Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Wywiady (wszytkich: 136, strona 3 z 10)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 4/2014
Jakość według mleczarni Bieluch (SM), dodano 2014-09-04

Rozmowa z Agnieszką Lenart, Główną Specjalistką ds. Marketingu w mleczarni Bieluch (SM), sierpień 2014

Obecny rynek handlu spłycił pojęcie jakości. Powiązanie jakości z niską lub najniższą ceną budzi wątpliwości. Jakie są Pani doświadczenia z produktami mleczarskimi: czy reprezentują jakość wyrównaną i wysoką, czy raczej zróżnicowaną?
Oczywiście, że zróżnicowaną. Niestety potrzeba tworzenia taniego produktu zachęciła niektórych producentów do stosowania sztucznych dodatków oraz ich uzupełniania tłuszczami roślinnymi. Ponieważ dobre jakościowo białko i tłuszcz mleczny są w cenie, więc niektóre produkty straciły także na wartości odżywczej. Niełatwo być szlachetnym w dzisiejszych czasach. O wiele korzystniej jest dodać tłuszcz roślinny np. olej palmowy, który jest trzykrotnie tańszy od tłuszczu mlecznego.


IMR advertising by PR
Bieluch (SM): Nowe wyzwania, nowe produkty, dodano 2014-07-24

Rozmowa z Januszem Mojakiem, Prezesem Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie, lipiec 2014

6 czerwca 2014 r. objął Pan stanowisko prezesa zarządu spółdzielni Bieluch. W jakiej kondycji przejął Pan kierowanie mleczarnią?
Janusz Mojak: Może zacznę od tego, iż na początku lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości. Chciałbym powiedzieć, że kiedy w 1816 roku ksiądz Stanisław Staszic powoływał w Hrubieszowie, czyli blisko Chełma, Towarzystwo Rolnicze dla Ratowania się Wspólnego w Nieszczęściach, nikt nie przypuszczał, że organizacje oparte na zasadach współpracy, samopomocy i solidarności znajdą na całym świecie uznanie i staną się ważną częścią gospodarczej rzeczywistości. Po blisko dwustu latach ze spółdzielczością na świecie związanych jest ponad 100 milionów osób, tworząc ponad osiem milionów miejsc pracy. W Polsce mamy 300 spółdzielni o różnym charakterze, które zapewniają ponad 400 tysięcy miejsc pracy i są wierne swoim tradycjom. Chciałbym wszystkim spółdzielcom, działaczom i współpracownikom z tej okazji podziękować za trud, wkład i zaangażowanie w pracę.


Forum Mleczarskie Handel 3/2014 (64)
Jakość według Hochland Polska, dodano 2014-07-17

Rozmowa z Dagmarą Jank, Manager Jakości w Hochland Polska, czerwiec 2014

W ostatnich latach pojęcie jakości znacznie się poszerzyło i nabrało innego wymiaru. Jakość produktu potrzebna jest nie tylko producentowi, to klient i konsument musi być przekonany o jego jakości. Jakość produktu nie jest „zamknięta” w laboratorium mikrobiologicznym, ale jest obecna m.in. w sprzedaży, technice, rozwoju produktu i nie ma od tego odwrotu.


Forum Mleczarskie Handel 1/2014
Hochland Polska: Nasza marka gwarantuje rotację na półce, dodano 2014-03-21

Rozmowa z Piotrem Nagalskim, Dyrektorem Marketingu Hochland Polska, marzec 2018

Jakie są cechy i dynamika polskich segmentów serków do smarowania, serów pleśniowych oraz serów twardych biorąc pod uwagę oczekiwania konsumentów?
Rynek sera od lat dotknięty jest pewną stagnacją. Są poszczególne segmenty rynku, szczególnie młode kategorie jak feta czy sery pleśniowe, które rosną. Choć wzrost ten jest raptem kilkuprocentowy. Nie ma też znaczących zmian w trendach konsumenckich, które pobudzałyby poszczególne segmenty rynku.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2013 (09)
Więcej rekomendacji – więcej sprzedaży, dodano 2014-02-14

Rozmowa z Danutą Mazur i Barbarą Czaplą ze zwycięskiego zespołu w konkursie Top Sprzedawca (2. miejsce) z Krakowa, grudzień 2013

Kiedy ostatni raz wygrały Panie coś na loterii albo w konkursie?
Danuta Mazur: Kiedyś wygrałam kubeczek z firmy Morliny, ale to była dawno.
Barbara Czapla: Przyznam, że nigdy wcześniej nie wygrałam, to niespodzianka.


