Trepko: Znak naszych czasów

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)



Wywiad z Pawłem Łagodą,
Członkiem Zarządu w firmie Trepko


Jak szybki jest postęp w dziedzinie automatyzacji pakowania nabiału?

Paweł Łagoda: Pełna automatyzacja procesu pakowania to znak naszych czasów. Z roku na rok wzrasta zainteresowanie kompletnymi rozwiązaniami „pod klucz”. Szczególnie w sektorze pakowania produktów nabiałowych automatyzacja budzi duże zainteresowanie. Wyeliminowanie pracy ręcznej z całego procesu konfekcjonowania nie tylko przyspiesza produkcję, ale również zapewnia większe jej bezpieczeństwo.

W firmie Trepko zakres możliwości wykonywanych usług ewoluował w kierunku zwiększenia wydajności oraz podniesienia standardów higienicznych. Od kilku lat nasza firma dostarcza kompletne linie pakujące, składające się z różnego rodzaju urządzeń do napełniania i zamykania jednostkowego produktu oraz urządzeń do pakowania zbiorczego, po paletyzację. W ślad za tym oczywiście idą wsparcie techniczne i opieka posprzedażowa.

Przykładem jest dostarczenie linii złożonej z wysokowydajnej maszyny rotacyjnej (Seria 200) do pakowania w gotowe kubki, maszyny formującej tacki (Seria 720), stacji Pick & Place do umieszczania kubków na tackach (Seria 760) oraz paletyzatora płytowego (Seria 740).

Natomiast automatyzacja procesu pakowania masła to integracja maszyn Trepko do owijania i formowania kostek (Seria 800), maszyny pakującej kostki w kartony zbiorcze (Seria 710) i automatu paletyzującego (Seria 740).

Z jakimi problemami najczęściej stykają się zakłady automatyzujące produkcję?

Najczęstszym problemem ograniczającym zakłady mleczarskie pragnące rozwijać produkcję mleczarską jest brak wystarczającej powierzchni produkcyjnej. Często zakłady mleczarskie mają swoją lokalizację w centrum miasta, co nie pozwala na swobodną rozbudowę.

Należy jednak zaznaczyć, że posiadanie nowoczesnych linii produkcyjnych nie musi wiązać się z rozbudowanymi systemami wymagającymi dużo miejsca na hali produkcyjnej.

W przypadku kiedy nie ma możliwości rozbudowy zakładu produkcyjnego, alternatywne rozwiązania są na wyciągnięcie ręki. Przykładem może być połączenie zintegrowanego systemu pakowania Trepko, jednostkowego i zbiorczego, dwóch różnych produktów. System paletyzacji Trepko Serii 740 zajmuje powierzchnię zaledwie 4 m2, a można połączyć nim dwie niezależne linie pakujące jednocześnie jogurt w kubki (Seria 200) i masło w kostki (Seria 800). Równie kompaktowa jest nasza seria maszyn FFS 9000. Na ograniczonej przestrzeni, zaledwie 24 m2, możliwe jest formowanie, napełnianie i zamykanie 18 000 kubków na godzinę, a nawet zapakowanie ich w karton.

Jak oceniają Państwo obecny stan oraz nowoczesność pracujących w zakładach linii pakujących, a także dbałość właścicieli o dobór właściwych części i serwisowanie?

W naszej ocenie park maszynowy linii pakujących, pracujących w polskich zakładach, nie odbiega obecnie od parku mleczarni znajdujących się w Europie Zachodniej. Poza tym, opinia ta jest bardzo często potwierdzana przez naszych zagranicznych gości.

W zakresie dostaw części zamiennych, świadomość zakupu oryginalnych części jest coraz większa wśród użytkowników maszyn Trepko. Korzystając z zakupu części bezpośrednio w firmie Trepko mamy nie tylko gwarancję jakości, ale również dostawę ich na czas. Jeśli dołożymy do tego regularne serwisowanie maszyn przez autoryzowanych inżynierów Trepko, czas pełnego wykorzystania efektywności maszyn znacznie się wydłuża. Ponadto, większe bezpieczeństwo i wydajność pracy gwarantują nasze szkolenia operatorów z zakresu obsługi i eksploatacji maszyn Trepko. Podczas 2-dniowych sesji treningowych, które odbywają się w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym Trepko w Gnieźnie, przekazujemy gruntowną wiedzę o naszych automatach, ich możliwościach produkcyjnych i zastosowaniu. Wszystkie poruszane na szkoleniu zagadnienia są nie tylko omawiane, ale również prezentowane w praktyczny sposób (bezpośrednio na eksponatach) i wykonywane przez uczestników. Ukończenie takiego kursu potwierdzone jest specjalnym dokumentem firmy Trepko. Wykształcony personel to podstawa sukcesu każdej firmy.

Czy zakłady mleczarskie szybko reagują na potrzebę zmian?

Tak, z naszego punktu widzenia zakłady mleczarskie szybko reagują na takie zmiany. Wszelkie zapotrzebowania rynku na nowe opakowanie lub produkt są realizowane poprzez modernizację istniejących automatów lub zakup całkowicie nowych linii pakujących. Konstruując automaty Trepko staramy się zawsze słuchać naszych odbiorców i przekładać obecne trendy rynkowe na język inżynierski. Sami, jako globalny dostawca urządzeń pakujących, podpowiadamy zakładom mleczarskim, jakie są obecnie możliwie najlepsze rozwiązania pakowania w różnych częściach świata.

Co wdrażają Państwo w tym roku i dlaczego warto się tym zainteresować?

Rozwój produktów w firmie Trepko odbywa się poprzez nieustanne wdrażanie nowych rozwiązań w naszych urządzeniach. Ich celem jest przede wszystkim rozszerzenie zakresu zastosowań maszyn, jak również ciągłe zwiększanie ich efektywności, bezpieczeństwa i standardu higienicznego. Niezwykłą wagę przykładamy również do poszerzania oferty, poprzez tworzenie nowych modeli automatów w poszczególnych grupach urządzeń.

Aktualnie wdrażamy kilka nowych projektów. Jednym z nich jest w pełni zautomatyzowana linia do pakowania tafli tłuszczu o przykładowych wymiarach 380x285x25 mm, która ma zastosowanie w pakowaniu produktów takich, jak: masło, mix masła i tłuszczu roślinnego. Kolejnym rozwiązaniem jest kompleksowa, w pełni automatyczna linia do pakowania bloków produktu w kartony od 5 do 25 kg.

Takie rozwiązania już funkcjonują w Grupie Trepko. Polscy klienci będą mieli okazję zobaczyć nasze najnowsze rozwiązania podczas piątej edycji Konferencji Trepko, która odbędzie się 10-14 czerwca 2019 r. w Gnieźnie. Korzystając z okazji serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego zakładu w tych dniach. Przyszłoroczna, V Konferencja i Pokaz Maszyn Pakujących Trepko to dla nas szczególne wydarzenie, podczas którego polski oddział Trepko będzie obchodził jubileusz 100-lecia.

Dziękuję za rozmowę.
Janusz Górski

Zobacz także