Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Wielkopolski Ser Smażony

Europejskie Specjalności: Polska

Wielkopolski Ser Smażony

Pochodzenie

Wielkopolska zachodnia i centralna, XVI-XVII wiek. Proces jego wytwarzania zapoczątkowali przybywający do Polski w ramach osadnictwa Holendrzy lub Niemcy.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Twarogowy dojrzewający.

Oznaczenie

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2005 roku w kategorii „Produkty mleczne” w woj. wielkopolskim. Chronione Oznaczenie Geograficzne (PGI) od 2009 roku.

 

Miąższ

Konsystencja jednolita, zwięzła i plastyczna. Barwa od jasnokremowej do żółtej – w zależności od ilości masła użytego do produkcji oraz stopnia ugliwienia twarogu. W zależności od wilgotności twarogu i ilości użytego masła, ser może mieć po wystygnięciu konsystencję pomazankową lub półtwardą.

Podczas procesu produkcji twaróg pozostawia się na dwa 2-3 dni, przez co w wyniku gliwienia uzyskuje się charakterystyczny smak i zapach. Zgliwiały ser miesza się z masłem i smaży, dodaje sól oraz ewentualnie kminek. Finalnie produkt o specyficznym, oryginalnym smaku.

Przeznaczenie kulinarne

Kanapki i dodatek do zup, sosy, farsze, fondue.

Ciekawostki

W XIX-wiecznych książkach kucharskich i poradnikach można znaleźć liczne przepisy na
ser smażony.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25