Forum Mleczarskie Handel 6/2013
Ryki (SM): Konsumpcja serów rośnie, dodano 2014-02-07

Rozmowa z Grzegorzem Kapustą, Wiceprezesem ds. Skupu i Transportu w mleczarni Ryki (SM), grudzień 2013

Rok 2013 upływa pod znakiem wysokich cen surowców oraz wysokich cen produktów finalnych: serów, masła i produktów proszkowych na rynkach międzynarodowych. Jak wpływa to na działanie i rozwój mleczarni Ryki (SM)?
Cena mleka w zakupie jest bardzo wysoka – to zdecydowanie najwyższy poziom cen, jakie płacimy naszym rolnikom (nadmienię, że w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki nigdy jeszcze nie było tak wysokiej ceny płaconej za mleko). Za ostatnie 9 miesięcy średnia zapłacona cena wyniosła 1,50 zł brutto za litr, a we wrześniu – 1,65 zł/litr (dodam, że najwięksi dostawcy otrzymali 1,87 zł/litr). Wysoka jest również cena mleka przerzutowego: 1,75-1,85 zł za litr – to również rekordowy poziom.


Forum Mleczarskie Handel 6/2013
Mlekpol (SM): Jesteśmy pionierem, dodano 2014-01-31

Wywiad z Ewą Gromadzką, Kierownikiem Działu Marketingu Mlekpol (SM), listopad 2013

Czy i dlaczego warto budować pozycję marki?
Rzeczywiście Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol ma kilka silnych marek, których pozycja rynkowa jest wysoko oceniania. Silna marka to kapitał firmy, nie tylko w wymiarze ekonomicznym czy wizerunkowym, ale też w aspekcie bycia lub nie wielu firm na rynku. Marka dla klienta – to informacja o jakości i wyjątkowości, a przede wszystkim obietnica konkretnych korzyści. I dotyczy to nie tylko branży mleczarskiej, ale każdego sektora. Bo marka to inwestycja. Zwłaszcza teraz, kiedy mamy coraz większą ekspansję marek własnych, sieciowych, które bardzo agresywnie wkraczają na sklepowe półki. Dlatego ważne jest, by wzmacniać pozycje silnych rodzimych marek. Mlekpol jest pionierem i liderem w budowaniu marek mleczarskich na polskim rynku. Mam tu na myśli przede wszystkim markę Łaciate, która została wykreowana 18 lat temu. Od początku pracowaliśmy nad wyrazistym USP marki, która szybko stała się liderem na rynku mleka UHT, a nawet więcej, na polskim rynku to Łaciate wykreowało mleko UHT. Przez tyle lat Łaciate ma pozycję lidera w tej kategorii. To pozwoliło nam na tworzenie innych produktów pod marką Łaciate, by przedstawiać konsumentowi nową ofertę i nowe produkty.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2013 (09)
Piotr i Paweł: Rola doradztwa rośnie, dodano 2014-01-24

Rozmowa z Joanną Andryschik, przedstawicielką zwycięskiego zespołu w składzie z Karoliną Piejek i Pauliną Szopierą, w konkursie Top Sprzedawca (1. miejsce); z sieci Piotr i Paweł w Pile, grudzień 2013

Czy często uczestniczy Pani w konkursach albo loteriach?
Nigdy, mój mąż znacznie częściej, ale ja nie, razem z koleżankami zadecydowałyśmy o tym, że wyślemy ankietę w konkursie Top Sprzedawca 2012.


