1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Manouri

Europejskie specjalności: Manouri

Pochodzenie

Grecja: Macedonia środkowa i zachodnia oraz Tesalia. XIX wiek. Inna nazwa Manoypi.

Rodzaj surowca

Mleko owcze lub kozie z serwatki po odsączeniu Fety.

Typ sera

Świeży biały półmiękki, podobny do sera Feta.

Oznaczenie

PDO 1996 r. dla sera z mleka owczego.

Miąższ

Kremowy, o ziarnistej strukturze, bez zewnętrznej skórki. Miękki, rozpływa się w ustach. Smak mleczny, łagodny, świeży, z nutą owoców cytrusowych. Mniej słony niż Feta.

Przeznaczenie kulinarne

Składnik sałatek, zapiekanek, potraw gotowanych. Używany do: pieczenia ciast z dodatkiem sera (ekwiwalent sera na sernik), deserów serowych, na słodko z miodem, cukrem lub dżemem.