Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Wywiady

Trepko:
Pakujemy z rozmachem


Rozmowa z Pawłem Łagodą,
Członkiem Zarządu, Dyrektorem Marketingu i Sprzedaży w firmie Trepko,
listopad 2017

Janusz Górski: W jaki sposób ukierunkowane są obecne inwestycje mleczarni? Jak ewoluują potrzeby w zakresie urządzeń do napełniania i zamykania, formowania oraz pakowania?

Paweł Łagoda: Ochrona pakowanego produktu to podstawowe zadanie zarówno samego opakowania, jak i procesu pakowania. Proces pakownia nie może destrukcyjnie wpływać na pakowany produkt. Takie czynniki jak: bezpieczeństwo produktu, gwarancja zachowania przez produkt właściwości chemicznofizycznych, mikrobiologicznych, zgodność produktu z informacjami podanymi na opakowaniu, właściwa doza produktu w opakowaniu oraz właściwy smak i świeży wygląd, są dla producenta maszyn pakujących priorytetem.

Dlatego potrzeby w zakresie urządzeń do napełniania i zamykania ewoluują w kierunku maszyn aseptycznych, ultra clean, pakowania w atmosferze modyfikowanej (MAP).

Maszyny produkowane przez Trepko spełniają najwyższe standardy higieniczne, a ich konstrukcja oparta jest na filarach łatwej i bezpiecznej obsługi, efektywności mycia (CIP/SIP, pochyły stół roboczy), bezszwowego gięcia rur, bezdotykowego napełniania, sterylnej zamkniętej komorze dozowania, badania szczelności opakowania na maszynie i eliminowania wadliwych opakowań.

Jak zmieniają się zapytania od Państwa Klientów w zakresie wydajności?

Przy doborze wydajności urządzenia musimy wziąć pod uwagę zdolności produkcyjne oraz powierzchnię hali produkcyjnej użytkownika. Oferta Trepko zaspokaja zarówno duże potrzeby linii produkcyjnych, gdzie automaty liniowe Trepko osiągają wydajności nawet do 70 000 opakowań/godzinę. Natomiast rotacyjne automaty Trepko serii 200 posiadają kompaktową budowę oraz dostępne są w szerokiej gamie wydajności od 2400 do 14 000 opakowań/godzinę wpisując się w potrzeby uniwersalnych rozwiązań, czy ograniczonej powierzchni roboczej.

Które urządzenia z Państwa oferty są najczęściej wybierane przez mleczarnie?

Obecnie na rynku produktów mleczarskich zauważalny jest wzrost cen masła. W związku z tym odnotowaliśmy wzrost sprzedaży urządzeń Trepko dedykowanych do pakowania produktów pastowatych. Największy popyt przypada na wysokowydajne automaty Trepko do formowania i zawijania w kostki 822, zintegrowane z maszynami do pakowania zbiorczego w kartony serii 710. Najbardziej popularne jest wyposażenie na kostkę masła o gramaturze 200 i 250 g, ale duże zainteresowanie budzą również urządzenia do pakowania masła w bloki typu PMG-10. Na przestrzeni ostatniego roku, otrzymaliśmy większą liczbę zapytań dotyczących maszyn do pakowania kostek masła typu osełka.

W automatach Trepko serii 800 istnieje możliwość wykorzystania pełnego zakres materiałów opakowaniowych stosowanych do owijania kostek z różnorodnym nadrukiem, co czyni produkt jeszcze bardziej atrakcyjnym dla kupującego. Konstrukcja maszyn do formowania i owijania w kostki umożliwia zmianę wysokości kostki w ciągu kilku minut. Zmiana pełnego formatu kostki nie trwa dłużej niż 30 minut, czyniąc te rozwiązania bardzo uniwersalnymi przy różnorodnej produkcji.

Dynamiczny rynek branży mleczarskiej, wyodrębnił klientów, którzy zainteresowani są głównie wdrażaniem w swojej ofercie nowości produktowych. Wspólne prace zaowocowały wprowadzeniem na rynek nowych napojów mlecznych w butelkach pakowanych na maszynach Trepko serii 3000. Jest to jeden z nowszych produktów w ofercie, przeznaczony do napełnienia butelek, obejmujący szeroką gamę urządzeń wspomagających proces pakowania, tj. płuczki butelek, sortery, zakręcarki, etykieciarki, zintegrowanych z urządzeniami Trepko do pakowania zbiorczego serii 700.

Obecnie najczęściej wybierane są całe linie pakujące, począwszy od maszyny pakującej w opakowanie jednostkowe, poprzez umieszczanie opakowania na tacce lub w kartonie, po paletyzację. Trepko w swojej kompleksowej ofercie posiada całą gamę urządzeń do pakowania zbiorczego: tackarki, kartoniarki, urządzenia typu Pick & Place, tunele obkurczające oraz paletyzatory płytowe i roboty paletyzujące.

Jakie wdrożenia zrealizowali Państwo w ostatnich miesiącach i w jakich zakładach (Polska, zagranica)?

Ostatnie wdrożenia w kraju to przede wszystkim instalacje do napełniania i zamykania butelek, które uruchomiliśmy w zakładach mleczarskich oraz kompleksowe wysokowydajne linie do pakowania masła.

Spośród wielu realizacji zagranicznych, można wymienić kilka kompletnych linii Trepko: linia do formowania i zawijania kostek masła przeznaczona do pakowania 4 kostek masła w karton z opakowaniem końcowym w karton zbiorczy pracująca u klienta w USA.

Maszyna Trepko 832 do pakowania kostek 500 g, zintegrowana z pakowaniem zbiorczym w kartony, dostarczona w maju do Uzbekistanu oraz maszyna Trepko 812 do pakowania 8-gramowych kostek masła połączona z półautomatycznym urządzeniem Trepko do pakowania w kartony, pracująca w austriackiej mleczarni.

Linia do termoformowania i napełniania kubków zainstalowana na Białorusi oraz wysokowydajny automat liniowy serii 100 typu Ultra Clean do deserów mlecznych dostarczony do Czech. Wymienione wyżej linie uruchomione w tym roku, to tylko przykłady owocnej współpracy z naszymi klientami.

Dziękuję za rozmowę.
Janusz Górski

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25