Forum Mleczarskie Handel 6/2013
Krasnystaw (OSM): Innowacyjność ma znaczenie, dodano 2014-01-17

Rozmowa z Krzysztofem Bortackim, Kierownikiem Działu Handlu i Marketingu w spółdzielni Krasnystaw (OSM), listopad 2013

Spółdzielnia w Krasnymstawie rozbudowała w tym roku dystrybucję swoich wyrobów. W jaki sposób przekonali Państwo obecnych partnerów handlowych do zacieśnienia współpracy?
Rzeczywiście sezon wiosenno-letni możemy zaliczyć do udanych. Stało się tak, dzięki otwartości ze strony naszych partnerów handlowych na dystrybucję szerszej oferty naszych produktów. Spotkaliśmy się również z zainteresowaniem naszą ofertą ze strony zupełnie nowych kontrahentów krajowych i zagranicznych. O sukcesie zdecydowała przede wszystkim wysoka, powtarzalna jakość produktów w połączeniu z ich innowacyjnością. Dla partnerów handlowych ważna jest rozsądna polityka cenowa producenta, wsparcie marketingowe oraz gwarancja jak najwyższego poziomu realizacji zamówień.


Forum Mleczarskie Handel 5/2013
Hochland Polska: Marka jest źródłem naszej przewagi, dodano 2013-12-13

Rozmowa z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska, październik 2013

Jak zmieniały się w tym roku warunki pracy z handlem, biorąc pod uwagę popyt wewnętrzny i zewnętrzny?
W pracy z handlem absolutnie unikamy schematów, dostosowujemy naszą ofertę i aktywności reklamowe do specyfiki danej marki, wielkości danego segmentu, działań konkurencji oraz grupy docelowej. Na warunki pracy z handlem ma wpływ sytuacja na rynku surowców, która w tym roku nie była stabilna. Rok 2013 to okres wzrostu cen większości surowców, w niektórych przypadkach, jak chociażby masło, do poziomów rekordowych. Z drugiej strony możliwości przełożenia wzrostu kosztów surowców na konsumenta są ograniczone. W związku z tym marże producentów musiały więc spaść, bez względu na formę prowadzonej działalności oraz segment rynku. Oczywiście dostawcy związani sztywnymi kontraktami na dostawy marek własnych są w gorszej sytuacji. W dobie malejących różnic między produktami, to właśnie marka i związana z nią lojalność konsumenta decydują o sukcesie pracy z handlem. Marki własne zawsze związane są z różnymi kompromisami, na które my, jako producent markowy, nie możemy sobie pozwolić. I to przynosi wymierne efekty.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2013
GEA Westfalia Separator Polska: Marka to podstawa, dodano 2013-12-05

Rozmowa z Wojciechem Walesieniukiem, Dyrektorem Technicznym w GEA Westfalia Separator Polska, czerwiec 2013

Jak oceniają Państwo dynamikę wydatków inwestycyjnych polskich mleczarni w ostatnich latach oraz w tym roku?
Możemy powiedzieć, że w mleczarstwie w Polsce mamy inwestycje na stałym poziomie od trzech lat. W ostatnim roku zauważamy duże zainteresowanie nowymi wirówkami, ale długa procedura rozpatrywania wniosków o dofinansowanie z funduszy europejskich powoduje znaczne wydłużenie procesu sprzedaży.


Forum Mleczarskie Handel 5/2013
Spomlek (SM): Marka to inwestycja, dodano 2013-11-29

