1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Sännächäs (Duma Pasterza)

Europejskie specjalności: Sännächäs (Duma Pasterza)

Pochodzenie

Szwajcaria, wschodnia część kraju.

Rodzaj surowca

Mleko krowie niepasteryzowane.

Typ sera

Dojrzewający maziowy, rzemieślniczy.

Miąższ

Brązowa, sucha skórka. Ser gładki i delikatny, naturalny, prosty, zrównoważony w smaku. Kwiatowy zapach i bogaty smak, pikantny, z nutami karmelu i mleka. Okrągły bochenek Ø 28-29 cm, wysokość 8-9 cm. Plastyczny, twardy, kolor kości słoniowej, do żółtawego. Aromatyczno-pikantny, nieliczne dziury.

Dojrzewanie

2,5-3 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Do gnocchi, sałatek, do musli, do ciast i pieczywa.

Ciekawostki

Nagrodzony na World Cheese Awards.