Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Wywiady (wszytkich: 144, strona 3 z 10)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Handel 6/2015
Czarnków (OSM): Zachowajmy prozdrowotny wizerunek nabiału, dodano 2016-02-04

Rozmowa z Zofią Just, Wiceprezes Zarządu mleczarni Czarnków (OSM) grudzień 2015

Upływ czasu i postęp przynoszą zmiany w technologii i metodach produkcji wielu wyrobów spożywczych. Proces produkcji których wyrobów mleczarskich zmienił się najbardziej?
Przez ostatnie lata postęp i zmiany w technologii przyspieszały i unowocześniały procesy produkcyjne w mleczarstwie. Zmiany, które zachodziły dotyczyły prawie wszystkich rodzajów produktów, jednak największe nastąpiły w segmentach produkcji twarogów oraz produkcji deserów. Dostęp do nowoczesnych maszyn, nowych typów opakowań oraz procesów produkcyjnych dały możliwość utrzymywania stałej, najwyższej jakości produkowanych wyrobów, ale także przedłużenie terminów przydatności do spożycia bez aplikowania dodatkowych substancji.



Hochland Polska: Konsumenci są dziś bardziej świadomi!, dodano 2015-12-18

W ostatnich latach coraz więcej firm przejawia aktywność w obszarze społecznej odpowiedzialności biznesu. Na ten temat rozmawiamy z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska, listopad 2015

W ostatnich latach coraz więcej firm przejawia aktywność w obszarze społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR – Corporate Social Responsibility). Przedsiębiorstwa starają się prowadzić działalność gospodarczą z uwzględnieniem szeroko rozumianych interesów społecznych. Przyczyną są zmieniające się oczekiwania konsumentów, pracowników i społeczeństwa wobec biznesu. Konsumenci są dziś bardziej świadomi, a przez to coraz bardziej wymagający niż kiedykolwiek wcześniej. Zwracają większą uwagę na skład i pochodzenie żywności oraz jej oddziaływanie na zdrowie, a także na to, jak firmy oddziałują na środowisko naturalne. Na ten temat rozmawiamy z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska.


Forum Mleczarskie Handel 5/2015 (72)
Ryki (SM): Tylko najwyższa jakość, dodano 2015-12-13

Rozmowa z Grzegorzem Kapustą, Wiceprezesem w Ryki (SM), październik 2015

Panie Prezesie czy Pana zdaniem obserwujemy stabilizację na rynku, biorąc pod uwagę niewielką zwyżkę cen na półce oraz zwyżkę cen na GDT?
Myślę, że jest to chwilowa stabilizacja, ale na niskich poziomach cen. Szczególnie niebezpieczne są ceny proszku mlecznego.
Jeśli ten poziom utrzyma się na dłużej, to gospodarstwa dostarczające mleko do zakładów produkcyjnych będą rezygnować z produkcji surowca.
Trochę lepiej jest w przypadku serów, ale również tylko wtedy, kiedy asortyment jest wzbogacony o inne sery jak holendry. Te, sprowadzane do nas z Europy Zachodniej, kosztują około 2 euro za kg. Zatrzymanie spadku cen artykułów mleczarskich jest optymistycznym sygnałem.


Forum Mleczarskie Handel 5/2015 (72)
Carrefour Polska: Konsumenci bardziej świadomi, dodano 2015-12-05

Wywiad z Ewą Dźwigacz, Menedżerem w dziale handlowym produktów dużej konsumpcji, starszym kupcem Carrefour Polska, wrzesień 2015

