Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Wywiady (wszytkich: 135, strona 8 z 9)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)
Stokrotka: Opieramy się na produktach regionalnych, dodano 2010-07-08

Rozmowa z Pawłem Wiśniewskim, Specjalistą ds. Zakupów, odpowiedzialnym za kategorię nabiał w spółce Stokrotka

Jak długo pracuje Pan w handlu oraz jak długo odpowiada Pan za nabiał?
W handlu pracuję cztery lata, za nabiał w sieci supermarketów Stokrotka w całej Polsce odpowiadam od 2009 roku. To dosyć specyficzna kategoria. Dużą rolę odgrywają w niej produkty regionalne, po które Klienci sięgają najczęściej. Jako Dział Zakupów dbamy o to, aby na pólkach sklepów Stokrotka nasi Klienci zawsze znaleźli swoje ulubione produkty, a jednocześnie towar najwyższej jakości w przystępnej cenie.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Bakoma: Marka w centrum uwagi, dodano 2010-06-10

Wywiad z Christianem Kaczmarkiem, Prezesem firmy Bakoma

Panie Prezesie, jak Pan ocenia z perspektywy Bakomy rok 2009?
W końcu 2008 roku mieliśmy bardzo poważne obawy. Wszystko wskazywało na to, że rok 2009 może być bardzo ciężki, z bardzo przykrymi konsekwencjami dla firm i zakładów mleczarskich. Tymczasem rok 2009 okazał się bardzo pomyślny – przynajmniej dla nas. Na pewno nasza strategia, jaką założyliśmy w porozumieniu z menadżerami i właścicielem, sprawdziła się. Nasze nowe produkty, nowe pozycjonowanie marek oraz przeprowadzone kampanie reklamowe zostały przyjęte bardzo optymistycznie przez konsumentów. Dowodem tego jest rosnąca sprzedaż. Sądzę, że wielu producentów żywności skorzystało z tamtej niepewnej koniunktury. Ludzie oszczędzali na wyjazdach wakacyjnych, a z drugiej strony pozostawali w kraju i... konsumowali. W tej sytuacji często decydowali się popełniać małe grzechy. Były nimi chwile przyjemności z produktami mlecznymi Bakoma.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Piotr i Paweł: Otwieramy drzwi dla innowacji, dodano 2010-06-09

Wywiad z Maciejem Stoińskim, Dyrektorem Handlowym w sieci supermarketów Piotr i Paweł

Jak to się stało, że trafił Pan do handlu?
Początek mojej pracy zawodowej przypada na wczesne lata 90. Był to okres burzliwego rozwoju handlu w naszym kraju. Zacząłem jako przedstawiciel handlowy w hurtowni spożywczej. Potem pracowałem również w firmie producenckiej. A od sierpnia ubiegłego roku pracuję w Piotrze Pawle. Myślę, że moja „kariera” nie różni się znacząco od karier wielu kolegów po fachu.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Piotr i Paweł: Jeszcze lepszy rok 2010, dodano 2010-05-27

Rozmowa z Piotrem Wosiem, Właścicielem w sieci Piotr i Paweł

Sieć Piotr i Paweł obchodzi w tym roku jubileusz 20-lecia od chwili, kiedy otwarto pierwszy sklep w Poznaniu. Jak do tego doszło, że związał Pan swoją karierę zawodową z handlem i że 20 lat temu zaryzykowali Państwo własnym sklepem?
W 1990 roku otwierały się całkiem nowe możliwości. Poza tym wystąpiło kilka innych czynników. Po pierwsze: rząd wprowadził preferencje podatkowe, po drugie razem z bratem kończyliśmy wówczas edukację i chcieliśmy spróbować własnych sił. Gdyby nie było to wzajemnie skorelowane, prawdopodobnie nasze losy potoczyłyby się inaczej. Istotny jest w tym wszystkim także udział naszej mamy, która zawsze miała podejÊcie handlowe i zarażała nas swoimi pomysłami. Stąd powstała idea własnego sklepu. Pomogła dobra lokalizacja i wszystko w tym momencie zagrało.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010 (02)
Piotr i Paweł: Prawdziwe wyzwanie to fachowe doradztwo, dodano 2010-05-21

