Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Sännächäs (Duma Pasterza)

Europejskie Specjalności: Szwajcaria

Sännächäs (Duma Pasterza)

Pochodzenie

Szwajcaria, wschodnia część kraju.

Rodzaj surowca

Mleko krowie niepasteryzowane.

Typ sera

Dojrzewający maziowy, rzemieślniczy.

Miąższ

Brązowa, sucha skórka. Ser gładki i delikatny, naturalny, prosty, zrównoważony w smaku. Kwiatowy zapach i bogaty smak, pikantny, z nutami karmelu i mleka. Okrągły bochenek Ø 28-29 cm, wysokość 8-9 cm. Plastyczny, twardy, kolor kości słoniowej, do żółtawego. Aromatyczno-pikantny, nieliczne dziury.

Dojrzewanie

2,5-3 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Do gnocchi, sałatek, do musli, do ciast i pieczywa.

Ciekawostki

Nagrodzony na World Cheese Awards.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25