Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Wywiady

Czarnków (OSM):
Zachowajmy prozdrowotny wizerunek nabiału




Rozmowa z Zofią Just,
Wiceprezes Zarządu mleczarni Czarnków (OSM),
grudzień 2015

Upływ czasu i postęp przynoszą zmiany w technologii i metodach produkcji wielu wyrobów spożywczych. Proces produkcji których wyrobów mleczarskich zmienił się najbardziej?

Przez ostatnie lata postęp i zmiany w technologii przyspieszały i unowocześniały procesy produkcyjne w mleczarstwie. Zmiany, które zachodziły dotyczyły prawie wszystkich rodzajów produktów, jednak największe nastąpiły w segmentach produkcji twarogów oraz produkcji deserów. Dostęp do nowoczesnych maszyn, nowych typów opakowań oraz procesów produkcyjnych dały możliwość utrzymywania stałej, najwyższej jakości produkowanych wyrobów, ale także przedłużenie terminów przydatności do spożycia bez aplikowania dodatkowych substancji.

Które zmiany są Pani zdaniem korzystne, a które już nie i dlaczego?

Jeżeli patrzymy na zmiany w twarogach to zmiany poszły w dobrym kierunku, np. ultrafiltracji i uzyskiwania doskonałych produktów (jak Serek Juliko naszej produkcji) częściowo pozbawionych laktozy, a zawierających najcenniejsze białka mleka: globuliny i albuminy. Z kolei zmiany zachodzące w produktach deserowych u wielu producentów są niepokojącymi z powodu prób uzyskiwania smaków i dłuższych terminów z użyciem chemicznych, czasami kontrowersyjnych dodatków spożywczych. Zmiany powinny zaś postępować w drugą stronę, ograniczania składników i „czyszczenia” etykiety produktów (jak np. deser mleczno-czekoladowy Zuzia) oraz ograniczanie zawartości cukru czy soli celem uzyskiwania naturalnie smakujących i zdrowych produktów.

Jakie niepotrzebne lub kontrowersyjne dodatki wciąż stosuje się dla uzyskania najniższych cen w obrocie nabiałem? Które z nich powinny zniknąć ze składu produktów?

Dookreślenie, które składniki można nazwać niepotrzebnymi lub kontrowersyjnymi, jest trudne z prostego powodu – zmieniające się wytyczne odnośnie oddziaływania tychże substancji na organizm ludzki określane przez różne organizacje. Jednak najpowszechniej stosowanymi dodatkami, które mogłyby zniknąć z listy składników są sztuczne barwniki oraz stabilizatory. Drugą sprawą są zamienniki cukru, który producenci starają się eliminować stosując różnego rodzaju syropy czy też modną w pewnym czasie stewię.


Czy polscy konsumenci dostrzegają jak zmieniły się produkty mleczarskie, które spożywają? Czy powoduje to zmiany w ich sposobie odżywiania się?

Konsumenci są coraz bardziej świadomi oraz wiedzą czego chcą od produktów nabiałowych. Produkty mleczarskie postrzegane są w tej chwili nie tylko jako jeden z podstawowych elementów codziennej diety, ale także jako część coraz częściej prowadzonego zdrowszego trybu życia. Ciągle daleka droga prowadzi do pełnego dostrzeżenia przez wszystkich konsumentów, które produkty w ich diecie są tymi, które dostarczają najważniejszych potrzebnych składników odżywczych, a które poza tymi składnikami (czy też z ich zbyt małymi ilościami) wprowadzają do organizmu substancje niepotrzebne i takie, które organizm obciążają.

Dziękuję za rozmowę.
Janusz Górski

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25