Rozmowa z pracownikami serowego stoiska otwartego oraz z kierownikiem marketu sieci Piotr i Paweł, przy ul. Tatrzańskiej 1/5 w Poznaniu

Czy pamięta Pani swój pierwszy dzień pracy na dziale tradycyjnym? Co było dla Pani najtrudniejsze, nowe? Czego musiała się Pani nauczyć?
Właściwie wszystko było dla mnie nowe. Z nabiałem dotąd nie pracowałam w żadnym markecie, dlatego koleżanki przyuczały mnie. Znajomość serów krajowych osiągnęłam po miesiącu. Inaczej było z serami holenderskimi. Jako że posiadamy w ofercie ciągle nowe sery holenderskie, to trzeba uczyć się na bieżąco. Co chwila pojawiają się jakieś nowości. Poza tym trzeba było nauczyć się, jak obchodzić się z maszyną krajalniczą oraz jak przechowywać sery.


Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)
Tetra Pak: Współtworzymy sukces, dodano 2010-05-13

Rozmowa z Brianem McGuinnessem, Dyrektorem Generalnym firmy Tetra Pak w Polsce

20 lat istnienia firmy Tetra Pak w Polsce skłania do refleksji i przemyśleń. Mówię tak, bo od 1990 roku Tetra Pak obserwuje i uczestniczy w rewolucji technologicznej w kraju, który był za żelazną kurtyną. Jak zmiany w branży mleczarskiej w Polsce ocenia dziś Dyrektor Generalny Tetra Pak?
Tak to prawda, firma Tetra Pak zarejestrowała swoją działalność w Polsce 29 marca 1990 roku, a więc dokładnie 20 lat temu. Jednakże pierwsze opakowania zostały wprowadzone już w 1989 roku w zakładzie firmy Hortex w Przysusze. Były to litrowe opakowania Tetra Brik Aseptic, do soków oraz napojów owocowych. Co zmieniło się od tamtej pory? Tetra Pak dzięki oferowanym opakowaniom i technologiom przyczyniła się do zrewolucjonizowania oraz zmodernizowania branży mleczarskiej oraz sokowej w Polsce. Pomagaliśmy podnosić jakość produktów naszych Klientów oraz wprowadzaliśmy innowacje, które wspierały rozwój ich biznesu.


Forum Mleczarskie Handel 1/2010 (38)
Bongrain Polska: Stać nas na więcej, dodano 2010-04-08

Rozmowa z Marcinem Czarneckim, Dyrektorem Generalnym w Bongrain Polska

Panie Dyrektorze, Bongrain Polska nie jest pierwszą firmą mleczarską, którą Pan zarządza. Proszę nam powiedzieć jakie ma Pan doświadczenie w zarządzaniu firmami mleczarskimi?
Od 13 lat jestem związany z branżą mleczarską, ale najpierw pracowałem w firmie Raisio Polska, gdzie byłem szefem działu eksportu. Później otrzymałem ofertę podobnej pracy dla firmy Danone. W firmie Danone przepracowałem 8 lat, najpierw w Polsce, później zostałem Szefem Danone na Ukrainie. Następnie kierowałem jedną z marek Danone w Europie Centralnej i Wschodniej. Potem dostałem ofertę pracy w Bongrain.


