Sealed Air: Spełniamy potrzeby jutra

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)



Rozmowa z Maciejem Gierszewskim,
Business Development Managerem w Sealed Air


Janusz Górski: Jak oceniają Państwo polski rynek pod względem stosowania zawansowanych technik pakowania i materiałów opakowaniowych? Jak wiele jest jeszcze do zrobienia i zainwestowania przez polską branżę mleczarską?

Maciej Gierszewski: Branża mleczarska jest w czołówce przemysłu spożywczego z uwagi na stosowane rozwiązania technologii pakowania. Możemy śmiało się pochwalić, że nasz przemysł serowarski – bo tym głównie zajmuje się moja firma – dysponuje najnowocześniejszymi liniami pakującymi, szczególnie jeśli omawiamy tu poziom automatyzacji procesu pakowania.

Świadczy o tym duża liczba próśb o wizyty referencyjne w naszych zakładach. Wyzwanie jakie nas czeka to dostosowanie się do założeń gospodarki zrównoważonej w zakresie opakowań. Recykling, ograniczenie zużycia plastiku i energii, gospodarka odpadami itp. To wyzwanie nie tylko z powodu nowych przepisów, ale także zmiany świadomości konsumenta.

Jakie rozwiązania są najbardziej popularne w zakresie pakowania serów w Polsce?

Popularnością cieszą się – szczególnie dla dużych i średnich zakładów – rozwiązania mające na celu automatyzację procesu pakowania.

My zachęcamy do dalszej automatyzacji – włącznie z możliwością produkcji opakowań w zakładzie, podczas procesu pakowania.


Jakie innowacyjne rozwiązania w zakresie opakowań proponują Państwo mleczarniom?

Oferujemy systemy pakujące dla opakowań konsumenckich, gdzie na pierwszym planie stawiamy sobie przyjazność dla środowiska. Przykładem mogą być opakowania do technologii Darfresh/Skin z zastosowaniem opakowań do pełnego recyklingu lub biodegradacji – np. kartoniki do skinu.

Nasze pierwsze opakowania z zastosowaniem kartonu do skinu pojawiły się już we Włoszech. Nasz najnowszy pomysł to system Darfresh R, opracowany wspólnie w firmą Ulma – z możliwością ograniczenia odpadu folii o 40%. Wspólnie z firmą Mondini opracowaliśmy system Darfresh On Tray – dający możliwość zmniejszenia zużycia folii w technologii skin do tacek do 40%.

Jakie korzyści odnoszą producenci stosujący takie rozwiązania?

Korzyści jakie generujemy dzięki automatyzacji to oszczędności w zużyciu materiału, poprzez optymalizację wielkości opakowania, logistykę i koszty obsługi takich linii. Nowe technologie opakowaniowe z naszej oferty dają możliwość stosowania materiałów bardziej ekologicznych dzięki możliwości biodegradacji, recyklingowi lub po prostu zastosowaniu cienkich materiałów. Przykładem mogą być np. folie typ BDF, RS, gdzie stosujemy 21 i 50 mikronów zamiast laminatów o grubości 50/100 mikronów i więcej.

Jakie systemy pakowania Cryovac mogą być najbardziej interesujące dla przemysłu mleczarskiego? Jaki typ zakładów mleczarskich może być nimi szczególnie zainteresowany?

Uważamy, że automatyzacja procesu pakowania będzie w dalszym ciągu tematem aktualnym dla naszego przemysłu. Nowe automatyczne ładowarki typ BL77T z funkcją, która umożliwia w jednym cyklu jednoczesne wykonanie worka i włożenie do niego sera, będą niewątpliwym liderem. Dotyczy to głownie dużych i średnich zakładów. Uważamy, że to co wkrótce pojawi się jako temat wiodący, to ekologiczny aspekt pakowania. Mniejsza ilość plastiku, materiały z recyklingu, biodegradacja, to argumenty które będą miały znaczenie dla coraz bardziej świadomego konsumenta. Korzystać na takich trendach i możliwościach mogą także małe zakłady. Dotyczy to także technologii skin z zastosowaniem kartonu. Nowoczesne systemy pakujące są gotowe i dają takie szanse już dziś.

Dziękuję za rozmowę.
Janusz Górski

Zobacz także