Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Ogólnopolskie Święto Sera - VI Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa

Data: 15-16 września 2018, Centrum Konferencyjno-Szkoleniowe UWM w Olsztynie Kortowo, ul. Dybowskiego 11
Organizator: Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie
Opis: Wstęp na festiwal jest bezpłatny.

Patronat honorowy:
Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin,
Prezydent Olsztyna Piotr Grzymowicz,
Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie prof. dr hab. inż. Ryszard Górecki
oraz
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

A w programie m.in.:
Sobota, 15 września 2018, godz. 11.00
Oficjalne Otwarcie 6. Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa

10.00-18.00: Degustacja Serów, Twarogów oraz Produktów Regionalnych – namiot wystawienniczy oraz stoiska na placu, non-stop

Serowy i Twarogowy Król – dwudniowy konkurs konsumentów; co godzinę konkursy z nagrodami dla publiczności) - plac, non-stop

Ser Na Okrągło – pokaz kulinarny – namiot live cooking na placu, godz. 12.30-16.00

Ser i Wino – Francuskie Produkty Szlachetnej Fermentacji – degustacja i możliwość zakupu od producentów z Châteauroux, bliźniaczego miasta Olsztyna – namiot wystawienniczy, non-stop

Zasmakuj się w Kozich Serach – degustacja produktów zorganizowana przez Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko –Mazurskiego w Olsztynie w ramach projektu Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle – namiot na placu, godz. 13.00 – 15.00

Ser w Kuchni i Gastronomii – pokaz i degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych przez kucharzy Restauracji Lazur – stoisko SZGPR LAZUR , non stop

Laboratorium Sera i Twarogu – odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczno – laboratoryjne i filmowe, wystawa fotograficzna, spotkanie z autorytetami serowarstwa - namiot na placu, non-stop

Uliczka Seromaniaków – animacje dla dzieci w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami) – namiot na placu, non-stop

#NIEMARNUJĘŻYWNOŚCI – edukacja przez zabawę, poświęcona problemowi marnowania żywności i jego zapobieganiu, namiot Banku Żywności w Olsztynie, non-stop

Niedziela, 16 września 2018 10.00-17.00
Degustacja Serów, Twarogów Oraz Produktów Regionalnych – namiot wystawienniczy oraz stoiska na placu, non-stop

Serowy i Twarogowy Król – dwudniowy konkurs konsumentów, co godzinę konkursy dla publiczności) – plac, non-stop
Śniadaniowe Impresje – degustacja zorganizowana przez studentów - członków Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNOŻ UWM w Olsztynie, ze szczególnym udziałem Zwycięzcy III edycji programu #masterchefjunior – #bartekkwiecień – namiot live – cooking na parkingu Centrum Konferencyjne UWM, godz. 10.30-11.30

Ser i Wino – Francuskie Produkty Szlachetnej Fermentacji – degustacja i możliwość zakupu od producentów z Châteauroux, bliźniaczego miasta Olsztyna – namiot wystawienniczy, non-stop

Laboratorium Sera i Twarogu – odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczno – laboratoryjne i filmowe, wystawa fotograficzna, spotkanie z autorytetami serowarstwa - namiot na placu, non-stop

Ser w Kuchni i Gastronomii – pokaz i degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych przez kucharzy Restauracji Lazur – stoisko SZGPR LAZUR , non stop

Uliczka Seromaniaków – animacje dla dzieci w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami) – namiot na placu, non-stop
#NIEMARNUJĘŻYWNOŚCI – edukacja przez zabawę, poświęcona problemowi marnowania żywności i jego zapobieganiu, namiot Banku Żywności w Olsztynie, non-stop.

Pozostałe wydarzenia:

  1. 20-22 maja 2019, Poznań Polagra-Food
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25