Forum Mleczarskie Handel 1/2010 (38)
Ostrołęka (SML): Sieci oczekują czegoś nowego, dodano 2010-04-02

Rozmowa z Tadeuszem Nadrowskim, Prezesem w Ostrołęka (SML)

Panie Prezesie, wprowadził Pan w 2006 roku na rynek markę Milandia, a teraz w Państwa ofercie znalazły się: masło i sery z kwasami Omega3&6. Do tego dochodzi ser Milander Blue. To tempo i odwaga rzadko spotykane wśród przedsiębiorstw mleczarskich w Polsce.
W dzisiejszej dobie wymagającego konsumenta trzeba wychodzić mu naprzeciw i proponować wszelkie rozwiązania technologiczne, produktowe itp. Robimy to tak jak Pan zauważył skutecznie, wynajdując to, co jeszcze klientowi jest obce lub inaczej podane. Inspiracja zaczęła się od budowy nowego zakładu, w którym mogliśmy zainstalować nowe technologie i maszyny. Marka Milandia stworzona jest dla produktów wysokojakościowych i innowacyjnych. Dzisiaj obejmuje ona nie tylko mleko ESL, ale również śmietany, masła, serki z owocami, kefir, twarogi. Jest również marką „matką” dla marek Milander – serów oraz Milani – deserów. Pod marką Milandia powstają grupy produktowe i taką są produkty z kwasami Omega 3&6.


Forum Mleczarskie Handel 6/2009 (37)
Tradis: Nie wystarczy tylko wyprodukować, dodano 2010-03-26

Rozmowa z Urszulą Ciuraj, Dyrektorem Kategorii w Tradis

Jak długo zajmuje się Pani handlem i jak długo ma Pani do czynienia z nabiałem?
Handlem zajmuję się od 1996 roku, a nabiałem od sześciu lat. Zmiana grup towarowych umożliwiła mi rozwój zawodowy i przyczyniła się do awansu na stanowisko Dyrektora Kategorii w Tradisie w 2008 roku. Dzięki skali Tradisu zarządzam kategorią „nabiał” naszej sieci dystrybucyjnej w całej Polsce. To ogromna odpowiedzialność, ale też i satysfakcja. Dzięki temu mogę się nieustannie rozwijać.


Forum Mleczarskie Praktyka 1/2010 (01)
Real: Podstawa to dobry personel, dodano 2010-01-29

Rozmowa z Tomaszem Wasilewskim, Kierownikiem Stoiska Świeże/Mrożone w placówce Real Puławska w Warszawie

Od jak dawna pracuje Pan z nabiałem?
Można uznać, że od dawna, a dokładniej od 11 lat. Przez praktycznie cały ten czas związany byłem z działami produktów świeżych np: piekarnią, mięsem-wędlinami. Natomiast pracę na stoisku serowym rozpocząłem w lipcu 2009 roku.


Forum Mleczarskie Handel 6/2009 (37)
Grupa Lacpol: Wiemy, gdzie idziemy, dodano 2010-01-21

Wywiad z Kazimierzem Łosiem, Prezesem Grupy Lacpol

Panie Prezesie, Grupa Lacpol (PHZ SM) to jeden z największych podmiotów branży mleczarskiej w Polsce grupujący 8 zakładów produkcyjnych. Jakich wyrobów wytwarza się w Grupie Lacpol najwięcej?
Jeśli chodzi o wartość obrotów, to największe przychody uzyskujemy w grupie produktów suszonych. Ma to swoją genezę w fakcie, że początek firmy to zakup urządzeń przeznaczonych do wytwarzania wyrobów proszkowanych. To były produkty głównie przeznaczone na eksport.. Od roku jednak zaczyna dominować produkcja wyrobów bardziej przetworzonych tj. sery dojrzewające i wyroby świeże (mleko spożywcze, śmietanki, jogurty).


