1. Podręcznik serowy
  2. Polskie marki
  3. Carski z Hajnówki

Polskie marki: Carski z Hajnówki

Pochodzenie

Hajnówka, województwo podlaskie, pierwsza produkcja sera w 2005 r.

Rodzaj surowca

Wyselekcjonowane mleko krowie pasteryzowane z otuliny Puszczy Białowieskiej oraz Knyszyńskiej. Mleko pozyskiwane jest od krów wypasanych na łąkach oraz żywionych tradycyjnymi paszami przygotowanymi we własnych gospodarstwach.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, twardy. Kilkukrotnie pokrywany ręcznie polioctanem winylu. Pod tak zabezpieczoną powierzchnią wszystkie procesy chemiczno-biologiczne przebiegają w sposób harmonijny i w efekcie uzyskiwany jest charakterystyczny smak sera. Powłoka zabezpiecza ser także przed nadmiernym wysychaniem.

Miąższ

Ser o ciemnożółtej barwie, przechodzącej w procesie dojrzewania w barwę bursztynową.
Konsystencja sera jest zwarta, jednolita, w serach dojrzałych lekko krucha. Występują nieliczne owalne oczka. Ser Carski wyróżnia się subtelnym smakiem.

Dojrzewanie

Dojrzewa minimum 6-12 miesięcy, aby w pełni osiągnąć zamierzone cechy organoleptyczne
i fizyko-chemiczne.

Przeznaczenie kulinarne

Ser Carski z Hajnówki jest urozmaiceniem deski serowej i idealną przekąską do wina i piwa.
Sprawdzi się spożywany zarówno sam, jak i w towarzystwie orzechów i suszonych owoców.
Pasuje do zapiekanek, makaronów i carpaccio.

Ciekawostki

Charakter sera nawiązuje do tradycyjnych metod produkcji i utrwalania żywności, stosowanych w przeszłości. Nazwa sera sięga do historii regionu związanej z tradycją monarszych polowań cara Aleksandra III oraz Mikołaja II w Białowieży, zapoczątkowanej polowaniem w 1860 roku i późniejszą budową pałacu carskiego.

Nagrody

Srebrny medal GoldenCheese Poland 2015 r w kategorii „Ser na deskę”.