Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Manouri

Europejskie Specjalności: Grecja

Manouri

Pochodzenie

Grecja: Macedonia środkowa i zachodnia oraz Tesalia. XIX wiek. Inna nazwa Manoypi.

Rodzaj surowca

Mleko owcze lub kozie z serwatki po odsączeniu Fety.

Typ sera

Świeży biały półmiękki, podobny do sera Feta.

Oznaczenie

PDO 1996 r. dla sera z mleka owczego.

 

Miąższ

Kremowy, o ziarnistej strukturze, bez zewnętrznej skórki. Miękki, rozpływa się w ustach. Smak mleczny, łagodny, świeży, z nutą owoców cytrusowych. Mniej słony niż Feta.

Przeznaczenie kulinarne

Składnik sałatek, zapiekanek, potraw gotowanych. Używany do: pieczenia ciast z dodatkiem sera (ekwiwalent sera na sernik), deserów serowych, na słodko z miodem, cukrem lub dżemem.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25