Jakie innowacje produktowe najbardziej pobudzają handel nabiałem i tłuszczami żółtymi?
Klienci tradycyjnych sklepów coraz chętniej poszukują produktów, które jeszcze do niedawna były niszowe. Dlatego Carrefour dynamicznie rozbudowuje ofertę, aby zapewnić swoim klientom bogaty i różnorodny asortyment. Dużym zainteresowaniem cieszą się między innymi produkty bez laktozy czy produkty z podwyższoną ilością białka. Tego typu asortyment bardzo często ma ściśle określoną grupę docelową – mogą to być kobiety w ciąży, dzieci czy np. sportowcy i kulturyści. Do ożywienia rynku przyczyniają się także produkty, których jeszcze do niedawna nie było w asortymencie, świetnym tego przykładem jest m. in. nowa podkategoria, jaką są batony twarogowe, czy produkty wzbogacane o różnego rodzaju dodatki – wyciągi z alg-DHA, sterole czy białko serwatkowe. Popularnością cieszą się dobrej jakości miksy z masła, które mają zmniejszoną ilość tłuszczu mlecznego i nie zawierają dodatku tłuszczu roślinnego lub zawierają go jedynie w ograniczonej ilości zapewniającej dobre smarowanie.


Forum Mleczarskie Handel 4/2015 (71)
Hochland Polska: Rynek uwzględnia potrzeby konsumentów, dodano 2015-10-01

sierpień 2015

Rynek serów rozwija się i jednocześnie dynamicznie zmienia. Obecnie, aby odnieść sukces rynkowy kluczowe jest dostarczanie konsumentowi właściwego produktu, w dobrej cenie, w odpowiednim miejscu i czasie, a także przy użyciu właściwych środków promocji. Uwzględnienie potrzeb konsumentów to warunek konieczny do budowania silnych marek. Na ten temat rozmawiamy z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska.


Forum Mleczarskie Handel 6/2014 (67)
Foodcom: Łamiemy bariery w handlu, dodano 2015-01-12

Wywiad z Aleksandrem Paciorkiewiczem, Prezesem firmy Foodcom S.A. , grudzień 2014

Jakie są korzyści dla zakładu mleczarskiego płynące z pośrednictwa firm handlowych lub brokerów krajowych?
Chciałbym zaznaczyć, że dla polskich producentów współpraca z brokerem, takim jak Foodcom S.A., jest zdecydowanie bardziej korzystna niż z firmą handlową.


Forum Mleczarskie Handel 5/2014 (66)
Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM): Jakość kosztuje, dodano 2014-11-22

Wywiad z Beatą Tarapata, Specjalistą ds. Jakości w Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM), wrzesień 2014

Wielu konsumentów twierdzi, że żywność jaką pamiętają z lat 80. była lepsza jakościowo, bez tak wielu dodatków. Czy mają rację? Jak to jest w przypadku produktów mleczarskich?
Jakość produktów to przede wszystkim ich bezpieczeństwo, a z tym jest obecnie znacznie lepiej niż w latach 80. Przez lata wymagania jakościowe surowca, warunki techniczne i sanitarne zostały bardzo zaostrzone, dlatego nawet nie używając zbędnych dodatków można obecnie wyprodukować naturalne wyroby wysokiej jakości. Są zakłady, które ciągle trzymają się starych receptur, a klienci to doceniają. Generalnie produkty mleczarskie mimo upływu czasu zawierają znacznie mniej dodatków technologicznych niż np. wyroby cukiernicze czy mięsne. Radzę dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty naturalne.


Forum Mleczarskie Handel 4/2014 (65)
Nagel Polska: To będzie kolejny rok dobrych zmian, dodano 2014-09-15

Wywiad z Robertem Katafiaszem, Prezesem Zarządu Nagel Polska, lipiec 2014

W jakim stopniu koniunktura eksportowa w branży mleczarskiej przekłada się na kondycję firm logistycznych?
Mogę pokusić się o przedstawienie tego zagadnienia na przykładzie naszej firmy. Moja odpowiedź brzmi: bardzo dobrze się przekłada! Spedycja międzynarodowa jest jedną z najważniejszych usług Nagel-Group. Naszym klientom oferujemy przewozy przesyłek drobnicowych, częściowych i całopojazdowych w całej UE. Sieć ponad 100 własnych oddziałów pozwala nam oferować szczególnie atrakcyjne warunki jakościowe dla dystrybucji przesyłek drobnicowych. Wszystkie nasze oddziały w Europie pracują w jednolitych standardach jakościowych, operacyjnych i informatycznych. Dzięki naszym usługom klienci uzyskują dostęp do nowych rynków sprzedaży i mogą elastycznie reagować na potrzeby odbiorców. Przewozy są realizowane w różnych warunkach temperaturowych dla towarów ambient, chłodzonych i mrożonych. Dzięki tej specjalizacji korzystamy z widocznej koniunktury w eksporcie.


