Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Reblochon

Europejskie Specjalności: Francja

Reblochon

Pochodzenie

Francja, płd.-wsch. część kraju, XIII-XIV wiek, miasto Thones, doliny Alp i rzeki Arly, departament Haute-Savoie (region Owernia-Rodan-Alpy).

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Półmiękki pleśniowy, dojrzewający, z mytą skórką.

Oznaczenie

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) od 1958 r.

 

Miąższ

Miękka, jednolita, elastyczna, kremowa konsystencja z małymi dziurkami, pokryty pomarańczowoceglastą aksamitną skórką. Słodki, orzechowy smak.

Dojrzewanie

6-8 tygodni.

Przeznaczenie kulinarne

Składnik francuskiego dania Tartiflette z ziemniaków, wędzonego boczku, cebuli, białego
wina oraz dania Savoyard – słynnej zapiekanki z ziemniaków, śmietany i cebuli.

Ciekawostki

Nazwa pochodzi od wyrażenia „drugi udój” (reblocher), prowadzonego przez pasterzy w celu oszukania właścicieli ziemskich.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25