Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Slovenská bryndza

Europejskie Specjalności: Słowacja

Slovenská bryndza

Pochodzenie

Słowacja, XV-XVI wiek. Ser powszechnie znany i wytwarzany w zbliżony sposób również w Polsce, Czechach i na Ukrainie. Ser przyniesiony przez Wołochów, a znany historycznie na Węgrzech już w XV wieku.

Rodzaj surowca

Mleko owcze lub mleko krowie z owczym (minimum 50% mleka owczego). Dla liptovskiej bryndzy jest to 100% mleka owczego.

Typ sera

Podpuszczkowy twarogowy, miękki.

Oznaczenie

PDO od 2008 r.

 

Miąższ

Miękki kremowy i kruchy ser, lekko wilgotny, łatwy do rozsmarowania, o słonym smaku. Kolor od białego do szarego. Wyrazisty w smaku.

Przeznaczenie kulinarne

Główny składnik narodowego dania słowackiego bryndzové halušky (małe pierożki z bryndzą). Powszechnie stosowany do farszów, pierogów oraz do pieczywa.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25