szybkie dostawy części zamiennych, niskie koszty interwencji serwisu.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij