Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Dorblu

Europejskie Specjalności: Niemcy

Dorblu

Pochodzenie

Niemcy, Bawaria.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, z niebieską pleśnią Penicillium roqueforti.

Miąższ

Białożółty, gładki, miękki, kremowy. Smak kremowy, z nutą niebieskiej szlachetnej pleśni.
Aromat maślany. Dostępny w odmianach: Dorblu Classic, Dorblu Grand Noir, Dorblu Royal
Blu.

Przeznaczenie kulinarne

Podaje się go na desce serowej, doskonały jako zakąska na pieczywie lub tartinkach; dodatek do sałatek, farszów, sosów, zapiekanek, past. Smak idealnie komponuje się ze smakiem owoców: winogron i suszonych moreli. Najlepszy do win półwytrawnych, białego Burgunda i czerwonych win oraz piwa.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25