Forum Mleczarskie Handel 4/2014
Jakość według mleczarni Bieluch (SM), dodano 2014-09-04

Rozmowa z Agnieszką Lenart, Główną Specjalistką ds. Marketingu w mleczarni Bieluch (SM), sierpień 2014

Obecny rynek handlu spłycił pojęcie jakości. Powiązanie jakości z niską lub najniższą ceną budzi wątpliwości. Jakie są Pani doświadczenia z produktami mleczarskimi: czy reprezentują jakość wyrównaną i wysoką, czy raczej zróżnicowaną?
Oczywiście, że zróżnicowaną. Niestety potrzeba tworzenia taniego produktu zachęciła niektórych producentów do stosowania sztucznych dodatków oraz ich uzupełniania tłuszczami roślinnymi. Ponieważ dobre jakościowo białko i tłuszcz mleczny są w cenie, więc niektóre produkty straciły także na wartości odżywczej. Niełatwo być szlachetnym w dzisiejszych czasach. O wiele korzystniej jest dodać tłuszcz roślinny np. olej palmowy, który jest trzykrotnie tańszy od tłuszczu mlecznego.


IMR advertising by PR
Bieluch (SM): Nowe wyzwania, nowe produkty, dodano 2014-07-24

Rozmowa z Januszem Mojakiem, Prezesem Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie, lipiec 2014

6 czerwca 2014 r. objął Pan stanowisko prezesa zarządu spółdzielni Bieluch. W jakiej kondycji przejął Pan kierowanie mleczarnią?
Janusz Mojak: Może zacznę od tego, iż na początku lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości. Chciałbym powiedzieć, że kiedy w 1816 roku ksiądz Stanisław Staszic powoływał w Hrubieszowie, czyli blisko Chełma, Towarzystwo Rolnicze dla Ratowania się Wspólnego w Nieszczęściach, nikt nie przypuszczał, że organizacje oparte na zasadach współpracy, samopomocy i solidarności znajdą na całym świecie uznanie i staną się ważną częścią gospodarczej rzeczywistości. Po blisko dwustu latach ze spółdzielczością na świecie związanych jest ponad 100 milionów osób, tworząc ponad osiem milionów miejsc pracy. W Polsce mamy 300 spółdzielni o różnym charakterze, które zapewniają ponad 400 tysięcy miejsc pracy i są wierne swoim tradycjom. Chciałbym wszystkim spółdzielcom, działaczom i współpracownikom z tej okazji podziękować za trud, wkład i zaangażowanie w pracę.


Forum Mleczarskie Handel 3/2014 (64)
Jakość według Hochland Polska, dodano 2014-07-17

Rozmowa z Dagmarą Jank, Manager Jakości w Hochland Polska, czerwiec 2014

W ostatnich latach pojęcie jakości znacznie się poszerzyło i nabrało innego wymiaru. Jakość produktu potrzebna jest nie tylko producentowi, to klient i konsument musi być przekonany o jego jakości. Jakość produktu nie jest „zamknięta” w laboratorium mikrobiologicznym, ale jest obecna m.in. w sprzedaży, technice, rozwoju produktu i nie ma od tego odwrotu.


