Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Aldamer

Polskie marki

Aldamer

Pochodzenie

Podlasie.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Smak

Delikatnie orzechowy smak z pikantnym charakterem i rysującą się na drugim planie nutą słodyczy. W zależności od rodzaju serwowanych dodatków wyczuwalny jest konkretny odcień bogatego bukietu smakowego.

Miąższ

Sprężysty i zwarty, usiany oczkami wielkości orzecha laskowego. Łatwy do pokrojenia, dzięki czemu idealnie przechowuje się także w wersji plastrowanej.

Dojrzewanie

3 tygodnie.

Przeznaczenie kulinarne

Aldamer idealnie komponuje się z menu śniadaniowym, przekąskami serwowanymi na zimno, jak również z daniami przygotowanymi na ciepło. Dzięki unikatowej nucie smakowej dopełni recepturę domowych zapiekanek, makaronów oraz szerokiego spektrum potraw inspirowanych kuchnią włoską czy meksykańską. Ponadto utarty na tarce o drobnych oczkach Aldamer to apetyczny komponent kremowych zup i warzywnych sałatek.

Ciekawostki

Aldamer powstał w wyniku połączenia inspiracji tradycyjnymi serami szwajcarskimi z rodzimym surowcem oraz unikatowymi metodami produkcji, pozwalającymi nieco zrównoważyć bardzo wyrazisty smak gatunków pochodzących z alpejskiej krainy. Oczka w miąższu, charakterystyczne dla serów typu szwajcarskiego, są efektem procesów dojrzewania, w czasie których wydzielany jest dwutlenek węgla. Duże, równomiernie rozmieszczone, okrągłe oczka pojawiają się w momencie, gdy wskutek fermentacji laktoza zmienia się w kwas mlekowy. Proces ten zachodzi od około 1 do 3 tygodnia leżakowania bloku sera.

Producent

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25