1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Vacherin Mont-d’Or

Europejskie specjalności: Vacherin Mont-d’Or

Pochodzenie

Szwajcaria Zachodnia, okolice Lozanny, Fryburga i Neufchâtel, początek XIX wieku, także Francja, region Burgundia Franche-Comté. We Francji znany jako Vacherin du Haut-Doubs. Sprzedawany w sosnowym okrągłym pudełeczku.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Miękki, z białą pleśniową skórką, sezonowy, wyglądem przypomina Camembert.

Oznaczenie

Szwajcarskie AOP od 2003 r., francuskie AOC 1981 r., PDO 1996 r. Prawo do nazwy Vacherin Mont-d’Or ostatecznie wygrali Szwajcarzy.

Miąższ

Miękki, płynny, gęsty, kremowy. Niedojrzały ser ma łagodny smak, dojrzały staje się ostrzejszy. Charakterystyczny grzybowy zapach, z nutami leśnych żywicznych aromatów.

Dojrzewanie

5-7 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

Swoisty specjał spożywany łyżeczką, na herbatnikach, z ziarnami kminku lub z ziemniakami
i chlebem. Rekomendowany jako deser po posiłku. Warstwa wierzchnia niejadalna. Podawany z Beaujolais lub Szampanem.

Ciekawostki

Szwajcarska wersja sera powstaje z mleka pasteryzowanego, francuska z niepasteryzowanego.

Szwajcaria

Zdjęcia

Dostawcy