Rozmowa z Edwardem Bajko, Prezesem Zarządu mleczarni Spomlek (SM), wrzesień 2013

Panie Prezesie, jak Pan ocenia jakość serów podpuszczkowych oferowanych w punktach sprzedaży detalicznej w kraju?
Być może mam wyższe wymagania niż statystyczny klient, ale według mnie ta jakość nie zawsze jest najwyższa. Na końcowy efekt wpływa bardzo wiele zmiennych czynników i uzyskanie powtarzalnej najwyższej jakości jest w serowarstwie niezwykle trudne. Słabsze partie produkcyjne zdarzają się nawet najlepszym producentom, ale uczciwość wobec klienta i perspektywiczne myślenie nakazuje przekwalifikowanie takich serów do niższej kategorii i obniżenie ceny. Nie zawsze tak się dzieje, bo pokusa krótkookresowych zysków jest niezwykle silna. W efekcie gorsze sery trafiają na rynek serów markowych i psują obraz całości. Sery o jakości przyzwoitej mają prawo pojawiać się w ofercie przetargów organizowanych przez sieci handlowe, gdy podstawowym kryterium jest cena, bo wtedy jest to świadomy wybór klienta. Takie sery „no name” nie powinny jednak udawać serów o najwyższej jakości.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2013
Factory Logistics: Oferujemy mleczarniom elastyczność i zrozumienie, dodano 2013-11-21

Rozmowa z Piotrem Pietrzykowskim, Prezesem Green Factory Logistics, październik 2013

Jak to się stało, że rodzinna, polska firma produkująca warzywa i sprzedająca je w całej Europie, oferuje rozwiązania logistyczne dla branży mleczarskiej?
Historia i powstanie Green Factory Logistics (GFL) są ściśle związane z rozwojem całej grupy kapitałowej Green Factory. W drugiej połowie 2007 r. zarząd grupy Green Factory stanął przed dylematem – czy w ramach rozwoju części grupy odpowiedzialnej za sprzedaż produktów na rynki tradycyjny i nowoczesny zacząć korzystać z usług zewnętrznego operatora logistycznego, czy rozbudować własny dział logistyczny. Rozpoczęto rozmowy z istniejącymi operatorami, ale po przedstawieniu wymagań jakie mają produkty świeże żaden z operatorów nie potrafił przedstawić oferty zapewniającej odpowiednią jakość obsługi logistycznej.


Forum Mleczarskie Handel 5/2013
Czarnków (OSM): Wymagania partnerów rosną, dodano 2013-11-14

Rozmowa z Zofią Just, Wiceprezesem Zarządu w mleczarni Czarnków (OSM), wrzesień 2013

Jakie zjawiska w handlu najlepiej charakteryzują obecną sytuację w hurcie i detalu?
Konsolidacja dwóch największych graczy na rynku hurtowym, rozwój sieci handlowych, powstawanie coraz częściej małych lokalnych sieci zrzeszających kupców powodują sukcesywne zacieśnianie się rynku. Obecnie handel w kategorii nabiałowej odbywa się w coraz cięższych warunkach wymagań i oczekiwań nie tylko kupców sieci handlowych, ale nawet właścicieli mniejszych podmiotów detalicznych, co powoduje często sytuację że konsument nie ma dostępu do jakiegoś produktu z powodu sztucznego jego wyparcia przez inny, który wchodzi „sztucznie” na półkę.


Forum Mleczarskie Handel 4/13
Bielmar (ZT): Jesteśmy na czasie, dodano 2013-10-10

Rozmowa z Aleksandrem Szałajko, Starszym Specjalistą ds. Komunikacji w Bielmar (ZT), sierpień 2013

Bielmar to silny podmiot na polskim rynku tłuszczów do smarowania pieczywa i tłuszczów kulinarnych. Jak Państwo oceniają 2013 rok biorąc pod uwagę komentarze gospodarcze i rzeczywisty popyt na rynku hurtowym oraz detalicznym?
Rynek przechodzi dynamiczne zmiany. Po serii konsolidacji i na skutek wzrostu liczby placówek handlowych, na pozycję liderów sprzedaży/dystrybucji wysuwają tak zwane dyskonty. Konsumenci postrzegają je jako wygodne (nie trzeba spędzać w nich wiele czasu, zapewniają łatwy dojazd i miejsca parkingowe), tanie i oferujące podstawowe produkty w atrakcyjnych cenach. Dyskonty generują mnóstwo marek własnych, obecnie dobrych jakościowo, ale wchodzą w ten sposób w obszary produktów markowych. Łańcuch dystrybucji się skraca w wyniku dążenia do obniżania kosztów. Trudno jednak pogodzić się z faktem, że żegnamy się w ten sposób z tradycyjnym pojęciem łańcucha dystrybucji.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25