1. Podręcznik serowy
  2. Polskie marki
  3. Włoszczowski

Polskie marki: Włoszczowski

Pochodzenie

Włoszczowa, województwo świętokrzyskie.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, typu szwajcarskiego (typu ementaler), twardy.

Miąższ

Charakteryzuje się łagodnym, orzechowym, słodkawym smakiem i zapachem. W przypadku serów starszych możliwy jest posmak lekko pikantny. Na przekroju sera widoczne oczka wielkości wiśni lub czereśni, wytworzone wskutek zastosowanych odpowiednich szczepów bakterii, które fermentują laktozę do kwasu propionowego i dwutlenku węgla. Miąższ tego sera jest elastyczny, jednolity w całej masie.

Przeznaczenie kulinarne

Polecany do szerokiego zastosowania: od kanapek poprzez zapiekanie do wykwintnych
dań z dodatkiem serów. Ser ten jest przeznaczony dla szerokiej rzeszy konsumentów ceniących sery twarde wysokiej jakości.