Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Włoszczowski

Polskie marki

Włoszczowski

Pochodzenie

Włoszczowa, województwo świętokrzyskie.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, typu szwajcarskiego (typu ementaler), twardy.

Miąższ

Charakteryzuje się łagodnym, orzechowym, słodkawym smakiem i zapachem. W przypadku serów starszych możliwy jest posmak lekko pikantny. Na przekroju sera widoczne oczka wielkości wiśni lub czereśni, wytworzone wskutek zastosowanych odpowiednich szczepów bakterii, które fermentują laktozę do kwasu propionowego i dwutlenku węgla. Miąższ tego sera jest elastyczny, jednolity w całej masie.

Przeznaczenie kulinarne

Polecany do szerokiego zastosowania: od kanapek poprzez zapiekanie do wykwintnych
dań z dodatkiem serów. Ser ten jest przeznaczony dla szerokiej rzeszy konsumentów ceniących sery twarde wysokiej jakości.

Producent

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25