Forum Mleczarskie Handel 1/2014
Hochland Polska: Nasza marka gwarantuje rotację na półce, dodano 2014-03-21

Rozmowa z Piotrem Nagalskim, Dyrektorem Marketingu Hochland Polska, marzec 2018

Jakie są cechy i dynamika polskich segmentów serków do smarowania, serów pleśniowych oraz serów twardych biorąc pod uwagę oczekiwania konsumentów?
Rynek sera od lat dotknięty jest pewną stagnacją. Są poszczególne segmenty rynku, szczególnie młode kategorie jak feta czy sery pleśniowe, które rosną. Choć wzrost ten jest raptem kilkuprocentowy. Nie ma też znaczących zmian w trendach konsumenckich, które pobudzałyby poszczególne segmenty rynku.


Forum Mleczarskie Praktyka 2/2013 (09)
Więcej rekomendacji – więcej sprzedaży, dodano 2014-02-14

Rozmowa z Danutą Mazur i Barbarą Czaplą ze zwycięskiego zespołu w konkursie Top Sprzedawca (2. miejsce) z Krakowa, grudzień 2013

Kiedy ostatni raz wygrały Panie coś na loterii albo w konkursie?
Danuta Mazur: Kiedyś wygrałam kubeczek z firmy Morliny, ale to była dawno.
Barbara Czapla: Przyznam, że nigdy wcześniej nie wygrałam, to niespodzianka.


Forum Mleczarskie Handel 6/2013
Ryki (SM): Konsumpcja serów rośnie, dodano 2014-02-07

Rozmowa z Grzegorzem Kapustą, Wiceprezesem ds. Skupu i Transportu w mleczarni Ryki (SM), grudzień 2013

Rok 2013 upływa pod znakiem wysokich cen surowców oraz wysokich cen produktów finalnych: serów, masła i produktów proszkowych na rynkach międzynarodowych. Jak wpływa to na działanie i rozwój mleczarni Ryki (SM)?
Cena mleka w zakupie jest bardzo wysoka – to zdecydowanie najwyższy poziom cen, jakie płacimy naszym rolnikom (nadmienię, że w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki nigdy jeszcze nie było tak wysokiej ceny płaconej za mleko). Za ostatnie 9 miesięcy średnia zapłacona cena wyniosła 1,50 zł brutto za litr, a we wrześniu – 1,65 zł/litr (dodam, że najwięksi dostawcy otrzymali 1,87 zł/litr). Wysoka jest również cena mleka przerzutowego: 1,75-1,85 zł za litr – to również rekordowy poziom.


Forum Mleczarskie Handel 6/2013
Mlekpol (SM): Jesteśmy pionierem, dodano 2014-01-31

Wywiad z Ewą Gromadzką, Kierownikiem Działu Marketingu Mlekpol (SM), listopad 2013

Czy i dlaczego warto budować pozycję marki?
Rzeczywiście Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol ma kilka silnych marek, których pozycja rynkowa jest wysoko oceniania. Silna marka to kapitał firmy, nie tylko w wymiarze ekonomicznym czy wizerunkowym, ale też w aspekcie bycia lub nie wielu firm na rynku. Marka dla klienta – to informacja o jakości i wyjątkowości, a przede wszystkim obietnica konkretnych korzyści. I dotyczy to nie tylko branży mleczarskiej, ale każdego sektora. Bo marka to inwestycja. Zwłaszcza teraz, kiedy mamy coraz większą ekspansję marek własnych, sieciowych, które bardzo agresywnie wkraczają na sklepowe półki. Dlatego ważne jest, by wzmacniać pozycje silnych rodzimych marek. Mlekpol jest pionierem i liderem w budowaniu marek mleczarskich na polskim rynku. Mam tu na myśli przede wszystkim markę Łaciate, która została wykreowana 18 lat temu. Od początku pracowaliśmy nad wyrazistym USP marki, która szybko stała się liderem na rynku mleka UHT, a nawet więcej, na polskim rynku to Łaciate wykreowało mleko UHT. Przez tyle lat Łaciate ma pozycję lidera w tej kategorii. To pozwoliło nam na tworzenie innych produktów pod marką Łaciate, by przedstawiać konsumentowi nową ofertę i nowe produkty.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij