Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Harceński / Harzer Roller

Europejskie Specjalności: Niemcy

Harceński / Harzer Roller

Pochodzenie

Niemcy, okres wojny 30-letniej (I połowa XVI wieku). Po raz pierwszy wytworzony przez emigrantów szwajcarskich. Wytwarzany w rejonie Harzu, na obszarze Dolnej Saksonii, Saksonii-Anhalt i Turyngii. Jest to oryginalny niemiecki ser dojrzewający, wytwarzany do dziś metodami domowymi w gospodarstwach.

Rodzaj surowca

Mleko krowie chude pasteryzowane.

Typ sera

Dojrzewający twarogowy ser maziowy, przemywany solanką.

Miąższ

Pikantny oraz kwaskowaty. Często z dodatkiem kminku. Elastyczny, miękki, nie kruszy się.

Dojrzewanie

Od kilku dni do tygodnia.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonały jako przekąska. Nie używa się go do topienia. Dobrze pasuje do chleba, masła, musztardy i pikli.

Ciekawostki

Ser o bardzo niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 1%). Produktem podobnym do niego są
serki Ołomunieckie. Charakterystyczny jest jego rozmiar: 10x5 cm i okrągły kształt. Sprzedawany po 4-5 sztuk.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25