Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Sbrinz

Europejskie Specjalności: Szwajcaria

Sbrinz

Pochodzenie

Szwajcaria centralna, region Brienz (kanton berneński). Wytwarzany obecnie w 30 małych mleczarniach w okolicach Berna, Lucerny, Schwyz, Obwalden, Nidwalden i Zug. Jeden z najstarszych serów szwajcarskich. Potwierdzone źródła podają, że już w 1530 r. był przedmiotem handlu wymiennego za wino i ryż (tzw. szlak handlowy Sbrinz). Przypuszcza się także, że to Sbrinz jest wymieniany w pismach rzymskich ok. 70 r. p.n.e. Pliniusza i Columelli oraz w średniowieczu ok. 1200 r. Uważa się go za „ojca serów twardych w Europie”. Zbliżony do Parmigiano Reggiano.

Rodzaj surowca

Mleko krowie tłuste niepasteryzowane. Mleko od krów karmionych latem trawą, a zimą sianem bez kiszonek i bez pasz pochodzenia zwierzęcego.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, bardzo twardy.

Oznaczenie

Nazwa zarejestrowana po raz pierwszy w 1645 r. Ochrona lokalna od 1957 r. AOP (ChNP) od grudnia 2001 roku.

 

Miąższ

Brązowożółta skórka. Kolor wewnątrz: kość słoniowa, do ciemnożółtego. Charakterystyczny,
drobnoziarnisty miąższ, aromatyczny, korzenny i ostry. Smak bogaty i pikantny, słony,
kwaśny.

Dojrzewanie

Od 1,5 roku do 3 lat.

Przeznaczenie kulinarne

18-miesięczny ser może być cięty w plastry i „loki” do kanapek. Ma wówczas fakturę sera Gruyere. 24-miesięczny doskonały na deskę serów i jako aperitif. Starszy doskonale nadaje się do tarcia. Stanowi zamiennik Parmezanu, do makaronów, risotto; jedzony w małych porcjach jako przekąska do wina. Starty stosowany w kuchniach szwajcarskiej i włoskiej, do podkreślenia smaku potraw. Rekomendowany do szampana oraz win ze szczepów Chardonnay i Pinot Noir.

Ciekawostki

Do wytworzenia jednego kręgu 15x60 cm potrzeba 500 litrów mleka. Jego nazwa pochodzi od miasta, skąd wiele gatunków szwajcarskich serów było przewożonych do kupców we Włoszech.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25