Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Ibérico

Europejskie Specjalności: Hiszpania

Ibérico

Pochodzenie

Hiszpania, rejon Castilla & Leon.

Rodzaj surowca

Mleko krowie, owcze, kozie pasteryzowane (miks) w proporcji maksymalnie 50% mleka krowiego, co najmniej 15% mleka koziego i co najmniej 15% mleka owczego. Zasady produkcji reguluje dekret królewski 262/2011, z lutego 2011 r.

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy, półtwardy i twardy. Okrągły i niewielki w kształcie.

Miąższ

Lekko oleisty w kolorze kości słoniowej i niewielkich oczkach. Ma delikatny, lecz wyrazisty
aromat. Smak maślany, orzechowy z nutami owoców, wyrazisty.

Dojrzewanie

Minimum 30 dni. Rozróżnia się Ibérico półtwardy dojrzewający 1-3 miesiące oraz twarde,
szlachetne odmiany dojrzewające około 4-5 miesięcy. Spotyka się Ibérico dojrzewające nawet 1 rok.

Przeznaczenie kulinarne

Przekąska i na grill. Starszego Ibérico często używa się do tarcia. Do win czerwonych.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25