Forum Mleczarskie Handel 6/2009 (37)
AMA Marketing: Gwarantujemy jakość, dodano 2010-01-18

Wywiad z Reinhardem Schusterem, Menadżerem Marketingu Produktów Eksportowanych

Agrarmarkt Austria Marketing to organizacja, która wspiera sprzedaż produktów z Austrii na rynkach zewnętrznych. Proszę powiedzieć coś więcej o AMA i jej aktywności w Europie.
AMA Marketing powstała w następstwie przystąpienia Austrii do UE w 1995 roku. Jej głównym zadaniem jest promowanie krajowych produktów w Austrii i upowszechnianie austriackich produktów spożywczych na rynku wewnętrznym UE oraz wybranych rynkach państw spoza Unii, takich jak Japonia i USA. Organizacja jest finansowana z wkładu rolników zależnego od obrotu. Wysokość składek ustala się według wielkości produkcji, tj. ilości litrów lub kilogramów, powierzchni produkcyjnej lub liczby sztuk (np. zwierząt hodowlanych); składki pobierane są jako obciążenie podobne do podatkowego. Działalność organizacji obejmuje mleko i przetwory mleczne, mięso i produkty mięsne, jaja i drób, owoce i warzywa, ziemniaki, a od niedawna także kwiaty i rośliny ozdobne. W branży spożywczej 10% potrącanych składek przeznaczane jest bezpośrednio na reklamę produktów ekologicznych. Odpowiada to mniej więcej udziałowi produktów ekologicznych w austriackim rynku. Przeznaczenie składek jest ściśle zgodne z ich pochodzeniem, czyli wkład producentów mleka jest wykorzystywany w działaniach marketingowych dotyczących mleka; podobnie w przypadku pozostałych obszarów produkcji.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2009 (06)
Mlekomat: Spełniamy wyśrubowane oczekiwania, dodano 2009-12-16

Wywiad z Radosławem Pietrasikiem, Prezesem firmy Mlekomat

18 lat doświadczeń w pracy z zakładami mleczarskimi pozwala spojrzeć z dystansu na ewolucję techniczną zakładów mleczarskich. Jak zmieniają się Pana zdaniem potrzeby przetwórców mleka?
W latach 90. główny kierunek rozwoju zakładów mleczarskich skupiał się na dostosowaniu produkcji do norm Unii Europejskiej i systemu HACCP. W okresie przedakcesyjnym tylko zakłady spełniające powyższe normy mogły eksportować swoje towary na chłonne rynki Unii.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2009 (06)
GEA Westfalia Separator Polska: Jak zaoszczędzić na serwisie, dodano 2009-12-14

Wywiad z Dariuszem Błasiakiem, Kierownikiem Serwisu w GEA Westfalia Separator Polska

Czego dziś najbardziej potrzebują zakłady mleczarskie od serwisu firmy GEA Westfalia Separator?
Według mnie najważniejsze oczekiwania naszych klientów to: pomoc on-line przy rozwiązywaniu bieżących problemów, szybka obecność serwisu w zakładzie w wypadku problemów których klient nie umie rozwiązać własnymi siłami, szybkie dostawy części zamiennych, niskie koszty interwencji serwisu.


Forum Mleczarskie Handel 5/2009 (36)
Grupa Polmlek: Marketing da nam przewagę, dodano 2009-12-03

Wywiad z Maciejem Roeslerem, Dyrektorem Generalnym Grupy Polmlek

Panie Dyrektorze, przez 10 lat zdobywał Pan szlify wspinając się po szczeblach kariery w firmie Nestlé. Co Pana szczególnie zaskoczyło po przejściu do branży mleczarskiej?
Na pewno były to krótkie terminy przydatności produktów do spożycia oraz co za tym idzie inna logistyka. Zaskoczył mnie rozmiar rynku mleczarskiego, który należy do największych (poza papierosami, piwem i alkoholami). Dotąd byłem monobranżowy: oferowałem płatki śniadaniowe, batony zbożowe, ogólnie – wąska działka. Tutaj swoją uwagę musiałem podzielić pomiędzy dziewięć zakładów, które produkują większość dostępnych wyrobów mleczarskich. Osobno musiałem podejść do każdej kategorii i rozłożyć ją na czynniki pierwsze. Dlatego powtarzam swoim przedstawicielom: musicie zachowywać się, jakbyście mieli w plecaku ofertę kilku firm.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25