Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Królewski i Królewski Wędzony

Polskie marki

Królewski i Królewski Wędzony

Pochodzenie

Sierpc, województwo mazowieckie.

Rodzaj surowca

Sery powstają na bazie mleka krowiego, niepasteryzowanego.

Typ sera

Podpuszczkowe dojrzewające, typu szwajcarsko-holenderskiego z dziurami.

Miąższ

Sery o jednolitej, zwartej konsystencji z okrągłymi i owalnymi oczkami, które zmniejszają się przy brzegach. Ser Królewski ma apetyczny, żółty kolor. Ser Królewski Wędzony ma kolor lekko brązowy.

Dojrzewanie

Bloki sera Królewskiego dojrzewają nie krócej niż 3 tygodnie.

Przeznaczenie kulinarne

Ser Królewski, dzięki najwyższej jakości składników, smakuje wybornie sam lub z dodatkami. Jego subtelny smak, z wyczuwalną nutą orzecha i moreli, jest niepowtarzalny i doceniany nie tylko przez Polaków. Wybornie smakuje z gruszką, odrobiną miodu lub dżemu. Warto też spróbować wersji wytrawnej na przykład z foie gras muśniętym musztardą dijońską.

Ser Królewski Wędzony ma swój wyrazisty, niepowtarzalny smak uzyskuje dzięki wędzeniu w naturalnym dymie z palonego drewna. Jest doskonałą odmianą podczas rodzinnego, niedzielnego śniadania lub wspaniałym dodatkiem do wieczornej, eleganckiej kolacji. Zaskakująco wzbogaca ciepłe potrawy swoim niepowtarzalnym smakiem, nadając im wyrafinowania i elegancji. 

Ciekawostki

Ser Królewski to najchętniej kupowana marka sera żołtego w Polsce (źródło: Nielsen,2018). Ser Królewski Wędzony jest naturalnym dymem z drewna bukowego.

Producent

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25