Szwajcaria centralna, region Brienz (kanton berneński). Wytwarzany obecnie w 30 małych mleczarniach w okolicach Berna, Lucerny, Schwyz, Obwalden, Nidwalden i Zug. Jeden z najstarszych serów szwajcarskich. Potwierdzone źródła podają, że już w 1530 r. był przedmiotem handlu wymiennego za wino i ryż (tzw. szlak handlowy Sbrinz). Przypuszcza się także, że to Sbrinz jest wymieniany w pismach rzymskich ok. 70 r. p.n.e. Pliniusza i Columelli oraz w średniowieczu ok. 1200 r. Uważa się go za „ojca serów twardych w Europie”. Zbliżony do Parmigiano Reggiano.
Rodzaj surowca
Mleko krowie tłuste niepasteryzowane. Mleko od krów karmionych latem trawą, a zimą sianem bez kiszonek i bez pasz pochodzenia zwierzęcego.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, bardzo twardy.
Oznaczenie
Nazwa zarejestrowana po raz pierwszy w 1645 r. Ochrona lokalna od 1957 r. AOP (ChNP) od grudnia 2001 roku.
Miąższ
Brązowożółta skórka. Kolor wewnątrz: kość słoniowa, do ciemnożółtego. Charakterystyczny, drobnoziarnisty miąższ, aromatyczny, korzenny i ostry. Smak bogaty i pikantny, słony, kwaśny.
Dojrzewanie
Od 1,5 roku do 3 lat.
Przeznaczenie kulinarne
18-miesięczny ser może być cięty w plastry i „loki” do kanapek. Ma wówczas fakturę sera Gruyere. 24-miesięczny doskonały na deskę serów i jako aperitif. Starszy doskonale nadaje się do tarcia. Stanowi zamiennik Parmezanu, do makaronów, risotto; jedzony w małych porcjach jako przekąska do wina. Starty stosowany w kuchniach szwajcarskiej i włoskiej, do podkreślenia smaku potraw. Rekomendowany do szampana oraz win ze szczepów Chardonnay i Pinot Noir.
Ciekawostki
Do wytworzenia jednego kręgu 15x60 cm potrzeba 500 litrów mleka. Jego nazwa pochodzi od miasta, skąd wiele gatunków szwajcarskich serów było przewożonych do kupców we Włoszech.
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25
Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij